ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

Γαλλία : Άνδρας αφήνει κληρονομιά 2 εκατ. ευρώ στο χωριό που τον έσωσε από τους Ναζί

Ένας αυστριακός άνδρας που δραπέτευσε από τους Ναζί μαζί με την οικογένειά του στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κληροδότησε ένα σημαντικό τμήμα της αμύθητης περιουσίας του στο γαλλικό χωριό που του προσέφερε επί χρόνια καταφύγιο από τους διώκτες του. 

 Ο Έρικ Σβαμ, που απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών στις 20 Δεκεμβρίου, συμπεριέλαβε στη διαθήκη του και ένα… δώρο-έκπληξη για το Σαμπόν-σουρ-Λινιόν, που βρίσκεται σε ένα απομακρυσμένο οροπέδιο της νοτιοανατολικής Γαλλίας. Ιστορικά, το χωριό στεγάζει μια εκτεταμένη προτεσταντική κοινότητα που έχει τη φήμη ότι προσφέρει καταφύγιο στους κατατρεγμένους. 

 «Είναι ένα μεγάλο ποσό για το χωριό μας», δήλωσε ο δήμαρχος, Ζαν-Μισέν Εϊρώ. Αρνήθηκε να γίνει συγκεκριμένος αναφορικά με το ακριβές ύψος της κληρονομιάς, αφού η διαθήκη εξακολουθεί να βρίσκεται υπό επεξεργασία. Ωστόσο, η προκάτοχός του, δήλωσε σε μια τοπική ιστοσελίδα ότι είχε συναντηθεί δύο φορές με τον ίδιο και τη σύζυγό του και την είχαν ενημερώσει ότι θα ανερχόταν περίπου σε €2 εκατ. 

 Ο Σβαμ και η οικογένειά του έφτασαν στο χωριό το 1943 και βρήκαν καταφύγιο σε ένα σχολείο για όλη τη διάρκεια του πολέμου. Έζησαν εκεί μέχρι το 1950. Αργότερα, ο Σβαμ σπούδασε φαρμακευτική και παντρεύτηκε μια καθολική γυναίκα με καταγωγή από την περιοχή. 

Ο Εϊρώ δήλωσε ότι ο Σβαμ είχε ζητήσει τα χρήματα που άφησε στο χωριό να αξιοποιηθούν για εκπαιδευτικές δραστηριότητες και κυρίως για υποτροφίες. 

 Περίπου 2.500 Εβραίου είχαν βρει καταφύγιο στο Σαμπόν-σουρ-Λινιόν στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι κάτοικοι του οποίου τιμήθηκαν ως «Δίκαιοι των Εθνών» από το Γιαντ Βασσέμ, το Ίδρυμα για τη Μνήμη των Μαρτύρων και των Ηρώων του Ολοκαυτώματος, εκ μέρους του κράτους του Ισραήλ. 

 Στη διάρκεια των αιώνων, το χωριό φιλοξένησε αμέτρητους ανθρώπους που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από θρησκευτικές ή πολιτικές διώξεις, είτε επρόκειτο για ιερείς που αναζητούσαν άσυλο στη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, είτε για ισπανούς ρεπουμπλικάνους στη διάρκεια του εμφυλίου της χώρας στη δεκαετία του 1930. Τα τελευταία χρόνια, έχουν υποδεχτεί μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου