ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2021

Παραμονή πρωτοχρονιάς : Τα 9 πιο παράξενα έθιμα του πλανήτη

 
Μπορεί φέτος η Πρωτοχρονιά των περισσότερων κατοίκων του πλανήτη να μοιάζει πολύ, ανεξάρτητα από το γεωγραφικό μήκος και πλάτος στο οποίο ζουν εξαιτίας των μέτρων κατά του κοροναϊού, όμως υπό φυσιολογικές συνθήκες η υποδοχή του νέου έτους διαφέρει σημαντικά από τόπο σε τόπο. Έθιμα παλιά και καινούργια, θρησκευτικά και μη, συνθέτουν ένα ενδιαφέρον μωσαϊκό, γεμάτο μοναδικά χαρακτηριστικά και εκπλήξεις. Ποιοι είναι, όμως, εκείνοι που πραγματικά έχουν τις πιο παράξενες συνήθειες;

Τα σταφύλια της τύχης

Στην Ισπανία, αλλά και σε ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής, μια παράδοση της παραμονής της Πρωτοχρονιάς είναι η παρουσία σταφυλιών στο τραπέζι. Τίποτα τρομερά παράξενο μέχρι εδώ, έτσι δεν είναι; Το ζήτημα είναι ότι οι Ισπανοί πρέπει να καταναλώσουν ακριβώς 12 ρόγες προκειμένου να εξασφαλίσουν μια πλούσια νέα χρονιά, κάθε μία εκ των οποίων πρέπει να φαγωθεί σε συμφωνία με τα 12 χτυπήματα της καμπάνας που σημαίνει τα μεσάνυχτα. Για να τα καταφέρουν, οι περισσότεροι δαγκώνουν μια φορά τις ρόγες, κόβοντάς τες στη μέση, και στη συνέχεια τις καταπίνουν αμάσητες! Η παράδοση χρονολογείται στο 1909, όταν αγρότες από το Αλικάντε σκέφτηκαν ότι με αυτό τον τρόπο θα κατάφερναν να πουλήσουν περισσότερα σταφύλια.

Εσώρουχα με… νόημα

Τα κόκκινα εσώρουχα της Πρωτοχρονιάς δεν είναι η μοναδική επιλογή των κατοίκων του Μεξικού, της Βολιβίας και της Βραζιλίας. Κάθε χρώμα συμβολίζει το είδος της επερχόμενης χρονιάς, οπότε είναι υποχρεωμένοι να επιλέξουν με προσοχή: Το κόκκινο φέρνει αγάπη και έρωτα, το κίτρινο πλούτο και επιτυχία. Το λευκό συμβολίζει την ειρήνη και την αρμονία, ενώ το πράσινο την ευημερία και τη φύση. Στην Τουρκία, οι άνθρωποι ανταλλάσσουν κόκκινα εσώρουχα ως δώρο για καλή τύχη και πλούτο στη νέα χρονιά.

Μόλυβδος με μαντικές ικανότητες

Στη Γερμανία, ορισμένοι λιώνουν μικρά κομμάτια μόλυβδου πάνω από ένα κερί στην παραμονή της Πρωτοχρονιάς, τον οποίο στη συνέχεια χύνουν σε ένα ποτήρι παγωμένου νερού. Δεν πρόκειται για κάποιο επικίνδυνο ρόφημα. Τα παράξενα σχήματα που δημιουργούνται, υποτίθεται ότι αποκαλύπτουν το μέλλον –τουλάχιστον για τη χρονιά που έρχεται. Αν ο μόλυβδος γίνει μπάλα, ο άνθρωπος που τον συμβουλεύεται θα είναι τυχερός, αν μετατραπεί σε σταυρό, ενδέχεται να υπάρξει κάποιος θάνατος, ενώ το σχήμα του αστεριού συμβολίζει την επιτυχία. Τέλος, αν ο μόλυβδος σχηματίσει μια κορώνα, υποτίθεται ότι θα φέρει πλούτη. Όμως δεν ξέρουμε αν η τελευταία ερμηνεία… άλλαξε στη χρονιά που μας πέρασε.

Σπασμένα πιάτα για καλούς φίλους

Εκτός από τα ελληνικά μπουζούκια, τα σπασμένα πιάτα πρωταγωνιστούν και στη δανική Πρωτοχρονιά. Συγκεκριμένα, μια παράδοση θέλει τους Δανούς να σπάνε πιάτα στις εξώπορτες φίλων και γειτόνων. Αυτή η διαδικασία είναι και μια μορφή… διαγωνισμού δημοτικότητας, αφού όσο μεγαλύτερος είναι ο σωρός με τα σπασμένα πιάτα το επόμενο πρωί, τόσο περισσότερους φίλους –αλλά και τύχη- υποτίθεται ότι θα έχουν στη διάρκεια της χρονιάς. Φυσικά, όπως συμβαίνει με τις παραδόσεις σε όλο τον κόσμο, έτσι και αυτή σταδιακά πεθαίνει.

Έθιμο… υπερμετάδοσης

Ένα έθιμο που είναι σίγουρο ότι δεν θα εφαρμοστεί φέτος, προέρχεται από τη Βενετία, και συγκεκριμένα από την πλατεία Σαν Μάρκο. Εκεί, κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες ντόπιοι και τουρίστες παρακολουθούν τα πυροτεχνήματα, ένα σόου από φώτα, αλλά και το «φιλί στη Βενετία». Ελπίζουμε το έθιμο που γιορτάζει την αγάπη και τα αγαπημένα πρόσωπα να επιστρέψει από του χρόνου.

Σκιάχτρα που καίγονται, χρονιές που ανθίζουν

Στο Εκουαδόρ κάθε χρόνο φτιάχνουν σκιάχτρα που θυμίζουν πολιτικούς, ποπ σταρ και άλλες διάσημες φιγούρες. Και μετά τα καίνε. Το κάψιμο της «παλιάς χρονιάς» στοχεύει στην καταστροφή όλων των κακών που έφερε το προηγούμενο έτος και στην κάθαρση πριν την έλευση του νέου. Τα σκιάχτρα φορούν παλιά ρούχα, που καλύπτουν τις εφημερίδες που τα γεμίζουν, ενώ φορούν μάσκες. Ενδέχεται η παράδοση να ξεκίνησε το 1895 όταν μια επιδημία κίτρινου πυρετού έπληξε την περιοχή. Φέρετρα γεμάτα με τα ρούχα των νεκρών είχαν καεί τότε για την επίτευξη της κάθαρσης. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι οι κάτοικοι θα έχουν πολλούς λόγους να «βάλουν φωτιά» και στο 2020.

Στρογγυλά σαν νομίσματα

Οι Φιλιππινέζοι φροντίζουν τα έθιμά τους την παραμονή της Πρωτοχρονιάς να τους φέρουν χρήματα. Για αυτό το σκοπό, επιδιώκουν να περιβάλλονται από όσο το δυνατόν περισσότερα στρογγυλά αντικείμενα, που θυμίζουν νομίσματα. Πουά ρούχα, στρογγυλές τροφές, ακόμη και τσέπες γεμάτες νομίσματα –τα οποία μάλιστα κουνούν ανά διαστήματα για να τα κρατούν σε ροή- αλλάζουν το νόημα του… κυκλικού (νέου) χρόνου.

Πετώντας το «παλιό» από το παράθυρο

«Έξω το παλιό» είναι το σύνθημα στη Νάπολη, με τους ανθρώπους να πετούν αντικείμενα από τα μπαλκόνια τους. Και δεν μιλάμε πάντα για μικρά πραγματάκια. Ο… μπαξές έχει τα πάντα, από τοστιέρες μέχρι ψυγεία. Για να αποφύγουν τους σοβαρούς τραυματισμούς, πάντως, οι περισσότεροι επιλέγουν μικρά και μαλακά αντικείμενα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αν κάποια στιγμή αλλάξετε χρονιά στη Νάπολη, δεν θα πρέπει να προσέξετε το κεφάλι σας. Το ίδιο έθιμο υπάρχει και στο Γιοχάνεσπουργκ της Νότιας Αφρικής!

Έθιμο ανυπακοής

Εδώ και περίπου 30 χρόνια, οι πόλεις της Γαλλίας «γιορτάζουν» την Πρωτοχρονιά με έναν αναπάντεχο τρόπο: Με την… καύση αυτοκινήτων. Φυσικά, δεν πρόκειται για πραγματικό έθιμο και, ακόμη πιο φυσικά, αστυνομία και ιδιοκτήτες αυτοκινήτων αντιτίθενται κάθετα στην πραγματοποίησή του. Ακόμη κι έτσι, όμως, κάθε Πρωτοχρονιά χιλιάδες αυτοκίνητα καίγονται στις φτωχότερες γειτονιές των πόλεων. Μάλιστα, εδώ και κάποια χρόνια τα ΜΜΕ έχουν σταματήσει να αναφέρουν τον ακριβή αριθμό κατεστραμμένων οχημάτων σε κάθε γειτονιά, αφού όταν το έκαναν δημιουργούνταν… ανταγωνισμοί για το ποια συνοικία θα κάψει τα περισσότερα.


in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου