ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Κορωνοϊός: Τα νέα μέτρα που εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι στον Μητσοτάκη - Ο νέος χάρτης στην Ελλάδα


Ενα-ένα βγάζουν τα όπλα από τη φαρέτρα τους οι λοιμωξιολόγοι, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν το ισχυρό δεύτερο κύμα κορωνοϊού που σαρώνει και την Ελλάδα, όπως και όλη την Ευρώπη αλλά και τον κόσμο.

Ηδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε νωρίτερα χθες ότι μπαίνουν σε καθεστώς lockdown οι περιφέρειες Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Ροδόπης, δηλώνοντας παράλληλα ότι θα ανακοινώσει νέα μέτρα την Παρασκευή.

«Από σήμερα πρέπει να παρθούν κάποιες έκτακτες αποφάσεις. Θεσσαλονίκη, Ροδόπη και Λάρισα μπαίνουν στο ''κόκκινο''. Αυτό σημαίνει ότι αναστέλλονται οι περισσότερες λειτουργίες, πλην όμως, τονίζω, του λιανεμπορίου και του σχολείου», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο.

Τα μέτρα εξειδίκευσε χθες το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 1.955 κρούσματα και 4.459 στενές επαφές που βρίσκονται σε καραντίνα. Αντίστοιχα, στη Λάρισα έχουμε 343 ενεργά κρούσματα και 721 στενές επαφές. Στη Ροδόπη καταγράφηκαν 217 ενεργά κρούσματα και 488 στενές επαφές που βρίσκονται σε καραντίνα.

Λίγο πριν από την ενημέρωση του Νίκου Χαρδαλιά, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.211 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων εισηγείται προς τον πρωθυπουργό δύο οριζόντια μέτρα και επιπλέον μέτρα στις «πορτοκαλί» περιοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί εισηγούνται:

  • Χρήση μάσκας παντού σε όλα τα επίπεδα συναγερμού.
  • Αναστολή όλων των ομαδικών αθλητικών εκδηλώσεων.

Παράλληλα, προτείνουν, μεταξύ άλλων, στις «πορτοκαλί» περιοχές:

  • Aπαγόρευση μετακίνησης εκτός περιφερειακής ενότητας από 9:00 ή 10:00 το βράδυ μέχρι τις 5:00 το πρωί
  • Μείωση ωραρίου εστιατορίων, καφέ και λοιπών χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις 9:00 ή 10:00 το βράδυ
  • Aπαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ από την ώρα κλεισίματος της εστίασης μέχρι και τις 5:00 το πρωί
  • Χρήση μάσκας και στην έξοδο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και όταν καθόμαστε.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που παρουσίασε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, η επιτροπή λοιμωξιολόγων προσανατολίζεται να προτείνει δέσμη δέκα νέων μέτρων για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού.

Τα βασικότερα είναι τα εξής:

  • Για την εστίαση στις περιοχές που βρίσκονται στο «πορτοκαλί» επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης) μεταξύ των οποίων και η Αττική, ενδέχεται να προταθεί κλείσιμο εστιατορίων και μπαρ είτε από τις 21:30 είτε από τις 22:00.
  • Μισή ώρα μετά το κλείσιμο της εστίασης, θα ξεκινά και η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας.
  • Αύξηση της τηλεργασίας στο 50%.
  • Αλλαγή στον επιδημιολογικό χάρτη με κατάργηση του «κίτρινου» επιπέδου 2 (επιτήρησης).
  • Μάσκα παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους σε όλη την επικράτεια ανεξαρτήτως χρώματος στον επιδημιολογικό χάρτη.
  • Στο τραπέζι έχει πέσει πρόταση για απαγόρευση μετακινήσεων μεταξύ όμορων νομών, ωστόσο το ενδεχόμενο αυτό φαίνεται πως απομακρύνεται. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι δεν υπάρχει λόγος για την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου, καθώς η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας αντιμετωπίζει το βασικό πρόβλημα που ήταν η νυχτερινή μετακίνηση για διασκέδαση σε όμορους δήμους με λιγότερα περιοριστικά μέτρα λόγω χαμηλότερου επιδημιολογικού φορτίου.
  • Τηλεκπαίδευση στα ΑΕΙ, με εξαίρεση το 6ο έτος της Ιατρικής όπου θα απαιτείται φυσική παρουσία.

Τα μέτρα και η εξαίρεση ως τη Δευτέρα το πρωί

Από σήμερα, λοιπόν, στις 6:00 ισχύουν τα μέτρα που προβλέπονται για το Επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου), με μοναδική εξαίρεση, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, το ζήτημα των χερσαίων, θαλασσίων και αεροπορικών συνδέσεων αλλά και μετακινήσεων από και προς τις περιοχές αυτές για πρακτικούς λόγους, που σχετίζονται με τον προγραμματισμό των πολιτών.

Η εξαίρεση των μετακινήσεων από τα γενικά μέτρα του Επιπέδου 4 για τις τρεις αυτές περιοχές θα ισχύσει έως και τη Δευτέρα στις 6:00 το πρωί. Ωστόσο, τις επόμενες ώρες, το ζήτημα των μετακινήσεων θα επαναξιολογηθεί συνολικά για όλες τις περιοχές που βρίσκονται στο Επίπεδο 4.

1.955 ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη

«Η απόφαση να ανέβουν επίπεδο συναγερμού η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και η Ροδόπη βασίζεται στα δεδομένα, στις μετρήσεις και στα κριτήρια που αφορούν στην αξιολόγηση της κατάστασης των τελευταίων ημερών, τα οποία επιβάλλουν να τεθούν οι περιοχές αυτές στο ''κόκκινο'' επίπεδο αυξημένου συναγερμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων. Παράλληλα, τόνισε ότι ο μέσος όρος της ηλικίας των κρουσμάτων αλλά και οι αναλυτικές αναφορές της καθημερινής ιχνηλάτησης δείχνουν ότι υπάρχει αρκετά μεγάλη συσχέτιση και σύνδεση των κρουσμάτων με τη διασκέδαση, τις αθλητικές δραστηριότητες αλλά και μαζικές κοινωνικές και άλλες συναθροίσεις, γεγονός που επίσης αξιολογείται από τους επιδημιολόγους και την κυβέρνηση και έχει ληφθεί ως σημαντική παράμετρος στην επεξεργασία των νέων μέτρων που εξετάζονται αυτή τη στιγμή.

Ποιες περιφερειακές ενότητες ανεβαίνουν επίπεδο

Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι έπειτα από σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της αρμόδιας για τον χάρτη επιτροπής των επιδημιολόγων αποφασίστηκε ότι από το πρωί στις 6:00 ανεβαίνουν επίπεδο συναγερμού και περνούν στο Επίπεδο 3, «πορτοκαλί», οι περιφερειακές ενότητες, Πέλλας, Δράμας, Έβρου, Ξάνθης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Καβάλας, Πιερίας και Ημαθίας. Επίπεδο συναγερμού ανεβαίνουν οι Π.Ε. Μεσσηνίας και Αρκαδίας, οι οποίες από το Επίπεδο 1, «πράσινο», περνούν στο Επίπεδο 2, «κίτρινο».

Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ακόμη ότι η αντιμετώπιση και του δεύτερου κύματος της πανδημίας απαιτεί ετοιμότητα, επαγρύπνηση, άμεσα αντανακλαστικά, ενώ πρόσθεσε ότι ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση, που τα δεδομένα διαφοροποιούνται διαρκώς και τα κρούσματα αυξάνονται με μεγαλύτερη ταχύτητα, «είναι απαραίτητο και η στρατηγική μας να προσαρμόζεται αντίστοιχα».

«Υιοθετούμε δυναμικά μέτρα και κάθε μέρα ακόμα και αυτή τη στιγμή αξιολογούμε τα πραγματικά δεδομένα που αφορούν στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο. Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε απόλυτη εγρήγορση και κάθε απόφαση υπαγορεύεται από την ανησυχία και την επιθυμία της κυβέρνησης, των επιδημιολόγων μας αλλά και όλων των ανθρώπων της πρώτης γραμμής να μειώσουμε τη διασπορά, να στεγανοποιήσουμε τους επιδημιολογικούς πολλαπλασιαστές, να προστατεύσουμε από την πίεση το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να προστατεύσουμε δηλαδή τους συμπολίτες μας, τους συνανθρώπους μας , τους γύρω μας», σημείωσε.

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ακόμη ότι «για να γίνει πραγματικότητα το καλό σενάριο και για να συνεχίσει να αποτελεί η χώρα μας παράδειγμα προς μίμηση χρειάζεται η συμμετοχή όλων».

«Γιατί έτσι καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία την πανδημία την άνοιξη, και ενωμένοι θα μπορέσουμε να φρενάρουμε και το δεύτερο κύμα. Οι επόμενες ημέρες είναι πραγματικά κρίσιμες. Μπορούμε, επιβάλλεται, πρέπει να κάνουμε και πάλι τη διαφορά», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Δείτε τον επικαιροποιημένο χάρτη της Ελλάδας με τα επίπεδα κορωνοϊού



iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου