ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

Κοροναϊός : Φόβοι για πάνω από 3.000 κρούσματα – Χωρίς ελεύθερα κρεβάτια οι ΜΕΘ

 
Στην πιο επικίνδυνη φάση της βρίσκεται η πανδημία στην Ελλάδα, όπως λένε οι περισσότεροι επιστήμονες, οι οποίοι εκτιμούν ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, τα οποία θα υπερβούν τις 3.000. Στη συνέχεια θεωρούν ότι θα αρχίσει αποκλιμάκωση η οποία όμως θα είναι αργή με ό,τι αυτό πλέον συνεπάγεται για τα νοσοκομεία τα οποία ήδη έχουν υπερβεί τα όρια τους.

Σε όλη την Ελλάδα αλλά κυρίως στην Αττική, τα νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν λυγίσει υπό των βάρος εκατοντάδων ασθενών που διακομίζονται καθημερινά με κοροναϊό. Στις ΜΕΘ η κατάσταση είναι δραματική με τα διαθέσιμα κρεβάτια να είναι πλέον ανύπαρκτα και τον αριθμό των διασωληνωμένων να μην μειώνεται.

520 εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μόνο μέσα στο σαββατοκύριακο έγιναν 520 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής ενώ στο κόκκινο είναι και τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας.
Μέσα στο σαββατοκύριακο στα νοσοκομεία της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, έγιναν 520 νέες εισαγωγές. Οι 75 από αυτές ήταν στον Ευαγγελισμό. Οι ασθενείς σε ειδικές μονάδες στο λεκανοπέδιο Αττικής έχουν ξεπεράσει τους 300, με τις αρχές να επιστρατεύουν ακόμα και τα χειρουργεία για να τους νοσηλεύσουν.

Σε καθημερινή βάση ασθενείς διασωληνώνονται σε κοινούς θαλάμους και παραμένουν εκεί για ώρες, ενίοτε και για μέρες, αφού τα κρεβάτια στις ΜΕΘ είναι πλέον δυσεύρετα. Ίδια κατάσταση και στο Τζάνειο, καθώς γεμάτα είναι τα 10 κρεβάτια στην ΜΕΘ covid όσο και τα 9 στη γενική MEΘ.

Πιέσεις δέχονται πλέον τα νοσοκομεία και στην Πελοπόννησο. Μόνο στην Αχαΐα, οι ασθενείς που νοσηλεύονταν το Σάββατο ήταν 190, με τους 30 να δίνουν «μάχη» στην Εντατική. Η αγωνία για τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας κορυφώνεται, καθώς αυτή την εβδομάδα αναμένεται νέο κύμα εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Δύσκολο το Πάσχα στο χωριό

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη ανέφερε πως με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, θα είναι δύσκολο να κάνουμε Πάσχα στο χωριό καθώς δεν θα έχουν προχωρήσει πολύ οι εμβολιασμοί ώστε να υπάρξει η επιθυμητή ανοσία.

Η ίδια εκτίμησε ότι είναι πολύ δύσκολο να επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα. «Αναμένουμε αύξηση των κρουσμάτων σε 15 μέρες μετά τα φαινόμενα συνωστισμού για την Αποκριά. Ενώ πιστεύαμε ότι θα τελειώναμε με την πανδημία, τώρα δεν είμαστε καθόλου σίγουροι». 

Σε κάθε εφημερία τα νοσοκομεία γεμίζουν, και η μάχη με την πανδημία, επικεντρώνεται πλέον στο να κρατηθεί όρθιο το σύστημα Υγείας. Υπό αυτό το πρίσμα κρίνεται αναγκαία, η περαιτέρω εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, με όλα τα σενάρια, μεταξύ αυτών και της επίταξης, να είναι ανοιχτά. Ενδεικτικό είναι ότι την περασμένη  νύχτα στην Αττική έγιναν 163 εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία  ενώ περισσότεροι από 200 μεταφέρθηκαν με τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Πληρότητα στο 95%

Η περαιτέρω συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας «όπου και με όποιο τρόπο κριθεί αναγκαίο από την κυβέρνηση», βρέθηκε εξάλλου στο επίκεντρο, της σύσκεψης για την πανδημία υπό τον πρωθυπουργό, την Καθαρά Δευτέρα.

Η πληρότητα στις ΜΕΘ της Αττικής είναι στο 95%, με κυβέρνηση και ειδικούς να απευθύνουν δραματικές εκκλήσεις προς τους πολίτες, να κάνουν λίγη ακόμη υπομονή, και να τηρούν τα μέτρα προστασίας από τον κοροναϊό, καθώς η μη συμμόρφωση οδηγεί σε νέα κρούσματα που αφήνουν βαθύ αποτύπωμα και στις νοσηλείες. 

Παρά το ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα, βρίσκονται σε ισχύ τα αυστηρότερα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από την αρχή της πανδημίας, το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει στα ύψη, και η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική καθώς κάθε μέρα σπάει και ένα αρνητικό ρεκόρ.

«Γίνεται επιλογή ασθενών»

Μιλώντας στο MEGA o Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ, σημείωσε ότι πλέον γίνεται επιλογή ασθενών Covid για το ποιος θα μπει σε ΜΕΘ και ποιος όχι.

«Δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς είναι στη λίστα αναμονής για Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και βέβαια υπάρχουν πολλοί ασθενείς οι οποίοι είναι πέντε και έξι μέρες και δεν εξυπηρετούνται. Αυτό σημαίνει ότι γίνεται επιλογή ασθενών με θεραπευτικά κριτήρια».

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ τόνισε ότι τα ελάχιστα κρεβάτια ΜΕΘ Covid που υπάρχουν στο λεκανοπέδιο οδηγούν το ιατρικό προσωπικό σε δύσκολες αποφάσεις. «Περιμένουμε κάποιος να γίνει καλά ή δυστυχώς να καταλήξει για να αδειάσει ένα κρεβάτι και να πάει ένας που περιμένει» σημειώνει χαρακτηριστικά. 

Αυτή τη στιγμή στη λίστα αναμονής βρίσκονται περίπου 30 άτομα, τα οποία περιμένουν να αδειάσει ένα κρεβάτι προκειμένου να το καταλάβουν. «Αυτοί που κάνουν την επιλογή είναι το ΕΚΑΒ με τον εντατικολόγο γιατρό».

Η πορεία προς την αποκλιμάκωση

Τις δικές του εκτιμήσεις αλλά και της ομάδας του για το επόμενο διάστημα αναφορικά με την πορεία  πανδημία του κοροναϊού παρουσίασε ο καθηγητής πνευμονολογίας – Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας καθηγητής Νίκος Τζανάκης.

Μιλώντας στο LIVE NEWS εξήγησε το διάγραμμα με την πορεία της πανδημίας στη χώρα, τονίζοντας ότι «αυτό το διάγραμμα δείχνει τα κρούσματα με τις μαύρες τελίτσες που είναι από τα πραγματικά κρούσματα που μετράει ο ΕΟΔΥ με τα τεστ. Οι κόκκινες γραμμούλες είναι το μοντέλο μας, το οποίο καταλήγει το να του ζητήσουμε 20 μέρες πρόβλεψη, δείχνει λοιπόν αυτό το μοντέλο μια επιπέδωση μετά τις 20 του μήνα», εξήγησε.

Αρχικά την 15η Ιανουαρίου φαίνεται πως είναι η αρχή της αύξησης. Φτάνουμε τώρα στις 12 και 19 το σημείο που φαίνεται ότι είμαστε κοντά στην κορύφωση. Εκτιμάται ότι στις 17 – 18 Μαρτίου, δηλαδή αύριο – μεθαύριο είναι η κορύφωση. Και αρχίζει και επιπεδώνεται η καμπύλη. Η επιπέδωση αυτή διαρκεί αρκετές μέρες μέχρι τις 20 – 22 του μήνα και από τις 25 υπάρχει μια ελαφρά κάμψη. 

Αύριο – μεθαύριο, την Πέμπτη, φαίνεται η κορύφωση της πανδημίας, αυτό εκτιμάται βάσει του μοντέλου του κ. Τζανάκη, δηλαδή η χειρότερη στιγμή της πανδημίας αυτού του τρίτου κύματος.  Και μετά από το Σαββατοκύριακο αρχίζει μια πολύ αργή πτώση.

Αύξησαν την μεταδοτικότητα οι μεταλλάξεις

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, σημείωσε ότι «ξέρουμε καλά πως οι μεταλλάξεις έχουν συμβάλει στη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Το θέμα δεν είναι να παίρνεις μέτρα, το θέμα είναι να τα τηρείς. Δεν τηρούνται όπως πρέπει τα μέτρα. Βλέπουμε ότι προχωρούν τα εμβόλια και αν έχουμε διαθεσιμότητα μπορεί η εμβολιαστική κάλυψη μέχρι το καλοκαίρι να είναι καλή. Αν τα μέτρα είχαν τηρηθεί σωστά, δε θα βλέπαμε τόσο υψηλά κρούσματα».

«Αυτοί που μένουν με την οικογένειά τους, τηρούν τα μέτρα. Όταν ένα άτομο με μάσκα έρθει σε επαφή με κάποιο που δεν φοράει, ξέρουμε ότι μπορεί να κολλήσουν. Όταν έρθεις σε επαφή με τρεις οικογένειες, μπορεί να κολλήσουν. Ο ιός είναι παντού και μεταλλαγμένος. Η μετάλλαξη αύξησε τη μεταδοτικότητα. Είδαμε κραταιές χώρες να είναι στο έλεος της πανδημίας», συνέχισε στο ίδιο θέμα.

Πρόσθεσε δε ότι τα κορονοπάρτι «θα πυροδοτήσουν νέα κρούσματα. Είναι δεδομένο αυτό. Αυτοί που έκαναν τα πάρτι να πάρουν να μάθουν τι γίνεται στα νοσοκομεία. Η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι στο ανώτερο δυνατό σημείο. Οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί πάρα πολύ. Προσπαθεί το σύστημα υγείας να αντέξει, να περιθάλψει τους ανθρώπους. Να περάσουμε στην επιπέδωση του κύματος, χωρίς να χάσουμε πολλούς ανθρώπους. Ό,τι και να κάνουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές, πρέπει να σταθούμε όρθιοι», σημείωσε μιλώντας στο MEGA.

Εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση

Η παρούσα περίοδος, πάντως είναι «εξαιρετικά δύσκολη», όπως τόνισε ο καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος, καλώντας τον κόσμο «να δείξει συγκατάβαση στα προβλήματα που υπάρχουν».

Σημείωσε ότι «πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη για να πάμε μπροστά, να απελευθερωθούν τα νοσοκομεία μας»  προσθέτοντας ότι «δεν είναι εποχή να γίνονται τόσο ογκώδεις διαμαρτυρίες. Οι διαδηλώσεις έπρεπε να γίνονται με διαφορετικό τρόπο».

«Είναι εποχή που πρέπει να δείξουμε όλοι μια σύνεση για να μπορέσουμε να αποφύγουμε τα όλα αυτά που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Θα πρέπει να βάλουμε πλάτες οι πάντες, για να πάμε ένα βήμα μπροστά. Δεν γίνεται να υπάρχουν αυτές οι αντιπαραθέσεις καθημερινά και διαδηλώσεις» ανέφερε, στο Open, o κ. Γώγος.

«Ας καταλάβουμε το πρόβλημα που υπάρχει για δύο μήνες, να φτάσουμε στους εμβολιασμούς μας, να πάμε στο Μάιο σε μια κατάσταση που θα έχουμε μια 50% τουλάχιστον κάλυψη εμβολιαστική, ειδικά με τις δύσκολες ομάδες, ώστε να απελευθερωθούν τα νοσοκομεία μας».


in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου