ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2021

Ελλάδα 2020: Τα 10 γεγονότα που έμειναν στην ιστορία


Η πανδημία του κορονοϊού συγκλόνισε την Ελλάδα -όπως και τον υπόλοιπο κόσμο- το 2020, ωστόσο υπήρξαν και

άλλα σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά. Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, η εκλογή της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Δημοκρατίας στη χώρα, η μετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί, η ένταση με την Τουρκία σε Έβρο και Αιγαίο, αλλά και η μεγάλη φωτιά στις Μυκήνες ήταν μερικά από τα γεγονότα που απασχόλησαν την ελληνική κοινή γνώμη κατά τη διάρκεια της χρονιάς που φεύγει.

Κορονοϊός: Από το πρώτο lockdown, στο πρώτο εμβόλιο

Ευσταθία Καμπισιούλη, νοσηλεύτρια: Η πρώτη που εμβολιάστηκε στην Ελλάδα
Ευσταθία Καμπισιούλη, νοσηλεύτρια: Η πρώτη που εμβολιάστηκε στην Ελλάδα / Πηγή: Intime

Η Ελλάδα θρήνησε τον πρώτο νεκρό από τον κορονοϊό τον Μάρτιο του 2020, έναν 66χρονο εκπαιδευτικό που άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο της Πάτρας. Τον ίδιο μήνα η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στο πρώτο lockdown, ώστε να σταματήσει την εξάπλωση του ιού, ενώ η σταδιακή άρση των απαγορεύσεων αποφασίστηκε τον Μάιο. Και ενώ το καλοκαίρι η κατάσταση ήταν σε ύφεση, το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού οδήγησε σε ένα δεύτερο lockdown, τον περασμένο Νοέμβριο -το οποίο είναι σε ισχύ ακόμα και σήμερα, έστω και με μερική χαλάρωση των μέτρων. Στις 27 Δεκεμβρίου άρχισαν οι εμβολιασμοί και μια νοσηλεύτρια ήταν η πρώτη που έκανε το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, στον «Ευαγγελισμό». Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές (30 Δεκεμβρίου 2020), συνολικά 4.788 συμπολίτες μας είχαν χάσει τη μάχη με τον Covid-19.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ορκίζεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ορκίζεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας / Πηγή: Intime

Ιστορική στιγμή για την Ελληνική Δημοκρατία ήταν η εκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο ύπατο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η κυρία Σακελλαροπούλου έλαβε 261 ψήφους από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ τον Ιανουάριο του 2020 και ορκίστηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 13 Μαρτίου, διαδεχόμενη τον Προκόπη Παυλόπουλο. Είναι η πρώτη γυναίκα στην Ιστορία της Ελλάδας που εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ένταση στον Έβρο, με αυτουργό την Τουρκία

Ενταση στον Εβρο τον Μάρτιο του 2020
Ενταση στον Εβρο τον Μάρτιο του 2020 / Πηγή: Intime

Στα τέλη Φεβρουαρίου του 2020, η Τουρκία αποφάσισε να ανοίξει τα σύνορά της στον Έβρο και έτσι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες συγκεντρώθηκαν εκεί, με στόχο να περάσουν στην Ελλάδα και από εκεί να κατευθυνθούν σε χώρες της ΕΕ. Επί πολλές ημέρες σημειώνονταν επεισόδια ανάμεσα σε ελληνικές δυνάμεις και πρόσφυγες-μετανάστες, με τις εικόνες από τη «μάχη» στις Καστανιές να κάνουν τον γύρο του κόσμου. Στα τέλη Μαρτίου, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, ο καταυλισμός μεταναστών στον Έβρο διαλύθηκε διά χειρός Τουρκίας, αποκλιμακώνοντας την ένταση. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, από την 28η Φεβρουαρίου έως και την 3η Αυγούστου 2020 είχε αποτραπεί η παράνομη είσοδος στην περιοχή του Έβρου συνολικά 61.508 ατόμων.

Το Oruc Reis στο Αιγαίο

Το Oruc Reis
Το Oruc Reis / Πηγή: AP Images

Σε ύψιστη επιφυλακή τέθηκαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας το καλοκαίρι του 2020, με αφορμή τις «βόλτες» του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στο Ανατολικό Αιγαίο. Η Τουρκία είχε προαναγγείλει την έξοδο του σκάφους για έρευνες κοντά στο Καστελόριζο και το έκανε πραγματικότητα στα τέλη του περασμένου Ιουλίου. Και μάλιστα με συνοδεία φρεγατών, γεγονός που οδήγησε σε κόκκινο συναγερμό το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, με τα ελληνικά πλοία να είναι στην πλειονότητά τους εν πλω εκείνο το διάστημα. Η ένταση κορυφώθηκε μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για ΑΟΖ στις 6 Αυγούστου, και μάλιστα φτάσαμε πολύ κοντά σε ένα θερμό επεισόδιο. Από τότε, ανά τακτά διαστήματα η Τουρκία εκδίδει -ακόμη και σήμερα- Navtex για έρευνες στο Ανατολικό Αιγαίο, άλλοτε εγγύτερα και άλλοτε πιο μακριά από τα ελληνικά νησιά.

Αγία Σοφία: Ο Ερντογάν τη μετέτρεψε σε τζαμί

Η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε τζαμί τον Ιούλιο του 2020
Η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε τζαμί τον Ιούλιο του 2020 / Πηγή: Intime

Στις 24 Ιουλίου 2020 πραγματοποιήθηκε η πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία μετά τη μετατροπή της από μουσείο σε τζαμί, εν μέσω θριαμβολογιών και των συνηθισμένων απειλών του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας. Η Αγία Σοφία έγινε ξανά τζαμί έπειτα από 86 χρόνια, καθώς το 1934 o Κεμάλ Ατατούρκ, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της Τουρκίας, είχε μετατρέψει τον ναό σε μουσείο. Στις 6 Δεκεμβρίου του 1985, δε, η Αγία Σοφία ανακηρύχθηκε από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η ολοκληρωτική καταστροφή του καταυλισμού της Μόριας

Ο,τι απέμεινε από το ΚΥΤ της Μόριας
Ο,τι απέμεινε από το ΚΥΤ της Μόριας / Πηγή: Intime

Στις αρχές του Σεπτεμβρίου 2020, φωτιά που ξέσπασε στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών της Μόριας, στη Λέσβο, προκάλεσε τη σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή της δομής. Συνολικά 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρέθηκαν στον δρόμο, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα και προκαλώντας την κήρυξη της Λέσβου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από τις Αρχές του νησιού και έπειτα από καθυστέρηση αρκετών εβδομάδων, αποφασίστηκε η δημιουργία νέας δομής στο Καρά Τεπέ, όπου, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, πλέον διαμένουν περίπου 7.500 άτομα. Η φωτιά στο ΚΥΤ της Μόριας αποδείχθηκε ότι ήταν εμπρησμός, με έξι Αφγανούς (τέσσερις ηλικίας 19 ετών και δύο ανήλικοι 17 ετών) να προφυλακίζονται στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου με την κατηγορία του εμπρησμού σε βαθμό κακουργήματος.

Ο Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας

Ο Μεγάλος Περίπατος προκάλεσε αντιδράσεις
Ο Μεγάλος Περίπατος προκάλεσε αντιδράσεις / Πηγή: Intime

Η πιλοτική εφαρμογή του λεγόμενου Μεγάλου Περιπάτου της Αθήνας αποφασίστηκε από τον δήμο της πρωτεύουσας τον Μάιο του 2020 και τα έργα για την υλοποίησή του ξεκίνησαν τον αμέσως επόμενο μήνα. Η ταλαιπωρία που προκάλεσε ήταν μεγαλύτερη από τα όποια οφέλη, με αποτέλεσμα το έργο να δεχθεί έντονες επικρίσεις από κατοίκους της Αθήνας, επισκέπτες, ακόμη και από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Πλέον, μετά την -ομολογουμένως αποτυχημένη- πιλοτική εφαρμογή, οδεύουμε προς μια μόνιμη κατασκευή του έργου (θα ξεκινήσει τους πρώτους μήνες του 2021), όπως δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, με αλλαγές και νέες παρεμβάσεις ώστε ο Μεγάλος Περίπατος να καταστεί λειτουργικός και να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την πρωτεύουσα.

Φωτιά στις Μυκήνες - Νέος φωτισμός στην Ακρόπολη

Οι Μυκήνες μετά το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας
Οι Μυκήνες μετά το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας / Πηγή: Intime

Παγκόσμια είδηση αποτέλεσε στα τέλη Αυγούστου 2020 η μεγάλη φωτιά στις Μυκήνες, που προκάλεσε φθορές σε τμήματα του αρχαιολογικού χώρου. Η πυρκαγιά της 30ής Αυγούστου 2020 ξεκίνησε, σύμφωνα με το πόρισμα εμπειρογνωμόνων της Πυροσβεστικής, από ένα γυμνό καλώδιο που χρησιμοποιούνταν για ρευματοκλοπή και έλαβε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή. Πέρασε κυριολεκτικά μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο, καίγοντας ξερά χόρτα και δέντρα και προκαλώντας φθορές -ευτυχώς όχι πολύ σοβαρές- σε κάποιες από τις παγκοσμίου φήμης αρχαιότητες.

Ελαμψε σε όλη τη Γη η Ακρόπολη με τον νέο φωτισμό της
Ελαμψε σε όλη τη Γη η Ακρόπολη με τον νέο φωτισμό της / Πηγή: Intime

Ακριβώς έναν μήνα μετά, στις 30 Σεπτεμβρίου 2020, η Ακρόπολη έλαμψε στα πέρατα της Γης με τον νέο, εντυπωσιακό, λευκό φωτισμό της, σε μια τελετή που έγινε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Και σε αυτή την περίπτωση, για καλούς λόγους αυτή τη φορά, οι εικόνες από την Ελλάδα μεταδόθηκαν από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα του πλανήτη.

Η Χρυσή Αυγή εγκληματική οργάνωση

Η Μάγδα Φύσσα μετά την ανακοίνωση του δικαστηρίου
Η Μάγδα Φύσσα μετά την ανακοίνωση του δικαστηρίου / Πηγή: Intime

Διεθνής είδηση έγινε, φυσικά, και η απόφαση για τη Χρυσή Αυγή, ύστερα από μια δίκη που διήρκεσε 5,5 χρόνια. Στις 7 Οκτωβρίου 2020, η ελληνική Δικαιοσύνη, σε μια ιστορική, ομόφωνη απόφαση, αποφάνθηκε ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση, «ενδεδυμένη τον μανδύα πολιτικού κόμματος», προκαλώντας πανηγυρισμούς από περίπου 30.000 άτομα που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Εφετείο. Ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν οι Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός, Γερμενής, Παναγιώταρος, Παππάς και Ματθαιόπουλος, ενώ ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση κρίθηκαν άλλοι 19. Επίσης, κρίθηκε ένοχος ο Γιώργος Ρουπακιάς για όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονταν για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Στις 22 Οκτωβρίου 2020 το δικαστήριο ανακοίνωσε την ετυμηγορία του για τις ποινές. Για την ηγετική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης οι εφέσεις τους δεν είχαν ανασταλτικό χαρακτήρα και οδηγήθηκαν στη φυλακή, πλην του ευρωβουλευτή Γ. Λαγού που προστατεύεται από την ασυλία -προς το παρόν- και του Χρ. Παππά, που παραμένει άφαντος από την ημέρα που ανακοινώθηκε η ποινή.

Χρονιά απωλειών το 2020

Η Κική Δημουλά έφυγε από τη ζωή το 2020
Η Κική Δημουλά έφυγε από τη ζωή το 2020 / Πηγή: Intime

Το 2020, όμως, ήταν και μια χρονιά σημαντικών απωλειών για την Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, έφυγαν από τη ζωή οι:

  • Έρρικα Μπρόγιερ, ηθοποιός και τραγουδίστρια
  • Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, ποιήτρια και μεταφράστρια
  • Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης, ιστορικός
  • Γιώργος Κοτανίδης, ηθοποιός και συγγραφέας
  • Γιάννης Τσεκλένης, σχεδιαστής μόδας
  • Κική Δημουλά, ποιήτρια
  • Κώστας Βουτσάς, ηθοποιός
  • Άλκη Ζέη, συγγραφέας
  • Φίλιππος Πετσάλνικος, πολιτικός, πρώην πρόεδρος της Βουλής
  • Πάνος Χατζηκουτσέλης, ηθοποιός
  • Μανώλης Γλέζος, πολιτικός και συγγραφέας
  • Περικλής Κοροβέσης, συγγραφέας
  • Δημήτρης Κρεμαστινός, ιατρός και πολιτικός
  • Αμαλία Μεγαπάνου, συγγραφέας
  • Άννυ Πασπάτη, ηθοποιός
  • Νίκος Αλέφαντος, προπονητής
  • Αγάθωνας Ιακωβίδης, ρεμπέτης
  • Ντίνος Χριστιανόπουλος, ποιητής, δοκιμιογράφος και μεταφραστής
  • Σάββας Θεοδωρίδης, παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής, αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού
  • Γιάννης Πουλόπουλος, τραγουδιστής
  • Κώστας Μπατής, πρώην καλαθοσφαιριστής, δημοσιογράφος
  • Πέτρος Κουναλάκης, πολιτικός
  • Δημήτρης Ψαριανός, τραγουδιστής
  • Σάσα Μανέτα, συγγραφέας και τηλεπαρουσιάστρια
  • Εύα Κοταμανίδου, ηθοποιός
  • Σπύρος Μισθός, ηθοποιός

imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου