Στον οικονομικό τομέα, η πανδημία επηρέασε εξαιρετικά αρνητικά την εμπορική κίνηση και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, γι αυτό το Επ. Επιμελητήριο, όπως είπε ο εκπρόσωπος του Κ. Μερελής, αναζητά τρόπους ένταξης περισσότερων ΚΑΔ στα προγράμματα επιδότησης και πάγωμα των φόρων. Ο ασφαλιστικός τομέας είναι ακόμα ένας τομέας που ζημιώθηκε από την κρίση της πανδημίας, επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΣΔΑΕ, Άρης Βασιλειάδης. Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία που κατεθεσε ο Κ. Μωραϊτίδης σχετικά με τα βιομηχανικά και αγροτικά προϊόντα τα οποία σημείωσαν αύξηση πωλήσεων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Η αύξηση αυτή δημιούργησε την ανάγκη επιπλέον εργατικών χεριών. Οι νέοι Έλληνες, παρά το μεγάλο ποσοστό ανεργίας, δεν ανταποκρίνονται σε αυτές τις θέσεις εργασίας. « Τα Πανεπιστήμια μας παράγουν είτε πολύ καλούς επιστήμονες που φεύγουν στο εξωτερικό και καλά κάνουν, είτε περιμένουν να απορροφηθούν απο το Δημόσιο» όπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Νιόβη Παυλίδου.
Είναι αποτέλεσμα της λάθος κατεύθυνσης που δίνεται απο το εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά και των προτύπων που προωθούνται από τα ΜΜΕ.
Το σίγουρο είναι ότι η πανδημία και ο εγκλεισμός δημιούργησαν νέα δεδομένα. Όπως σε όλες τις μεγάλες κρίσεις, οι άνθρωποι πρέπει να προσαρμοστούν. Στην παρεμβασή του ο Θάνος Τζήμερος, τόνισε την ανάγκη αξιοποίησης των νέων συνθηκών, που θα παραμείνουν και μετά το τέλος της πανδημίας: την εξ αποστάσεως επικοινωνία και εκπαίδευση, την διαδικτυακή αγορά προϊόντων και υπηρεσιών. Το κράτος αντί να εξορθολογίσει το φορολογικό σύστημα, καταργώντας μια σειρά απο παράλογους φόρους που δεν προέρχονται από εισόδημα, απλώς τους “πάγωσε” υιοθετώντας μια κρατικιστική επιδοματική πολιτική η οποία θα μεταφραστεί αργότερα σε περισσότερους φόρους!
Την αλλαγή των ευρωπαϊκών πόλεων, εξαιτίας της αλλαγής των εργασιακών σχέσεων, σχολίασε ο Γιάννης Καραμήτσιος, υπάλληλος της Κομισιόν. Η εργασία από το σπίτι, επιθυμία της πλειοψηφίας των υπαλλήλων γραφείου, που θα διατηρηθεί σε ένα σηματικό ποσοστό και μετά τον κορονοϊό, αλλάζει τις εργασιακές, τις οικογενειακές και τις κοινωνικές σχέσεις, απελευθερώνει χώρους γραφείων στο κέντρο των πόλεων που θα μετατραπούν σε κατοικίες, διαμορφώνοντας ένα νέο αστικό τοπίο.
Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι για άλλη μια φορά η Ελλάδα αφέθηκε να “σκάσει στα βράχια”. Χωρίς πρόβλεψη και χωρίς σενάριο αντιμετώπισης κινδύνου. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που οδηγήθηκε στην χρεοκοπία, με τον ίδιο τρόπο που οδηγείται σε εθνικούς συμβιβασμούς: με ανεύθυνους πολιτικούς και με ανενημέρωτους και σε σημαντικό ποσοστό αδιάφορους πολίτες.
Τ.Ο. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ Κεντρικής Μακεδονίας |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου