Στις 10 Σεπτεμβρίου 2020, εν όψει και της επετείου της δολοφονίας του εθνομάρτυρα μητροπολίτη Αιμιλιανού Λαζαρίδη (30 Σεπτεμβρίου), είχα επαναφέρει στη δημοσιότητα, την παρακάτω πολλαπλά διατυπωμένη παλιότερη πρότασή μου:
Με έδρα τα Γρεβενά, να δημιουργηθεί Δίκτυο Τόπων -Πόλεων (και Εκκλησιών) του εθνοϊερομάρτυρα Αιμιλιανού Λαζαρίδη, της ζωής, της πορείας, της δράσης και του μαρτυρίου Του.
Ισχυρών συμβολισμών & Ιστορικών σημαινόμενων, των πιο αντιπροσωπευτικών του Ελληνισμού: Ικόνιο, Κωνσταντινούπολη, Χάλκη, Πέραν, Κύζικος, Θεσσαλονίκη, Μοναστήρι (Bitola, Πέτρα -Πελαγονία), Γρεβενά.
Η πρόταση έκανε αίσθηση, υπήρξε ευαισθητοποίηση, αρκετοί συμπατριώτες τη συζήτησαν πρωτογενώς, ενώ ορισμένοι έθεσαν παραπέρα και ζητήματα μεθόδων υλοποίησης.
Μεταξύ αυτών, ο καλός φίλος Σωκράτης Λαδάς, ένθερμος υποστηρικτής της πρότασης, όπως εξάλλου και όλων των προτάσεων στήριξης της γενέτειρας μας, στις διαπροσωπικές μας συζητήσεις, αλλά και δημόσια (σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης), με τρόπο παραινετικό και με σκοπό την καλύτερη διάδοση, τη μαζικότερη υποστήριξη για προώθηση της πρότασης, μου μετέφερε επανειλημμένα και τη δική του, αλλά και άλλων συμπατριωτών την παράκληση για μια αναλυτικότερη ανάπτυξη της πρότασης, πιο συγκεκριμένη παρουσίαση της έννοιας του Δικτύου και, τέλος, την επιχειρηματολόγηση για την αξία του Δικτύου "Αιμιλιανός Λαζαρίδης''.
Ευχαριστώντας θερμά και τον φίλο Σωκράτη Λαδά, αλλά και όλους όσοι στάθηκαν θετικά και υποστηρικτικά στην πρόταση, θα ήθελα να επισημάνω και να τους βεβαιώσω ότι η προώθηση και υλοποίηση αυτής της ιδέας: του Δικτύου Πόλεων και Τόπων ''Αιμιλιανός Λαζαρίδης'', αποτελεί πράγματι ξεχωριστή εθνική και ιστορική Πρωτοβουλία, ιδιαίτερα για την περίοδο που διανύουμε. Μικρή, ασφαλώς, μπροστά στο ανάστημα του Ιεράρχη, αλλά εξαιρετικά σημαντική στα χνάρια του μεγάλου αγώνα και των ιδανικών του, στην ευεργετική μακρά διαδρομή και τη φωτισμένη, μαρτυρική δράση του.
Ο κεντρικός στόχος, πολλαπλά χρήσιμος και υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως ο καθένας μπορεί να κατανοήσει, είναι: η συσχέτιση, η επανασύνδεση και η δικτύωση που θέλουμε - και μπορούμε- να πετύχουμε με Τόπους, Εκκλησίες, Πόλεις και Κοινωνίες με βαθύ το αποτύπωμα του Αιμιλιανού. Η δημιουργία ενός ισχυρού Ιστού με κόμβους του Τόπους και τις Πόλεις του Αιμιλιανού. Τόποι, Πόλεις και Εκκλησίες από τις οποίες έζησε, έδρασε, υπηρέτησε, διακόνησε, καθοδήγησε, στήριξε, ενέπνευσε, ο Αιμιλιανός Λαζαρίδης. Τόποι, Εκκλησίες, Πόλεις και Κοινωνίες, -που Θεός έδωσε!-, να συμπίπτουν με το θείο πρόσωπο του Αιμιλιανού, που αντανακλούν στο πρόσωπο του Αιμιλιανού όλη, - μα όλη-, η Ταυτότητα του Ελληνισμού στο κρίσιμο μεταίχμιο της 30ετίας από τα τέλη του 19ου προς τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Την Αγωνία, την Προετοιμασία, τους Αγώνες, το Ανάστημα, το Αίμα.
Η βιογραφία του Αιμιλιανού είναι μια σύνοψη της Βιογραφίας του Έθνους και του Ελληνισμού στα πιο δύσκολα εκείνα χρόνια, μετά τον αγώνα του '21 για Ανεξαρτησία, για το νέο Άλμα προς τα μπρος. Εκεί, στο χρονικό μεταίχμιο, που ο Ελληνισμός ώριμος, πλέον, επιδιώκει να ολοκληρώσει το Όνειρό του στη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ιωνία και τον Πόντο.
-
Δείτε το Χάρτη και δείτε τη μακρά πορεία, την πυκνή κίνηση του Αιμιλιανού.
-
Από τη Μικρά Ασία -το Ικόνιο, στη Βασιλεύουσα Πόλη -την Κωνσταντινούπολη, στη Χάλκη, στην Κύζικο της Προποντίδας, στο Πέραν. Μετά στη Συμβασιλεύουσα -Θεσσαλονίκη, την πόλη των μεγάλων ζυμώσεων και των ισχυρών συμβολισμών, πρωτοσύγκελος αλλά και στον Μακεδονικό Αγώνα, με τον πρόξενο Κορομηλά, το μακεδονομάχο Σουλιώτη, στέλεχος στην ''Οργάνωση Θεσσαλονίκης'', μαζί με Έλληνες μαχητές και πράκτορες. Κι ύστερα, στο Μοναστήρι, στην Πέτρα, στην Πελαγονία, επίσκοπος αλλά και καθηγητής στη θεολογική και πατριωτική διδασκαλία στο ελληνικό γυμνάσιο, και μαζί στήριγμα του Ελληνισμού και συντονιστής των δικτύων των ελληνομακεδονικών οργανώσεων. Για να φτάσει, έμπειρος, άξιος, πλήρης σοφίας στο βασανισμένο Τόπο των Γρεβενών. Να τον στηρίξει, να τον υπηρετήσει, να τον αφυπνίσει, να τον καθαγιάσει με το αίμα του, να τον εξυψώσει. Ως Γολγοθάς για κείνον, ως Φως Απελευθέρωσης και Παραδείγματος για εμάς. Όρθιος και αποφασισμένος, αλλά και γλυκύς, βαθυστόχαστος, προσηνής. Ατρόμητος και ήρεμος, ταγμένος στα ιδανικά του Έθνους, της Χριστιανικής Πίστης και του Ανθρωπισμού. Ανυποχώρητος στους Οθωμανούς κατακτητές, αλλά και φλογερός κήρυκας απέναντι στους δολοφονικούς ρουμανίζοντες και τις πληρωμένες αρπακτικές αλβανικές συμμορίες.
ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΘΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ: ΓΡΕΒΕΝΑ, ΙΚΟΝΙΟ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, ΠΕΡΑΝ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ -BITOLA, ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ.
-
Για την ίδρυση του θα συνεργαστούμε με το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη, με την Εκκλησία της Ελλάδος και τη Μητρόπολη Γρεβενών.
-
Θα συνεργαστούμε με τους αντίστοιχους συνδέσμους Ελλήνων ή ακόμα και κρυπτοχριστιανών στις αυτές της εκτός Ελλάδος πόλεις, καθώς και με τις αντίστοιχες ενώσεις και συλλογικότητες του Μικρασιατικού Ελληνισμού στην Ελλάδα.
-
Θα συνεργασθούμε με αντίστοιχα Πνευματικά Ιδρύματα και καταξιωμένα στελέχη με βαθιά γνώση της πορείας και συνείδηση των προκλήσεων του Ελληνισμού.
Στόχος μας θα είναι στο Δίκτυο να ενταχθούν σταδιακά και προσεγμένα, με ''όχημα'' τον Αιμιλιανό και το μήνυμά του, οι πόλεις όπου έζησε και έδρασε: Ικόνιο, Κωνσταντινούπολη, Πέραν, Μοναστήρι- Bitola.
-
To Δίκτυο θα αναπτύξει σταδιακά, καλοσχεδιασμένα και κατάλληλα οργανωμένα, έρευνες και μελέτες για την πορεία και τη δράση του Αιμιλιανού, αλλά και των Εκκλησιών, των Σχολείων, των κοινωνικών θεσμών, των συνεργατών του και των κάθε φύσεως ηγετικών παραγόντων, καθώς, επίσης, και των παραδόσεων, των δημιουργημάτων, των συνθηκών ζωής και λειτουργίας των κοινωνιών στον ευρύ αυτό γεωγραφικό χώρο, όπου υπήρξε η μακρά και πολυσχιδής διαδρομή του.
Στην ετήσια επέτειο του μαρτυρίου του, θα πραγματοποιούνται, στα Γρεβενά, επίσημες τριήμερες εκδηλώσεις του Δικτύου, όπου οι έρευνες, οι μελέτες και κάθε τι σχετικό θα παρουσιάζεται δημόσια και θα μεταδίδεται και θα κυκλοφορεί παγκόσμια.
Παράλληλα, στα πλαίσια του ίδιου τριημέρου, θα περιλαμβάνονται προγραμματισμένες θεματικές πολιτιστικές εκδηλώσεις όλων των μορφών τέχνης σχετικές με την προσωπικότητα, τη διαδρομή, τη δράση του Αιμιλιανού και των πρωταγωνιστών εκείνων των χρόνων.
Στις άλλες πόλεις του Δικτύου, καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου θα αναπτύσσονται πολλές άλλες συμπληρωματικές ή/και πρωτογενείς δράσεις και εκδηλώσεις.
Το Δίκτυο μπορεί στην πλήρη ανάπτυξη του, αξιοποιώντας τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες να απλώσει τη δράση και την επικοινωνία παντού στον Κόσμο και σε πολλαπλούς τομείς, διαμορφώνοντας, παράλληλα, ένα ευρύ και πολυεπίπεδο δίκτυο σχέσεων και επαφών, και ένα πολύμορφο αρχείο υλικών και δρώμενων.
Το Δίκτυο για την πλήρη ανάπτυξη του θα κινηθεί δραστήρια για την οικονομική και παραγωγική στήριξη του, αξιοποιώντας κάθε πηγή πόρων (την ΕΕ, την ελληνική Διασπορά, του ελληνικό Κράτος, την Εκκλησία, του ιδιώτες χορηγούς, τους πολίτες), έχοντας πάντα πλήρη και απόλυτη, δημόσια διαφάνεια των πόρων και της διαχείρισης τους.
Το Δίκτυο μπορεί να υποστηρίξει σχετικές με τους στόχους του παραγωγές και να δημιουργήσει βραβεία και επαίνους, όπως και να προωθήσει υψηλού επίπεδου μεταπανεπιστημιακές σπουδές.
Το Δίκτυο θα διοικείται από 11μελές Συμβούλιο, του οποίου η τελική (σταδιακά αναπτυγμένη) σύνθεσή του πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε έναν αντιπρόσωπο από κάθε Πόλη.
Αυτή είναι η Πρόταση!
Ιδού, λοιπόν...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου