ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021

Μετά την «Ανοσία της αγέλης»: Η Σουηδία παίρνει το νέο ρίσκο που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα σε όλη την Ευρώπη


H περίοδος της πανδημίας δεν έχει αλλάξει μόνο τη σχέση μας με τους άλλους ανθρώπους. Έχει αλλάξει ραγδαία και τη σχέση μας με το απτό χρήμα. Μέσα σε αυτό το έτος οι online αγορές αυξήθηκαν κατακόρυφα.

Στην Κίνα το online retail γνώρισε άνοδο της τάξης του 27% στα έσοδα του, ενώ εκτιμάται πως σε μια 5ετία το χρήμα που θα διακινείται στη χώρα θα υπερβαίνει τα 7 τρισεκατομμύρια.

Στις ΗΠΑ το 51% των ανθρώπων χρησιμοποιούν online wallets για τις αγορές τους, με πιο δημοφιλές το Apple Pay. Παράλληλα, η MasterCard είχε αύξηση 40% στις ανέπαφες πληρωμές με κάρτα στο πρώτο τέταρτο του έτους, ενώ ίδιο είναι συνολικά το ποσοστό παγκοσμίως για την αύξηση ανέπαφων πληρωμών από τον Ιανουάριο ως τον Μάρτιο.

Φανταστείτε πού θα έχουν φτάσει αυτά τα νούμερα ένα χρόνο μετά…

Καθώς λοιπόν βλέπουμε ότι η χρήση κάρτας, είτε σε φυσική παρουσία σε κάποιο κατάστημα είτε online με τη μέθοδο tap-to-pay, έχει γίνει ο κυρίαρχος τρόπος πληρωμής τον τελευταίο χρόνο, είναι λογικό αρκετές κυβερνήσεις να εξετάζουν σενάρια μετάβασης της οικονομίας σε μια εποχή που το απτό χρήμα ίσως να μην έχει χώρο.

Πριν λίγο καιρό είχαμε γράψει μια εκτενή ανάλυση για την Κίνα που εγκαινίαζε το Yuan, το πρώτο πολιτειακό κρυπτονόμισμα στην Ασία, με στόχο να το καθιερώσει στη χρήση ως το 2022.

Κίνα 2020: Μετά τον κορωνοϊό, ετοιμάζεται να αλλάξει άρδην την παγκόσμια οικονομία και να «χτυπήσει» το δολάριο

Στην αμερικανική ήπειρο οι Μπαχάμες είχαν κάνει πρώτες το βήμα για μια Κεντρική Τράπεζα Ψηφιακού Νομίσματος που λειτουργεί όπως το blockchain.

Στην Ευρώπη, η χώρα-πρωτοπόρος στα περισσότερα πράγματα είναι η Σουηδία, που αποτελεί και την μόνη αυτόνομη χώρα της ηπείρου σε επίπεδο αποθεματικού στα θησαυροφυλάκια των τραπεζών της.

Με την κεντρική τράπεζα της χώρας, την Riksbank, μπροστάρη, η σουηδική πολιτεία ξεκίνησε διαβούλευση που θα κρατήσει ως τον Νοέμβριο του 2022, ώστε να δουν με ποιον τρόπο θα μπορέσουν να καταστήσουν το E-Krona, το δικό τους κρυπτονόμισμα, ως ναυαρχίδα της διακίνησης χρήματος στη σουηδική αγορά.

Άλλωστε, ως το 2023 τα χαρτονομίσματα και τα νομίσματα θα έχουν καταστεί άχρηστα και θα πάρουν τον δρόμο των προγόνων τους για να γίνουν μουσειακά εκθέματα στη σκανδιναβική χώρα. Στην εποχή της πανδημίας το χρήμα έγινε λιγότερο αποδεκτό κιόλας για λόγους υγιεινής, ενώ περιπτώσεις όπως το click away που μάθαμε στην Ελλάδα προσφάτως, εισήγαγαν τον πληθυσμό σε μια εξοικείωση με την ψηφιακή συναλλαγή.

Μετά την «Ανοσία της αγέλης»: Η Σουηδία παίρνει το νέο ρίσκο που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα σε όλη την Ευρώπη

Μέσα στο 2020 δε, οι αριθμοί στη Σουηδία είναι κατηγορηματικοί. Το 58% των συναλλαγών έγινε με κάρτα, ένα 80% των πολιτών κάνει συναλλαγές με κάρτα, μόλις ένα 13% κάνει συναλλαγές μόνο με μετρητά, το 97% του πληθυσμού διαθέτει χρεωστική ή πιστωτική,  πολλά καταστήματα retail δεν δέχονται πια συναλλαγές με μετρητά, ενώ και σε υποκαταστήματα τραπεζών έχει απαγορευτεί το cash σε συναλλαγές στο ταμείο ή ακόμα ακόμα έχουν αντικατασταθεί οι υπάλληλοι σε υποκαταστήματα με μηχανήματα από τα οποία πραγματοποιείται κάθε είδους συναλλαγή.

Το e-krona πάντως έρχεται σε μια εποχή που επίκεινται Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο, όπου ήδη έχει στηθεί ένα δίκτυο που ευνοεί τις συναλλαγές ακόμα και με κρυπτονόμισμα, ενώ δεν μπορεί να μην αναφερθεί η τρελή ανοδική πορεία του Bitcoin που άγγιξε τα 35.000 δολάρια για να πέσει στα 30.000, αλλά με εκτιμητές στη Wall Street να τονίζουν πως μπορεί ως το τέλος του χρόνου να πάει και στα 146.000 δολάρια. Κάτι που αν συμβεί, θα επιφέρει ένα τεράστιο χτύπημα στην οικονομία του χρήματος.

Προς το παρόν οι ανησυχίες εγείρονται εντός των σουηδικών τειχών, αφού το πλάνο του e-krona είναι να μπορεί ο κάθε πολίτης να μεταφέρει τα χρήματα από τον τραπεζικό του λογαριασμό κατευθείαν σε λογαριασμό στην Riksbank, κατί που θα καταστήσει πρακτικά αχρείαστες τις εμπορικές τράπεζες, μιας και δε θα μπορούσαν να κεφαλαιοποιήσουν και θα είχαν τρομακτικό ζήτημα ρευστότητας. Θα γίνονταν, πιο απλά, πιόνια της κεντρικής τράπεζας. Επίσης, οι υποθήκες και τα επιχειρηματικά δάνεια θα εξαρτούνταν αποκλειστικά από την αξιοπιστία της Riksbank κι όχι της τράπεζας που τα χορηγεί.

Από την άλλη, η μετάβαση στο σύμπαν του e-krona, εκεί όπου κάθε συναλλαγή είναι ανιχνεύσιμη και επώνυμη, κάνει ξεκάθαρο ότι πλέον δεν υπάρχει γυρισμός στο κομμάτι της κατάργησης κάθε ιδιωτικότητας στον ψηφιακό κόσμο, κάτι που σε περιπτώσεις παράνομων δραστηριοτήτων θα προκαλέσει σημαντική μείωση, ιδίως από τη στιγμή που τα θησαυροφυλάκια θα είναι άδεια, άρα δεν θα έχει νόημα μια ληστεία για παράδειγμα.

Ξημερώνει ένας άλλος κόσμος το 2021, με την κατεύθυνση του να γίνεται εναργής στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και ο κορωνοϊός πιθανότατα να γίνει ο πιο δημοφιλής ιός στην ανθρώπινη ιστορία, αφού θα μνημονεύεται και για την αλλαγή των βάσεων του δυτικού καπιταλισμού!


menshouse.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου