Η καθαριότητα και η προσωπική υγιεινή ποτέ δεν ήταν θέματα να παίζει κανείς, ειδικά στην εποχή μας,
με την πανδημία του κορονοϊού να θερίζει. Αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω να είμαστε προσεκτικοί με όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε. Ακόμη και αυτά που είναι αμιγώς για την καθαριότητά μας. Για παράδειγμα γνωρίζατε ότι υπάρχει ένα προϊόν το οποίο λήγει και πιθανόν δεν το έχεις ελέγξει ποτέ;Αν έχετε πετάξει το χαρτί μπορείτε να καταλάβετε πότε έληξε ένα σαπούνι. Ένα σαπούνι μπορεί να έχει λήξει εάν είναι ραγισμένο, στεγνό και δεν δημιουργεί σαπουνάδα ή αν δεν έχει την έντονη μυρωδιά που είχε όταν το αγοράσατε. Μπορεί να παρατηρήσετε, επίσης, ότι ένα σαπούνι έχασε τη μυρωδιά του. Τα σαπούνια μπορεί να χάσουν τη μυρωδιά τους όταν τα αιθέρια έλαια εξατμιστούν και σε μερικές περιπτώσεις σε φυσικά σαπούνια αυτό μπορεί να γίνει σε διάστημα τριών μηνών από το άνοιγμά τους. Ένα άλλο σημάδι ότι το σαπούνι είναι πολύ παλιό είναι οι πορτοκαλί κηλίδες. Και μπορεί η χρήση του να είναι ασφαλής αλλά δε θα είναι αποτελεσματική.
Σαπούνι λήξη: Σαπούνι ή τζελ;
Στην εποχή του κορονοϊού το καθάρισμα των χεριών είναι το βασικό για την αποτροπή της μετάδοσής του. Αλλά ποιο είναι το πιο αποτελεσματικό, το πλύσιμο με σαπούνι ή το αντισηπτικό τζελ; «Από όσα γνωρίζουμε για τον κορωνοϊό, είναι παρόμοιος με τις προηγούμενες επιδημίες του Sars και του Mers, επομένως δεν είναι πολύ δύσκολο να σκοτωθεί ένας μικροοργανισμός» δήλωσε ο Δρ. Ναχίντ Μπαντέλια, ιατρικός διευθυντής στον ομάδα ειδικών παθογόνων του Boston Medical Center. «Το σαπούνι και το νερό, αλλά και τα αντισηπτικά τζελ που περιέχουν αλκοόλ, μπορούν να τον σκοτώσουν».
Όσον αφορά, λοιπόν, την αποτελεσματικότητά τους, οι εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι το πλύσιμο των χεριών είναι γενικά η καλύτερη επιλογή. Αρχικά το πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι είναι αποτελεσματικότερο στην απομάκρυνση της επίμονης βρωμιάς και στην θανάτωση ορισμένων παθογόνων παραγόντων. Το σαπούνισμα θα σας βοηθήσει επίσης στην αποφυγή κι άλλων εκτός από κορονοϊό. «Θα σας προστατέψει και από άλλες μολυσματικές ασθένειες, όπως η γρίπη και οι ασθένειες με διάρροιες», τόνισε ο Μπαντέλια.
alphafreepress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου