ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021

Το Πανεπιστήμιο μας ΕΝΩΝΕΙ - Του Γιώργου Καλαμάρα*


Πέραν του ομόφωνου ψηφίσματος στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και την καταδίκη της διάταξης που προβλέπει
την κατώτερη βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, κάτι που επίσης πρέπει να επισημανθεί είναι και το γεγονός ότι υπήρξε πλήρη ταύτιση όλων των φορέων που συμμετείχαν πλην μιας εξαίρεσης, της ΝΟΔΕ Γρεβενών δια μέσω του Προέδρου της.

Δημοτικές Παρατάξεις, Πρύτανης Πανεπιστημίου, Πρόεδρος Τμήματος, Πολιτικά Κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ), Εμπορικό Επιμελητήριο, Εμπορικός Σύλλογος, Σωματεία, Σύλλογος Φοιτητών, Σύλλογος Αποφοίτων Φοιτητών, Σύλλογοι Διοικητικών Υπαλλήλων, όλοι με επιχειρήματα τεκμηρίωσαν πως είναι επιτακτική ανάγκη απόσυρσης της συγκεκριμένης διάταξης.

Τι αναδείχτηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο:

·         Οι εισακτέοι στην Ακαδημαϊκή χρονιά που διανύουμε, είναι 460 και στα δύο τμήματα, αφού η αναστολή λειτουργίας του τρίτου τμήματος όπως προέβλεπε ο νόμος του 2018 στέρησε την εισαγωγή άλλων 250- 300 φοιτητών.

·         Εάν το νομοσχέδιο ψηφιστεί ως έχει και με βάση τις αναλύσεις του Πρύτανη στην επόμενη Ακαδημαϊκή περίοδο θα εισαχθούν 18 φοιτητές και στα δύο τμήματα.

·         Η διαμόρφωση των βάσεων στα Τμήματά μας, δεν έχει να κάνει με την ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών, αλλά με την γεωγραφική θέση και άλλα κριτήρια των μαθητών

·         Το τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων πέρυσι είχε μεταπτυχιακό τμήμα με 45 μεταπτυχιακούς φοιτητές και φέτος έχει δύο τμήματα με 120 , περισσότερους από κάθε τμήμα του Πανεπιστημίου Δ.Μ.

·         Οι απόφοιτοι του πρώην ΤΕΙ είναι πλέον καταρτισμένοι και διαπρέπουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

·         Οι εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου είναι εξαιρετικές και αναμένεται εκτέλεση έργου αποκατάστασης ζημιών 500,000 Ευρώ, ενώ είναι πλέον λειτουργική και η φοιτητική εστία

·         Πολλοί Γρεβενιώτες μαθητές επιλέγουν το Δικό μας Πανεπιστήμιο λόγω εγγύτητας ενώ φέτος υπάρχουν και 90 φοιτητές που με κατατακτήριες εξετάσεις φοιτούν για την απόκτηση δεύτερου πτυχίου.

·         Το πανεπιστήμιο εκτός από πυρήνα μόρφωσης αποτελεί για την ΠΕ Γρεβενών μια φωτεινή πηγή πολλαπλών πεδίων αλληλεπίδρασης.

·         Η προσπάθεια όλων θα πρέπει να επικεντρωθεί στην αναβάθμιση και αύξηση των τμημάτων και όχι στην υποβάθμιση- κατάργησή τους.

Εάν όλα αυτά δεν πείθουν τον Βουλευτή  και τον Πρόεδρο της ΝΟΔΕ Γρεβενών, τότε ας διαβάσουν την απόφαση της συνόδου των Πρυτάνεων, ας ακούσουν τους φοιτητές και τους μαθητές όλης της Ελλάδας, ας ακούσουν επιτέλους την κοινή λογική που λέει πως σε περιόδους κρίσεων, όπως αυτή που διανύουμε, με τα σχολεία κλειστά, με τους μαθητές και τους φοιτητές απομονωμένους και ψυχολογικά καταπιεσμένους, με τους γονείς σε μια κατάσταση ανασφάλειας και μια κοινωνία γενικότερα φοβισμένη, η εκάστοτε εξουσία οφείλει να λαμβάνει μέτρα ανακούφισης, μέτρα κατευνασμού και όχι να παίρνει αποφάσεις που οξύνουν, διχάζουν και προκαλούν και πολύ περισσότερο αποφάσεις χωρίς διάλογο, υποτυπώδη διαβούλευση και με οφθαλμοφανή στόχευση την εξυπηρέτηση συμφερόντων.

Ο Βουλευτής και ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ δεν πρέπει να κρύβονται πίσω από γενικότητες της Κυβέρνησης, όπως ότι αυτά ήταν γνωστά διότι ήταν στο πρόγραμμα της ΝΔ για την παιδεία. Δεν είπαν ποτέ στους Γρεβενιώτες ότι θα κλείσουν τα Πανεπιστημιακά Τμήματα στα Γρεβενά για να «αναβαθμίσουν» το Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Δεν πρέπει να αναπαράγουν ψευδεπίγραφα διλήμματα, ούτε να διασπείρουν ψεύτικα στοιχεία.

Προφανώς όταν ο βουλευτής λέει πως το νομοσχέδιο είναι προς την σωστή κατεύθυνση, διότι μ΄ αυτό τον τρόπο τα Ελληνικά Πανεπιστήμια θα είναι πιο ανταγωνιστικά με τα ιδιωτικά και τα Πανεπιστήμια του Εξωτερικού, αγνοεί πως τα Ελληνικά Πανεπιστήμια βρίσκονται ήδη σε καλές θέσεις ανάμεσα σε δεκάδες χιλιάδες Πανεπιστήμια στην παγκόσμια κατάταξη και ενδεικτικά αναφέρω: 

Ίδρυμα και θέση :

Καποδιστριακό Αθηνών  271

ΑΠΘ       287 

ΕΜΠ      355

Πανεπιστήμιο Πατρών   486

Πανεπιστήμιο  Ιωαννίνων   665

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας  2.209

Για να δούμε και μερικά κολέγια

American college of Athens  5.486

BCA Business studies  11.276

Metropolitan college  14.502

American university of Athens 22.040

Πηγή: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Αυτοαναιρούνται επίσης όταν λένε ότι η ρύθμιση της κατώτερης βάσης θα βάλει τέλος στο φαινόμενο των αιωνίων φοιτητών, αφού οι ανίκανοι φοιτητές δεν μπορούν να τελειώσουν τις σπουδές τους. Τότε γιατί στο νομοσχέδιο φέρνουν και την διάταξη του ν+2 ? αφού το «πρόβλημα» λύνεται με την κατώτερη βάση.

            Ο κύριος Βουλευτής και ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ πρέπει να αντιληφθούν πως οι φορείς και  κοινωνία των Γρεβενών δεν έχoυν ψευδαισθήσεις ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας μπορεί να γίνει Harvard, εκτός αν εκείνοι πιστεύουν ότι το MIT θα κάνει παράρτημα στα Γρεβενά.

Αυτό που ζητάμε είναι να δοθεί η  δυνατότητα της ύπαρξης και της συνέχισης της λειτουργίας του.

Αποδείχτηκε πως το «Πανεπιστήμιο Γρεβενών» έχει την στήριξη της Κοινωνίας, απομένει η στήριξη της Πολιτείας 

 

 

ΥΓ. Θερμή παράκληση προς όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ειδικά αυτή την περίοδο που δεν υπάρχει η δυνατότητα των πολιτών να παρακολουθούν από κοντά τις συνεδριάσεις, να υπάρξει μέριμνα για την live μετάδοση ή την μεταγενέστερη δημοσιοποίησή τους.  

 


*ο Γιώργος Καλαμάρας είναι
Γεωπόνος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Υπάλληλος της ΔΑΟΚ Γρεβενών
Συντονιστής της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Γρεβενών
π. υπ. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γρεβενών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου