Πολλοί είναι οι άνθρωποι που μπορεί να μεταδίδουν τον νέο κοροναϊό, δίχως να το γνωρίζουν, σύμφωνα με μια σειρά επιστημονικών μελετών
Πολλοί μπορεί να είναι οι άνθρωποι που μεταδίδουν την αναπνευστική λοίμωξη Covid-19, δίχως να γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό. Τουλάχιστον σε αυτό το πόρισμα συγκλίνουν ερευνητές από μια σειρά επιστημονικών μελετών.
Πρώτη φορά ακούσαμε τον Δρ. Robert Redfield, διευθυντή του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), να μιλά για αυτήν την πιθανότητα στις αρχές του περασμένου Απριλίου κατά την διάρκεια συνέντευξης. «Μία από τις πληροφορίες που έχουμε επιβεβαιώσει τώρα είναι ότι ένας σημαντικός αριθμός ατόμων που έχουν μολυνθεί παραμένουν ασυμπτωματικοί. Αυτό μπορεί να είναι έως και 25% των ατόμων» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Μιλούν» τα επιστημονικά δεδομένα..
Στη συνέχεια, λίγες μέρες αργότερα, ερευνητές στην Ισλανδία ανέφεραν ότι το 50% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κοροναϊού, δεν εμφάνισαν συμπτώματα. Σε μια άλλη έκθεση, το CDC αναφέρει ότι ερευνητές στη Σιγκαπούρη εντόπισαν επτά ομάδες περιπτώσεων στις οποίες η προ-συμπτωματική μετάδοση είναι η πιο πιθανή εξήγηση για την εμφάνιση δευτερογενών κρουσμάτων. Αυτή η έκθεση υποστηρίχθηκε από μια από μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στα μέσα Απριλίου, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που βρέθηκαν θετικά στον ιό δίχως να εμφανίσουν συμπτώματα αποτελούν την «πηγή» του 44% των διαγνωσμένων περιπτώσεων της Covid-19.
Επιπλέον ξεχωριστή μελέτη που δημοσιεύθηκε περίπου την ίδια περίοδο, αναφέρει ότι οι άνθρωποι που φέρουν τον ιό μπορεί να είναι πιο μεταδοτικοί κατά τη διάρκεια της περιόδου που δεν έχουν ακόμα εμφανίσει συμπτώματα. Δύο μελέτες που δημοσιεύθηκαν μεταγενέστερα, έδειξαν ότι ένα υψηλό ποσοστό ατόμων με Covid-19 θα μπορούσε να μην εμφανίσει καθόλου συμπτώματα. Στην πρώτη μελέτη, οι ερευνητές αναφέρουν ότι 104 από 128 άτομα (81%) που βρέθηκαν θετικά στον κοροναϊό ήταν ασυμπτωματικά ενώ στην δεύτερη αναφέρεται ότι το 42% των ανθρώπων που βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό δεν εκδήλωσαν συμπτώματα.
Πώς μεταδίδουμε τον κοροναϊό ακούσια;
Ο Δρ. William Schaffner, ειδικός μολυσματικών ασθενειών από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt στο Τενεσί, εξηγεί πώς μεταδίδουμε τον κοροναϊό ακουσία: «Η μετάδοση μεγιστοποιείται ακριβώς επειδή φαινομενικά υγιείς άνθρωποι κυκλοφορούν και συναναστρέφονται με άλλα άτομα, μεταδίδοντας έτσι τον κοροναϊό σε πολλούς, δίχως να το γνωρίζουν. Μόλις αρρωστήσει κανείς, εκδηλώνοντας συμπτώματα τότε τείνει να περιορίζει τις συναντήσεις του».
«Όταν αντιμετωπίζουμε ένα ιό σαν αυτό, είναι σημαντικό να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να σπάσουμε την αλυσίδα της μετάδοσής του είτε μέσω της φυσικής αποστασιοποίησης είτε μέσω της χρήσης μάσκας» υπογραμμίζει.
Μάσκα ή φυσικός φραγμός ενάντια στον κοροναϊό
Η μετάδοση του κορανοϊού πιστεύεται ότι συμβαίνει μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων που απελευθερώνονται όταν οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον ιό μιλούν, φτερνίζονται ή βήχουν, σύμφωνα με την Δρ. MeiLan Han, καθηγήτρια Ιατρικής στο τμήμα της πνευμονικής και της εντατικής θεραπείας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Εάν αυτά τα σταγονίδια προσγειωθούν στο στόμα ή στη μύτη των ανθρώπων που βρίσκονται κοντά ή εισπνευστούν, ένα άτομο μπορεί να προσβληθεί από τον ιό. Με την χρήση της μάσκας δημιουργείται ένα φυσικό φράγμα που σταματά αυτά τα σταγονίδια και τα εμποδίζει από το να εξαπλωθούν στον περιβάλλοντα αέρα.
Σύμφωνα με την Δρ. MeiLan Han οι μάσκες γίνονται ακόμα πιο σημαντικές, επειδή ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων που πάσχουν από COVID-19 είτε δεν εμφανίζουν συμπτώματα, μεταδίδουν δηλαδή τον κοροναϊό όντας ασυμπτωματικοί, είτε δεν έχουν εμφανίσει ακόμα, καθώς τα συμπτώματα της νόσου ενδεχομένως να αργήσουν να εκδηλωθούν. Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η χρήση της μάσκας μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου ακόμα και από άτομα που βρίσκονται σε προ-συμπτωματικό στάδιο ή και από εκείνα που τον φέρουν ασυμπτωματικά.
vita.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου