ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

Ελληνικά X-Files : Περιστατικά μυστηρίου στους ελληνικούς ουρανούς


Την ώρα που η CIA αποχαρακτηρίζει τα απόρρητα έγγραφα της «χρυσής» δεκαετίας του

1980 που αφορούσαν σε περιγραφές και μαρτυρίες για φαινόμενα τα οποία δεν ερμηνεύτηκαν ποτέ, το μυαλό αρκετών πάει και σε αντίστοιχες περιπτώσεις φαινομένων που καταγράφτηκαν στην Ελλάδα, προκαλώντας σε κάποιες περιπτώσεις την κινητοποίηση των γειτόνων ή ακόμη και της… αεράμυνας.

Προτού ακόμη η χρήση του ίντερνετ ξεφύγει από τα στενά πανεπιστημιακά της όρια και γίνει κτήμα του κάθε σπιτιού ανά τον κόσμο, και προτού η τεχνολογία οδηγήσει σε κινητά τηλέφωνα με κάμερες υψηλής ευκρίνειας και social media στα οποία ποστάρεται ό,τι κινείται και ό,τι πετάει, η όποια μαρτυρία για κάποιο μυστηριώδες φαινόμενο στον ουρανό αποκτούσε βαρύτητα και κινητοποιούσε ειδικούς, θεσμικούς και περιέργους για να την ψάξουν, μόνον αν τα τηλέφωνα έπεφταν βροχή ή αν από το πέρασμα του «UFO» υπήρχαν παράπλευρες απώλειες.

Kαμένα καλώδια από τον ουρανό;

Ενα τέτοιο φαινόμενο που είχε κινητοποιήσει τις ελληνικές αρχές στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ήταν ένα περίεργο περιστατικό που συνέβη στον ουρανό της Βοιωτίας ένα βράδυ όταν κάποιοι άκουσαν όπως είπαν έναν εκκωφαντικό θόρυβο, είδαν λάμψη στον ουρανό και κάτι σαν έκρηξη σε ένα άγονο χωράφι και ειδοποίησαν την Αστυνομία. Την επόμενη μέρα, έγιναν επιτόπιες έρευνες και κάποιοι ανέφεραν ότι το μόνο που βρήκαν ήταν κάποια καμένα καλώδια ενώ υπήρχαν ίχνη φωτιάς σε ξερά χόρτα όμως όχι σε έκταση τέτοια που να φανερώνειότι κάτι προσέκρουσε στο έδαφος.

Φως από τον ουρανό στον καθρέφτη

Πολλά χρόνια αργότερα, ένα μεσημέρι, το Αστεροσκοπείο Αθηνών δέχτηκε κάποια τηλεφωνήματα από οδηγούς που κινούνταν σε κεντρικό αυτοκινητόδρομο της Αττικής και ανέφεραν ότι ένα μεγάλο φως τους ακολουθεί στον ουρανό και τυφλώνει τους καθρέφτες τους. Οι ειδικοί στο γνωστό επιστημονικό ίδρυμα, ίσως να μην έδιναν σημασία σε ένα μεμονωμένο τηλεφώνημα που στο κάτω κάτω θα μπορούσε να είναι και φάρσα, όμως το γεγονός ότι οι κλήσεις ήταν περισσότερες και σε συνδυασμό με τη διάθεση των ειδικών να φαίνονται πάντα χρήσιμοι, ζήτησαν από τους οδηγούς εξηγήσεις για το πού ακριβώς βρίσκονταν, τι πορεία ακολουθούσαν και στο τέλος τους καθησύχασαν λέγοντας τους πως το φως στον ουρανό εκείνη τη στιγμή οφείλεται στην… ιδανική ευθυγράμμιση του καθρέφτη του αυτοκινήτου τους με την Αφροδίτη. Τον πλανήτη.

Πύρινη μπάλα μέσα στο σπίτι

Ενα βράδυ πάλι σε ένα νησιώτικο οικισμό στα νερά του Αιγαίου, συνέβη κάτι πραγματικά τρομακτικό, για το οποίο μόνο υποθέσεις μπορεί να κάνει κανείς. Την ώρα που μπουμπουνητά και αστροπελέκια έσκιζαν τον ουρανό, σε ένα οίκημα εισβάλλει μία πύρινη μπάλα που καίει τα πάντα στο πέρασμα της και βγαίνει από την πόρτα όπου εξαφανίζεται. Το να δει κάποιος μία φλεγόμενη μπάλα να σχηματίζεται μπροστά του και να κάνει παρανάλωμα του πυρός ό,τι βρει μπροστά του, σαν τον άνθρωπο -πυρσό από τους Τέσσερις Φανταστικούς, δεν είναι ό,τι πιο συνηθισμένο.

Επιστημονική εξήγηση επιχειρήθηκε να δοθεί για το φαινόμενο. Επρόκειτο για σφαιρικό κεραυνό. Κάτι απίστευτα σπάνιο. Η καταιγίδα συνοδευόμενη από κεραυνούς είναι το καιρικό φαινόμενο που ανέκαθεν φόβιζε πιο πολύ τους ανθρώπους. Περισσότερο από κάθε άλλο. Υπάρχουν κεραυνοί και κεραυνοί. Και ένα μάλιστα είδος, είναι το πιο τρομερό απ’ όλα, σπάνιο, μοιάζει με κάτι ανεξήγητο, και καίει τα πάντα στο πέρασμά του. Ο σφαιρικός κεραυνός, μια πύρινη μπάλα που κινείται παράλληλα με το έδαφος και με θερμοκρασία 1.800 βαθμών Κελσίου αποτεφρώνει τα πάντα στο πέρασμά του. Το πώς ακριβώς δημιουργείται αυτός ο κεραυνός δεν είναι απόλυτα κατανοητό, όμως σίγουρα αν βρει πόρτα ανοικτή τρυπώνει και σε σπίτια.

Απογειώθηκαν F-16

Ομως η πιο συναρπαστική περίπτωση «UFO, καταγράφτηκε τα ξημερώματα της 11ης Οκτωβρίου 2007, στον ουρανό της Αττικής, όταν ο πιλότος αεροσκάφους της Ολυμπιακής Αεροπορίας που εκτελούσε δρομολόγιο Λονδίνο – Αθήνα, ανέφερε ότι ένα άγνωστο φωτεινό αντικείμενο αλλάζει συνεχώς θέσεις αριστερά και δεξιά του αεροσκάφους! Η αναφορά του πιλότου ενός αεροσκάφους γεμάτου κόσμου, μόνο ως πλάκα δεν εκλήφθηκε. Σήμανε συναγερμός και τα αντανακλαστικά της Πολεμικής Αεροπορίας φάνηκαν σε δευτερόλεπτα. Δύο F-16 απογειώθηκαν αμέσως. Ας δούμε όμως τι είχε συμβεί. 

Η αναφορά του πιλότου, που με έκπληξη είχε δει ότι από τον Αυλώνα μέχρι το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το άγνωστο αντικείμενο άλλαζε συνεχώς θέσεις αριστερά και δεξιά του, έθεσε σε συναγερμό το σύστημα αεράμυνας της χώρας, που απογείωσε δύο F-16 επιφυλακής για τον εντοπισμό του! Πολύ περισσότερο που την αναφορά του κυβερνήτη της Ολυμπιακής για περίεργο φωτεινό αντικείμενο επιβεβαίωσαν με όσα είδαν εν συνεχεία από το έδαφος τουλάχιστον 4-5 παρατηρητές και ελεγκτές της Πολιτικής και Πολεμικής Αεροπορίας. Ωστόσο, το «ασυνήθιστου σχήματος» αντικείμενο ούτε τα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας κατέγραψαν ούτε οι χειριστές των F-16 εντόπισαν, επιτείνοντας το μυστήριο.

Σύμφωνα με τις αποκαλυπτικές πληροφορίες του δημοσιογράφου Λουκά Δημάκα στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, η επίσημη καταγραφή που είχε  γίνει στο Ημερολόγιο του Κέντρου Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), το περιστατικό έγινε τα ξημερώματα της 11ης Οκτωβρίου 2007.

Συναγερμός στην Πολεμική Αεροπορία

Η κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών έγινε αμέσως μετά την προσγείωση του αεροσκάφους της Ολυμπιακής στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» (03.27) και αφού ο κυβερνήτης υπέβαλε στο Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών (ΚΕΠΑΘ) την αναφορά με τις παρατηρήσεις του, που αυτή τη φορά δεν ήταν ρουτίνας. Κατά τον πιλότο, όταν το αεροσκάφος του βρισκόταν στο σημείο ΑΥLΟΝ (περιοχή Αυλώνα Αττικής) διαπίστωσε ότι τον ακολουθούσε «ένα φωτεινό αντικείμενο το οποίο άλλαξε θέσεις δεξιά και αριστερά του». Αυτό συνεχίστηκε μέχρι και που έφθασε μέχρι πάνω από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» (την «τελική του ΙLS», για τους ειδικούς).

Η αναφορά σήμανε συναγερμό στην Πολιτική Αεροπορία, η οποία με τη σειρά της ειδοποίησε- βάσει των κανονισμών- το Κέντρο Ενημέρωσης Αεράμυνας (ΚΕΝΑ) στην Αθήνα και το Εθνικό Κέντρο Αεροπορικού Ελέγχου (ΕΚΑΕ) στη Λάρισα. Στις 04.20 ειδοποιείται και το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΑ, από τις καταγραφές του οποίου προέρχονται οι πληροφορίες που δημοσιεύουμε.

Ήδη οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες έχουν ενεργοποιηθεί για επιβεβαίωση ή ερμηνεία της μαρτυρίας του πιλότου. Η πρώτη επιβεβαίωση ήρθε από τον Πύργο Ελέγχου του «Ελ. Βενιζέλος», το προσωπικό του οποίου ανέφερε ότι «το ιπτάμενο αντικείμενο συνεχίζει να φαίνεται προς την περιοχή της Καρύστου», ενώ ρωτούσε αγωνιωδώς «τι κάνει» για το θέμα η Πολεμική Αεροπορία.

Παράλληλα, από τον υπόγειο «Λαβύρινθο» της Λάρισας, όπου χτυπά η «καρδιά» της εθνικής αεράμυνας, δινόταν η ενημέρωση ότι «δεν φαίνεται τίποτε σε κανένα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας».

«Φωτεινό αντικείμενο μεγάλο σαν αστέρι»

Λίγο μετά τις 06.00, στο σύστημα που παρακολουθούσε την εξέλιξη της υπόθεσης, προστέθηκε άλλη μία πληροφορία: ο αρχιελεγκτής της μονάδας ραντάρ που βρίσκεται στην κορυφή της Πάρνηθας (2ο ΚΕΠ) ενημέρωσε το ΓΕΑ «ότι βλέπει αυτός και άλλοι συνάδελφοί του ένα φωτεινό αντικείμενο μεγάλο σαν αστέρι, που λάμπει έντονα και έχει απροσδιόριστο ύψος και σχήμα». Μάλιστα ενημέρωσε ότι μέλη του προσωπικού της μονάδας «το έχουν τραβήξει με κάμερα, αλλά δεν φαίνεται κάτι καθαρά». 

Από τη συναξιολόγηση όλων των δεδομένων αποφασίστηκε στις 06.23- άγνωστο σε ποιο επίπεδο- η απογείωση δύο μαχητικών F-16 από τη βάση της Νέας Αγχιάλου (111 Πτέρυγα Μάχης) που ήταν σε επιφυλακή (Scramble). Πέντε λεπτά αργότερα, τα F-16 με κωδικό «Κεραυνός 2» απογειώθηκαν για περιοχή Αττικής, Μαραθώνα, Καρύστου. Οι παρατηρητές εδάφους συνέχισαν να παρακολουθούν- στις 06.45 υπάρχει και νέα αναφορά παρατηρητή από την Πάρνηθα, σύμφωνα με την οποία «το αντικείμενο άρχισε να απομακρύνεται και να μικραίνει ανερχόμενο». Η περιπολία των δύο F-16 ολοκληρώθηκε στις 07.41 «χωρίς οι πιλότοι του να εντοπίσουν οτιδήποτε».

Πιθανότερη εκδοχή η… Αφροδίτη

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ωστόσο να ήταν το άγνωστο αντικείμενο που ακολουθούσε το αεροσκάφος της Ολυμπιακής από τον Αυλώνα μέχρι τα Μεσόγεια και μετά κινήθηκε προς Ανατολάς; Επισήμως, μας είπε αρμόδια πηγή του ΓΕΑ, δεν υπάρχει καμία καταγραφή ως ερμηνεία. Ωστόσο επιτελείς του ΓΕΑ απευθύνθηκαν την άλλη ημέρα στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) για πιθανές εξηγήσεις, με δεδομένο ότι υπήρχε μόνο οπτική επαφή και όχι καταγραφή σε ραντάρ. Σύμφωνα με ανεπίσημες ερμηνείες που δόθηκαν, δεν αποκλείεται το φωτεινό ίχνος να ήταν ο πλανήτης Αφροδίτη. Το ενδεχόμενο ενισχύεται, ειπώθηκε, από πολλά αστρονομικά δεδομένα που συσχετίζονται με την εποχή (Οκτώβριος) την ώρα, την κατεύθυνση της κίνησης και τη φωτεινότητα του «αντικειμένου». 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών της ΕΜΥ που δόθηκαν σε αξιωματικούς του ΓΕΑ, όλα αυτά σε συνδυασμό με τη θέση της Σελήνης δημιουργούν την αίσθηση ότι ο πλανήτης Αφροδίτη είναι… κάτι άλλο- για τους πιο ευφάνταστους, UFΟ. Σύμφωνα με ειδικούς, ακόμα και εκπαιδευμένοι παρατηρητές, όπως π.χ. οι πιλότοι, μπορεί να ξεγελαστούν, ιδίως αν το περιστατικό συμβεί κάτω από ασυνήθιστες συνθήκες. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το φυσικό αντικείμενο το οποίο συχνότερα συγχέεται με UFΟ, είναι ο πλανήτης Αφροδίτη. Για παράδειγμα, λένε, αν ένα στρώμα κρύου αέρα παγιδευτεί κάτω από ένα στρώμα ζεστού αέρα, οι ακτίνες του φωτός (από τα αστέρια) ανακλώνται, με αποτέλεσμα αντικείμενα τα οποία βρίσκονται κάτω από τον ορίζοντα να γίνονται ορατά ως αντικατοπτρισμοί.


in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου