Στις αλλαγές του Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών (ΟΕΥ) καταστάλαξε η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, επιχειρώντας να
Το περιεχόμενο της τροποποίησης του ΟΕΥ «κλείδωσε» την Τετάρτη κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κεντρικού δήμου, όπου οι αντιδήμαρχοι «κάνανε κάποιες παρατηρήσεις, αλλά βάσει του τελευταίου προσχεδίου που οριστικοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης, δεν καταγράφηκαν αντιρρήσεις», σημειώνει στη «ΜτΚ» ο αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Αβαρλής.
Νέα δεδομένα για διευθυντικές θέσεις
Κατά τη συνεδρίαση της ΕΕ τέθηκαν κάποια ερωτήματα σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση της δυνατότητας να καταλαμβάνουν διευθυντικές θέσεις άτομα που δεν θα είναι απαραίτητα από τον ίδιο χώρο. Ενδεικτικά στη διεύθυνση Παιδείας δεν θα είναι υποχρεωτικό να τοποθετείται επικεφαλής «εκπαιδευτικός, ή νηπιαγωγός, όπως ισχύει μέχρι σήμερα», παρά μόνο να είναι απόφοιτος πανεπιστημίου, εξηγεί ο κ. Αβαρλής και υπενθυμίζει πως ο γενικός διευθυντής δεν είναι πάντοτε απόφοιτος νομικής, ή οικονομικής σχολής, επιχείρημα το οποίο χρησιμοποίησε μαζί με το δήμαρχο, Κωνσταντίνο Ζέρβα, για να πείσει εκείνους που έθεσαν ερωτήματα στην ΕΕ. Εκτός από εκεί που χρειάζεται εξειδίκευση, όπως στις νομικές υπηρεσίες, στις τεχνικές υπηρεσίες, στο πράσινο, στις υπόλοιπες θα υπάρχει η δυνατότητα ευρείας επιλογής προσώπων. Στην εκπαίδευση «είναι από κάτω οι προϊστάμενοι» οι οποίοι κάνουν τη δουλειά, επιμένει ο αντιδήμαρχος.
Έλεγχος υπό το «βλέμμα» του Κ. Ζέρβα
Στον αντίποδα, παρότι ο δήμος σκόπευε να εντάξει το τμήμα ελεγκτών στη δημοτική αστυνομία, στη συνεδρίαση της ΕΕ, η διοίκηση «ανέκρουσε πρύμναν», με αποτέλεσμα οι ελεγκτές να παραμείνουν στη διεύθυνση Προσόδων, αποκαλύπτει ο αντιδήμαρχος.
Παράλληλα, στη διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου, συστήνονται τρία τμήματα: Εσωτερικού Ελέγχου, Διαφάνειας και Ποιότητας Ζωής. Πρόκειται για μία πολιτική αλλαγή, υποστηρίζει ο κ. Αβαρλής και διατείνεται πως δίνει έμφαση «στο να υπάρχουν υπηρεσίες που θα ασκούν ελέγχους σε όλους τους τομείς του δήμου και το οποίο θα υπάγεται κατευθείαν στον δήμαρχο. Είναι στους στόχους μου να υπάρχουν έλεγχοι και δικλείδες ασφαλείας».
Χωρίζονται στα δύο… καθαριότητα και πράσινο
Τροποποιήσεις αποφασίστηκαν και στη δομή της καθαριότητας και της ανακύκλωσης. Χωρίζονται σε δύο διευθύνσεις: Καθαριότητας, Μηχανικών Μέσων και Ανακύκλωσης, Ανάπτυξης Συστημάτων Κυκλικής Οικονομίας. Επιπλέον, θεσπίζονται δύο γεωγραφικοί τομείς ειδικά για την καθαριότητα: ανατολικός και δυτικός. Παρότι ο κ. Αβαρλής αναγνωρίζει ότι αυτό το μοντέλο απέτυχε, όταν εφαρμόστηκε στο παρελθόν, εντούτοις επιμένει πως «ρισκάρουμε να το κάνουμε κάτω από νέα διεύθυνση προσώπων και όχι με μία διεύθυνση, με έναν γενικό διευθυντή, ο οποίος τι να πρωτοπρολάβαινε». Ο αντιδήμαρχος εμφανίζεται πεπεισμένος ότι θα υπάρχει καλύτερος συντονισμός στα ζητήματα καθαριότητας της πόλης, ενώ τονίζει πως το ίδιο μοντέλο των δύο τομέων, θα εφαρμοστεί και στη διεύθυνση Πρασίνου.
«Βάρος» στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τους δημότες
Ακόμη, συστήνεται τμήμα «Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και γίνεται αυτοτελές το τμήμα Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Παρακολούθησης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων» και το οποίο θα υπάγεται απευθείας στο δήμαρχο και στους αρμόδιους αντιδημάρχους, δηλαδή τον Γ. Αβαρλή και τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Μιχάλη Κούπκα, προαναγγέλλει ο πρώτος. Στόχος είναι η ταχύτερη λειτουργία ειδικά του τμήματος Λειτουργίας και Υποστήριξης Πληροφοριακών Συστημάτων, ώστε «το συντομότερο δυνατό να προσφέρουμε νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες στους πολίτες, σε συνδυασμό με το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Οικονομικών Υπηρεσιών και το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Εξυπηρέτησης του Πολίτη, στο οποίο οι πολίτες θα μπορούν να παρακολουθούν μέσα από μία καρτέλα κάθε συναλλαγή τους με τον δήμο», όπως συμβαίνει με την προσωποποιημένη πληροφόρηση της εφορίας μέσω του gsis.gr, διευκρινίζει ο κ. Αβαρλής.
Αλλαγές και στην Πολεοδομία
Ο ίδιος χαρακτηρίζει σημαντική και την απόφαση να «σπάσει» η διεύθυνση Δόμησης και Πολεοδομίας σε δύο νέες: υπηρεσία Δόμησης και Πολεοδομικών Εφαρμογών και υπηρεσία Τοπογραφίας, Απαλλοτριώσεων και Γεωχωρικών Δεδομένων. «Για να είναι δύο διευθυντές στα τμήματα, γιατί εκεί ήταν μεγάλο το πρόβλημα όλων», προσθέτει ο αντιδήμαρχος.
Υπενθυμίζεται πως ειδικά σε ό,τι αφορά τη διεκπεραίωση των απαλλοτριώσεων, ο δήμος επιθυμεί την επιτάχυνση των διαδικασιών, δεδομένου ότι ψάχνει εναγωνίως χώρους για την ανέγερση νηπιαγωγείων τα οποία σήμερα δεν μπορούν να καλύψουν αξιοπρεπώς τον παιδικό πληθυσμό που εντάσσεται στην προσχολική εκπαίδευση.
«Σπρώχνουν» τις εργολαβίες
Εξίσου κρίσιμη παρέμβαση πιστεύεται ότι θα είναι η δημιουργία διεύθυνσης Προμηθειών και Αποθηκών. «Ήταν ένα τμήμα προμηθειών που τα είχε όλα. Εδώ θα έχει έναν διευθυντή με δύο προϊσταμένους. Αυτό ήταν ένα θέμα το οποίο το θέταμε και ο Ζέρβας και εγώ, επί Μπουτάρη», όταν έλεγαν ότι «δεν μπορεί να συνεχίζει έτσι το τμήμα προμηθειών», παρατηρεί ο κ. Αβαρλής. Αυτό το «σπάσιμο» φιλοδοξεί να αυξήσει την ταχύτητα με την οποία διενεργούνται οι διαγωνισμοί έργων, σε συνδυασμό με την εξαγγελία της κυβέρνησης για απλοποίηση των σχετικών διαδικασιών που προβλέπει ο νόμος 4412/16 για τις δημόσιες συμβάσεις.
Απομένουν τα τυπικά
Την Τετάρτη ο τροποποιημένος ΟΕΥ θα κατατεθεί στο δημοτικό συμβούλιο και εφόσον εγκριθεί θα διαβιβαστεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης για έλεγχο νομιμότητας και ακολούθως θα εκδοθεί ΦΕΚ, για να τεθεί σε ισχύ.
Τέλος, να σημειωθεί πως μετά τις τροποποιήσεις, ο δήμος Θεσσαλονίκης θα διαθέτει 22 διευθύνσεις, αντί για 27 σήμερα, 9 αυτοτελή τμήματα, όπως σήμερα, 116 τμήματα, αντί των σημερινών 108 και τρεις περισσότερες θέσεις ευθύνης, δηλαδή 147 στον αριθμό.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 17 Ιανουαρίου 2021
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου