Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

Κοροναϊός : Ποιες περιοχές φλερτάρουν με σκληρό lockdown και από τι θα εξαρτηθεί.. (Ανάμεσά τους και τα Γρεβενά)

 
Τον δρόμο για πιο σκληρά μέτρα «άνοιξε» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, για τις επιδημιολογικά επιβαρημένες περιοχές τονίζοντας πως δεν αποκλείεται να γίνουν ανακοινώσεις και μέσα στη μέρα για νέα μέτρα. Μια πρώτη γεύση θα πάρουμε ίσως στις 6 το απόγευμα όταν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, θα προβεί σε έκτακτες ανακοινώσεις, καθώς τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά στην Κοζάνη όπου και βρέθηκε.

Ο κ. Πέτσας ανέφερε πως οι συγκεκριμένες περιοχές παρεκκλίνουν από την εικόνα που έχει και θα έπρεπε να έχει η υπόλοιπη Ελλάδα εξαιτίας του lockdown.

Αυτό σημαίνει αφενός πως στις συγκεκριμένες περιοχές παρατηρείται μία γενικότερη χαλάρωση, αλλά και πως δεν τηρούνται τα μέτρα (τόσο τα ατομικά όσο και αυτά της κυβέρνησης) όπως θα έπρεπε.

Ποιες περιοχές φλερτάρουν με αυστηρότερα μέτρα

Μεγάλο βάρος στις τελικές αποφάσεις θα έχει και η εισήγηση των ειδικών, οι οποίοι συσκέπτονται σήμερα προκειμένου για να εκτιμήσουν την κατάσταση στις επιβαρυμένες περιοχές και να προτείνουν μέτρα.

Στη χτεσινή σύσκεψη πάντως σύμφωνα με πληροφορίες δόθηκε βάρος στην κακή εικόνα που παρουσιάζει ο Ασπρόπυργος και η Κοζάνη, οι οποίες όπως όλα δείχνουν δύσκολα θα γλιτώσουν το αυστηρότερο lockdown. 

Ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε πως οι περιοχές που εμφανίζουν αυξημένα κρούσματα και γενικότερη χαλάρωση είναι οι εξής:

Κιλκίς, Ξάνθη, Πιερία, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Πέλλα, Ροδόπη, Λάρισα και Γρεβενά και Δυτική Αττική.

«Δεν αποκλείεται σε περιοχές που αντί ύφεσης εκδηλώνονται τάσεις επιδείνωσης, να υπάρχουν αυστηρότερα μέτρα. Ήδη η Επιτροπή των ειδικών εξετάζει τα στοιχεία σε τέτοιες περιοχές και στη συνέχει θα κάνει εισήγηση στην κυβέρνηση».

Το «καμπανάκι» επί του ζητήματος σήμανε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από την Ελευσίνα όταν έκανε λόγο για τοπικά lockdown και «σφράγισμα» περιοχών ακόμα και σπίτι-σπίτι. Ακολούθησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας που αναφέρθηκε στις παραπάνω περιοχές.

Έκτακτες ανακοινώσεις Χαρδαλιά στις  18:00

Όσον αφορά τη Δυτική Αττική, οι περιοχές που σήμαναν συναγερμό λόγω της αύξησης του επιδημιολογικού φορτίου ήταν ο Ασπρόπυργος, η Ελευσίνα, η Μάνδρα, η Ειδυλλία (Βίλια), επίσης οι δήμοι Μεγαρέων, Φυλής και Αχαρνών.

Μάλιστα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς θα πραγματοποιήσει έκτακτες ανακοινώσεις από τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται.

Στο τραπέζι έχει πέσει η επιβολή αυστηρότερων μέτρων σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, που παρατηρείται υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, ενώ ανάλογες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν και για περιοχές της Δυτικής Αττικής. 

Χρυσοχοΐδης : Θα βάλουμε φρένο στην πανδημία – Εχουμε σχέδιο

Είναι σαφές πάντως πως η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει φρένο στην πανδημία του κοροναϊού στην Κοζάνη  όπως και ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, «βρισκόμαστε σήμερα εδώ γιατί ανησυχούμε πάρα πολύ. Γιατί το φαινόμενο αποκτά ενδημικά χαρακτηριστικά. Η πόλη και η περιοχή βασανίζεται πάρα πολλούς μήνες απ’ τον κοροναϊό. Ο κοροναϊός επιμένει και είμαστε εδώ γιατί είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε φρένο στην πανδημία και να ανοίξουμε σταδιακά την κοινωνία, την αγορά, την οικονομία και να επαναφέρουμε την κανονικότητα στη ζωή μας.

Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι τα μεγέθη δεν είναι καλά, για αυτό η προσπάθειά μας, από εδώ και πέρα θα είναι η αυστηρή την τήρηση των μέτρων. «Έχουμε σχέδιο, το οποίο θα εφαρμόσουμε. Θέλω να δηλώσω ότι είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε όλα εκείνα τα μέτρα, να λάβουμε όλες εκείνες τις αποφάσεις προκειμένου να ανακοπεί ο ρυθμός εξάπλωσης της πανδημίας στην περιοχή», είπε χαρακτηριστικά.

Αποκαλυπτικοί πίνακες για τις κόκκινες περιοχές

Όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα το μαύρο ρεκόρ στις κόκκινες περιοχές έχουν η Μαγνησία, η Κοζάνη, η Καβάλα, το Κιλκίς, η Φλώρινα, η Ξάνθη αλλά και η δυτική Αττική. Αυτό προκύπτει από τον πίνακα –κατάταξη όλων των περιοχών της χώρας με βάση τον χθεσινό αριθμό κρουσμάτων κορoναϊού σε πληθυσμιακό δείγμα 100.000 κατοίκων.

 

Με κριτήριο, δηλαδή, την πυκνότητα των κρουσμάτων στον πληθυσμό κάθε περιοχής που είναι το βασικό ζητούμενο ώστε να γίνει αντιληπτός ο κίνδυνος που υπάρχει σε κάθε νομό της Ελλάδος.

Η Μαγνησία είχε την Τετάρτη περίπου 42 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, η Κοζάνη (τουλάχιστον τέσσερις φορές έχει βρεθεί στην διάρκεια της πανδημίας να παρουσιάζει σημαντική έξαρση κρουσμάτων) με περίπου 40, ακολουθεί η Καβάλα με περίπου 30.

Αν χαλαρώσουμε στις γιορτές θα έχουμε έως 5 χιλιάδες κρούσματα τη μέρα το Ιανουάριο

«Δεν πρέπει να βγούμε από τα σπίτια μας τα Χριστούγεννα. Δε μπορούμε να μιλάμε για ρεβεγιόν όταν έχουμε 3.000 σε 40 μέρες.», τόνισε ο Αχιλλέας Γραβάνης, Καθηγητής Φαρμακολογίας, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίο Κρήτης.

Ο κ. Γραβάνης σε χθεσινή του δήλωση είπε ότι αν δεν προσέξουμε στις γιορτές θα μπούμε στο νέο έτος με τρίτο κύμα του ιού, με 5.000 κρούσματα την ημέρα και 10.000-15.000 νεκρούς.

«Αν δεν προσέξουμε στις γιορτές θα το πληρώσουμε με αυτούς τους αριθμούς».

Το τρίτο κύμα θα είναι πιο ισχυρό από το δεύτερο, όπως εκτιμά, καθώς θα είμαστε στο πικ και άλλων εποχικών λοιμώξεων.

«Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3. 

Περιμένουμε αναζωπύρωση του δεύτερου κύματος

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για την επιβολή πιο σκληρού lockdown τον Ιανουάριο, ακόμα και αντίστοιχου με αυτό του Μαρτίου, άφησε και ο καθηγητής μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, καθώς όπως σημείωσε τον επόμενο μήνα αναμένεται μεγαλύτερη έκρηξη του κοροναϊού.

«Μπαίνουμε σε έναν δύσκολο μήνα. Μπορεί να έχουμε το εμβόλιο που σίγουρα είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο και θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της επιδημίας, όμως τον Ιανουάριο περιμένουμε μεγαλύτερη έκρηξη του ιού, με αναζωπύρωση του δεύτερου κύματος. Δεν αποκλείεται να είναι χειρότερο από ό,τι βιώσαμε τον Νοέμβριο. Γι’ αυτό και η Ευρώπη προετοιμάζεται ώστε να προλάβει τα χειρότερα. Έχει να κάνει και με τις καιρικές συνθήκες, αλλά και τον συγχρωτισμό τις ημέρες των εορτών. Έτσι, ενδέχεται παράταση του υπάρχοντος lockdown και τον Ιανουάριο ή ακόμα σκληρότερο, τύπου Μαρτίου», σημείωσε ο καθηγητής.

Σε ό,τι αφορά στις κόκκινες περιοχές της Δυτικής Αττικής, σχολίασε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα συντείνουν προς την επιβολή σκληρότερων μέτρων ώστε «να προλάβουμε αυτό που συνέβη στη Βόρεια Ελλάδα που είδαμε από νομό σε νομό να επεκτείνεται η επιδημία πολύ γρήγορα. Κι εκεί υπήρχαν κάποιες αποστάσεις, ενώ εδώ δεν υπάρχουν πραγματικά όρια από δήμο σε δήμο».

Συμπλήρωσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ότι αντίστοιχη είναι η εικόνα και σε ορισμένους νομούς της Βόρειας Ελλάδας, όπως η Κοζάνη.

Σύμφωνα με τον κ. Τσάκρη η αύξηση των κρουσμάτων σε αυτές τις περιοχές αποδίδεται στο γεγονός ότι υπάρχουν πολλά εργοστάσια και εργάτες που μετακινούνται μαζί καθιστώντας δύσκολο να τηρηθούν τα μέτρα. 

Εξετάζεται η αναίρεση ορίου των εννέα ατόμων στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Ωστόσο τα σκληρότερα μέτρα σε πόλεις με υψηλό ιικό φορτίο φαίνεται πως δεν είναι το μόνο που εξετάσουν κυβέρνηση και ειδικοί, καθώς όπως έγινε σήμερα γνωστό ο αριθμός 9 στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι κάθε οικογένειας δεν είναι και ο τελικός.

Έτσι δεν αποκλείεται να κάνουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με λίγους, ίσως και με λιγότερους από εννέα συγγενείς, αφού η κατάσταση με τον κοροναϊό είναι απρόβλεπτη και δεν αποκλείεται όλα να αναθεωρηθούν μέχρι το ρεβεγιόν. Δυτική Αττική και Κοζάνη είναι μια ανάσα από σκληρό lockdown, όπως εκείνο του Μαρτίου και μέτρα αλά Βρετανία.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, επιβεβαίωσε ότι έρχεται lockdown Μαρτίου στη Δυτική Αττική και στην Κοζάνη, παραδέχτηκε πως ίσως θα έπρεπε να είχαν ληφθεί πιο γρήγορα μέτρα και έριξε τη… «βόμβα» πως μπορεί το ρεβεγιόν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά να γίνει με λιγότερους από εννέα. 

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο της Δυτικής Αττικής ήταν ξεκάθαρος: τα ρεβεγιόν που θα γίνουν, όπως θα γίνουν, τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, είναι στον… αέρα. Γιατί αν η κατάσταση χειροτερέψει θα επανεξεταστεί και ο αριθμός των εννέα ατόμων που επιτρέπεται να παραβρεθούν σε αυτά.

«Το όριο των 9 ατόμων στα τραπέζια των εορτών μπορεί να αναιρεθεί αν τα πράγματα χειροτερεύσουν. Η κατάσταση είναι απρόβλεπτη», τόνισε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος και ζήτησε από τον κόσμο να κάνει λίγη ακόμα υπομονή. «Έμειναν λίγοι μήνες για να τελειώσει αυτή η περιπέτεια. Η άκρη του τούνελ θα είναι λίγο μετά το Πάσχα που θα έχει εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού», είπε.

Lockdown όπως στη… Βρετανία για δυτική Αττική και Κοζάνης

Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται η επιβολή lockdown, τύπου Μαρτίου, σε ορισμένες περιοχές της Δυτικής Αττικής (Ασπρόπυργο, Ελευσίνα, Μάνδρα) και της Βόρειας Ελλάδας, όπως η Κοζάνη (στην οποία πηγαίνει εκτάκτως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης), μετά την εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων.

«Στον Ασπρόπυργο και στη Δυτική Αττική βρίσκονται μεγάλες βιομηχανίες που είναι εξαιρετικά δύσκολο να τηρηθούν τα μέτρα. Σε αυτές λοιπόν τις περιοχές υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί καθολικό lockdown, όπως τον Μάρτιο, ώστε να ελαττωθεί η κινητικότητα και να μην εξαπλωθεί ο ιός. Αυτό εφαρμόζεται και στη Βρετανία σε ορισμένες περιοχές», είπε ο καθηγητής.

Επισήμανε δε ότι για την κατάσταση που επικρατεί στη Δυτική Αττική, η Επιτροπή ενημερώθηκε χθες, ωστόσο μετά από σχετικές ερωτήσεις διευκρίνισε ότι εννοούσε ότι χθες συζητήθηκε η τρέχουσα κατάσταση από τους επιστήμονες. «Αναγκαστικά τρέχουμε λίγο πίσω από τα γεγονότα, διότι εκ των υστέρων καταλαβαίνεις ότι ίσως έπρεπε να είχες πάρει νωρίτερα μέτρα», πρόσθεσε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.


in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου