ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

Σεx στο lockdown: Μονογαμική σχέση VS singles - Ο Θάνος Ασκητής αποκαλύπτει ποιοι... την πάτησαν

 
Τις πληθυσμιακές ομάδες που γνώρισαν τις συνέπειες του κορονοϊού και του lockdown στη σεξουαλική τους ζωή αποκαλύπτει στο Sputnik ο Θάνος Ασκητής

Πώς έχει επηρεάσει η πανδημία την προσωπική και σεξουαλική ζωή των ανθρώπων, εξηγεί στο Sputnik, ο δρ. Θάνος Ασκητής, νευρολόγος-ψυχίατρος, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας.

Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα και με βάση δύο έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από το Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, τα ζευγάρια τα οποία είχαν μια σταθερή συναισθηματική και σεξουαλική σχέση δεν επηρεάστηκαν από την περίοδο της καραντίνας, αντίθετα οι σεξουαλικές επαφές ενισχύθηκαν τόσο σε ποιότητα όσο και συχνότητα, όπως πληροφορούμαστε από τον Θάνο Ασκητή.

«Η μονογαμική σχέση, φαίνεται να κέρδισε έδαφος και ο χρόνος της συνύπαρξης στο σπίτι, να δημιούργησε ευκαιρίες στα περισσότερα ζευγάρια ώστε να ξαναβρούν κομμάτια της σεξουαλικότητας που είχαν αφήσει πίσω, μέσα στην έντονη καθημερινότητα που είχαν» εξηγεί ο ειδικός.

Οι ελεύθεροι επηρεάστηκαν αρνητικά από την καραντίνα

Στον αντίποδα, η καραντίνα επηρέασε αρνητικά όσους δεν έχουν σχέση, αφού περιορίστηκε στο ελάχιστο η επαφή ατόμων που δεν ζουν στο ίδιο σπίτι.

«Εκείνοι που επλήγησαν, δηλαδή, ήταν οι ελεύθεροι, οι οποίοι αναζητούσαν έναν άνθρωπο είτε για μια σταθερή σχέση είτε για μια πιο περιστασιακή περιπέτεια. Ο φόβος της μόλυνσης απομάκρυνε τους ανθρώπους μέσα στην ανασφάλεια για την πιθανότητα να μεταδώσουν οι ίδιοι τον ιό σε κάποιο συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο» επισημαίνει.

Ενισχύθηκε η επικοινωνία μέσω διαδικτύου, όπως είναι γνωστό, ενώ αρκετά ζευγάρια που δεν βρίσκονταν στο ίδιο σπίτι κατά τη διάρκεια της καραντίνας, χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο για να αλληλοεπιδράσουν με τον σύντροφό τους.

«Για τους ελεύθερους, όμως, το διαδίκτυο αποτέλεσε καταφύγιο είτε σε προσωπικό επίπεδο με πρόσβαση σε ιστοσελίδες πορνό είτε σε διαπροσωπικό με κάποιο άλλο άτομο μέσω εφαρμογών γνωριμίας».

Τα άτομα που πλήττονται περισσότερο από το lockdown

Τα άτομα που έχουν ψυχικά προβλήματα, όπως αγχώδεις διαταραχές ή κατάθλιψη, επηρεάζονται περισσότερο, όπως υπογραμμίζει ο Θάνος Ασκητής, αφού «η αβεβαιότητα, ο φόβος μόλυνσης, η κοινωνική απομόνωση, οι ψυχικές ασθένειες, η ανεργία και τα οικονομικά προβλήματα είναι παράγοντες που επηρέασαν και συνεχίζουν να επηρεάζουν την προσωπική ζωή των ανθρώπων».

«Η απομάκρυνση από τα αγαπημένα πρόσωπα, η αίσθηση στέρησης της ελευθερίας κινήσεων, η αβεβαιότητα σχετικά με την κατάσταση της υγείας και η πλήξη μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές συναισθηματικές επιπτώσεις στο άτομο» συμπληρώνει.

Θεωρεί επίσης ότι η ψυχική υγεία, μέσα σε αυτό το κλίμα, δεν έμεινε αλώβητη.

Οι αλλαγές που έχουν προκύψει με τον εγκλεισμό στο σπίτι και την αναστολή της εργασίας, έχει επηρεάσει και τις ισορροπίες που αναπτύσσονται στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων σε όλα τα επίπεδα, είτε στο ερωτικό είτε στο φιλικό.

Η καραντίνα... ηλικία δεν κοιτά

Όλες οι ηλικιακές ομάδες επηρεάζονται αισθητά, σύμφωνα με τον ίδιο:

Τα παιδιά γιατί δεν έχουν συνηθίσει να λειτουργούν σε τόσο αυστηρά όρια, αλλά και γιατί συχνά δεν μπορούν να κατανοήσουν και τα αίτια της απομόνωσης αυτής αισθανόμενα καταπίεση, βιώνοντας τη σύγκρουση των ορίων με τον παρορμητισμό της ηλικίας τους.

Οι έφηβοι γιατί «διανύουν μια περίοδο μεταβολών σωματικά και ψυχολογικά με συναισθηματική μεταβλητότητα, βιώνουν με δυσφορία τους περιορισμούς της περιόδου. Το κλείσιμο των σχολείων, η απώλεια εν μέρει της παρέας των συνομηλίκων που αποτελούν πρόσωπα αναφοράς σε αυτό το στάδιο, η απομόνωση από έναν ερωτικό σύντροφο ή ένα φλερτ, τους στοιχίζει σημαντικά» όπως εξηγεί.

Οι γονείς, όμως, «διαδραματίζουν κυρίαρχο και κεντρικό ρόλο στην υποστήριξη των παιδιών και στη συνεχή επικοινωνία μαζί τους, εξηγώντας τους και μιλώντας μαζί τους, προκειμένου να γίνει πιο κατανοητό και συνειδητό το γιατί μένουμε σπίτι».

Ο Θάνος Ασκητής συνεχίζει λέγοντας ότι οι γονείς οφείλουν να διατηρούν μια διαρκή κατάσταση αισιοδοξίας, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να οριοθετήσουν και τη διαχείριση καθημερινότητας. «Ίσως λοιπόν το ηλικιακό εύρος που επηρεάζεται πιο πολύ είναι έως 50-55 ετών» καταλήγει ο ειδικός.


Sputnik

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου