Ο άνθρωπος με την σπουδαία φωνή και τις σπουδαίες ερμηνείες, ο Δημήτρης Ψαριανός έφυγε από τη ζωή στα 72 του χρόνια, βυθίζοντας στο πένθος το ελληνικό πεντάγραμμο.
Γεννημένος στις 29 Δεκεμβρίου 1948 στην Πρέβεζα, ο Δημήτρης Ψαριανός σπούδασε τραγούδι και κιθάρα και το 1972 ερμήνευσε τα τραγούδια του «Μεγάλου Ερωτικού» του Μάνου Χατζιδάκι μαζί με τη Φλέρη Νταντωνάκη.
Το 1980 ερμήνευσε «Τα ερωτικά» σε μουσική του Χρήστου Γκάρτζου και ποίηση Πάμπλο Νερούδα σε ελεύθερη απόδοση Λευτέρη Παπαδόπουλου.
Το 1981 ο Δημήτρης Ψαριανός κυκλοφόρησε το δίσκο «Τα τραγούδια που Αγαπώ», ενώ συμμετείχε και σε δισκογραφικές δουλειές γνωστών συνθετών και τραγουδοποιών, όπως ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας και ο Σάκης Τσιλίκης.
Ο Μεγάλος Ερωτικός
Ο Μεγάλος Ερωτικός είναι πιθανόν το μεγαλύτερο έργο που γράφτηκε ποτέ από έλληνα συνθέτη και το τραγούδησε με την ανεπανάληπτη φωνή του ο Δημήτρης Ψαριανός μαζί με τη σπουδαία Φλέρυ Νταντωνάκη.
Ο Μεγάλος Ερωτικός του Μάνου Χατζιδάκι είναι κύκλος τραγουδιών και ηχογραφήθηκε στα στούντιο της Columbia, μεταξύ 16 Σεπτεμβρίου και 28 Νοεμβρίου του 1972.
Ωστόσο το έργο ξεκίνησε να γράφεται από τον Χατζιδάκι, τον Ιούνιο του ίδιου έτους, κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια της ελληνικής δικτατορίας.
Τραγούδησαν η Φλέρυ Νταντωνάκη και ο Δημήτρης Ψαριανός. Το εξώφυλλο ήταν του Γιάννη Μόραλη.
«Ο Μεγάλος Ερωτικός δε φοράει γραφικά τοπικά ρούχα. Φοράει τα δικά του που συνθέτουν δύσκολους συνδυασμούς ήχων, ανάλαφρων χρωμάτων και ποιητικών ονείρων. Δεν περιέχει μηνύματα που εύκολα τα σβήνουν οι βροχές, δεν αντιστέκεται.
Η σειρά που ακολουθούν τα ποιήματα αυτά των ελλήνων ποιητών, σχηματίζει έναν αδιάσπαστο κύκλο τραγουδιών, μια λειτουργία για τον Μεγάλο Ερωτικό – κάτι σαν τους εσπερινούς Αγίων σ’ ερημοκκλήσια μακρινά με την συμμετοχή φανταστικών αγγέλων, εραστών, παρθένων και εφήβων. Είναι μια λιτανεία περίεργη, όμως και τόσο φυσική, στην εσωτερική κι απόκρυφη ζωή μας.
Τα τραγούδια αυτά δεν είναι αισθησιακά. Λειτουργούν πέρ’ απ’ την πράξη, στο βαθύ αίσθημα που χαρακτηρίζει οποιαδήποτε σχέση, κάθε μορφής, αρκεί να περιέχει τις προϋποθέσεις γι’ ανθρώπινη επικοινωνία» είχε δηλώσει μιλώντας για το έργο ο κορυφαίος Μάνος Χατζηδάκις.
Το ομώνυμο φιλμ του Παντελή Βούλγαρη, περιλέμβανε στιγμιότυπα της ηχογράφησης του δίσκου και συνεντεύξεις των τραγουδιστών.
in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου