Πέρασαν κιόλας τέσσερις αιώνες από τη μέρα που ο 40χρονος τότε Ουίλιαμ Σαίξπηρ έβαλε τον θεμέλιο λίθο στην υστεροφημία του ως ο σημαντικότερος συγγραφέας της αγγλικής γλώσσας, δημοσιεύοντας τον περίφημο «Άμλετ» του, το αριστούργημα με κεντρικό πρόσωπο έναν νέο διχασμένο, να ταλαντεύεται ανάμεσα σε εκείνα που θέλει στη ζωή και όσα του επιβάλλει το φάντασμα του νεκρού πατέρα του. Ένας άνευρος και καθόλα συνηθισμένος νέος άντρας ο Άμλετ κι όμως μπαίνει σε τέτοια δίνη μεταξύ συνείδησης κι υποσυνείδητου που η κραυγή του «να ζει κανείς ή να μη ζει», συγκλονίζει τον θεατή και μένει αναλλοίωτη και πάντα επίκαιρη στο χρόνο.
Απόδειξη; 418 χρόνια μετά την έκδοση της τραγωδίας του κορυφαίου βάρδου, μια κοινωνία καθόλα συνηθισμένη, πολλές φορές άνευρη, έχοντας έρθει αντιμέτωπη ένα χρόνο τώρα με τον χειρότερο εφιάλτη της, διχάζεται συνειδητά και υποσυνείδητα και κραυγάζει τη δική της παραλλαγή «να βγει κανείς ή να μη βγει», ξέροντας όμως πως από τη σωστή ή λανθασμένη απόφασή της, κρίνεται αυτή η ίδια η ζωή.
Πέντε μήνες, λοιπόν, μετά το δεύτερο «μεγάλο» lockdown στη χώρα, το οποίο μεγάλωσε, μίκρυνε, προσαρμόστηκε, οριζοντικοποιήθηκε, καθετοποιήθηκε, παραβιάστηκε ανοιχτά ή κρυφά, έγινε λάστιχο και κυρίως εξάντλησε τις αντοχές όλων ανεξαιρέτως, αλλά με το τρίτο κύμα να χτυπά ειδικά την πρωτεύουσα με πρωτοφανή μανία, η κυβέρνηση μοιραία εγκλωβισμένη σ’ ένα... αέναο κρυφτό με τον ιό, άνοιξε μια χαραμάδα... κανονικότητας, βάζοντας σ’ εφαρμογή το σχέδιο «μαθαίνουμε να ζούμε με τον COVID-19».
Στην αυριανή «ΜτΚ» θα διαβάσετε όλα όσα αφορούν στις αποφάσεις για τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων και ποια είναι η επόμενη ημέρα για τη χώρα και την επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά κυρίως τι φοβούνται οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής βλέποντας το ΕΣΥ να είναι στα όριά του και τη Θεσσαλονίκη να κινδυνεύει να δεχτεί εκ νέου επίθεση από τον «αόρατο εχθρό». Επιστήμονες και ειδικοί καταθέτουν μέσω της «ΜτΚ» τις απόψεις και τους φόβους τους για την επόμενη ημέρα, ενώ αποκαλύπτουμε τι έχει συμβεί όλους αυτούς τους μήνες του lockdown από πλευράς ελέγχων και προστίμων.
Κι όλα αυτά την ώρα που οι εμβολιασμοί ναι μεν συνεχίζονται κανονικά, αλλά όχι απρόσκοπτα, καθώς το ζήτημα με την παύση που επέβαλε στο εμβόλιο της AstraZeneca η πλειοψηφία των 27 περιμένοντας επιβεβαίωση πως είναι απόλυτα ασφαλές, εντείνει την ανησυχία και την απροθυμία προσέλευσης.
Σε μια ανάσα αισιοδοξίας, η εθνική επέτειος φτάνει, η χώρα γιορτάζει -πιο ταπεινά απ’ ό,τι θα ήθελε- τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21 και όλοι ελπίζουμε πως η υπευθυνότητα και η «Ελευθερία» θα μας φέρουν πίσω τη χαμένη μας ελευθερία.
* Mη χάσετε την επόμενη Κυριακή (28.03) εντελώς δωρεάν με τη «ΜτΚ» μια επετειακή έκδοση για τη συμβολή της Μακεδονίας στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821.
**********************************************************************************************
Η «ΜτΚ» κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή 21 Μαρτίου 2021 με 64 σελίδες γεμάτες ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, άρθρα, αναλύσεις, παραπολιτικά και παρασκήνιο
ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΟΙ ΚΛΙΝΕΣ COVID ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σε θανάσιμη
ασφυξία
πάλι το ΕΣΥ
Εφιαλτική παραμένει η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής με την πληρότητα των ΜΕΘ να αγγίζει σχεδόν το 100%.
Σφίγγει ο κλοιός και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, καθώς οι εισαγωγές ασθενών παρουσιάζουν αυξητική τάση και κλινικές μετατρέπονται ξανά για COVID-19.
Κρυφά πάρτι, συναθροίσεις και κόπωση των πολιτών χτυπούν καμπανάκι κινδύνου, με τους ειδικούς να προβληματίζονται για την αποτελεσματικότητα των μέτρων.
* Ασφαλές το εμβόλιο της AstraZeneca,
«ανασφαλής» η επιστροφή στην κανονικότητα
ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ
Στρατιωτική παρέλαση
στην Αθήνα, συμβολικές
δράσεις στη Θεσσαλονίκη
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Νικήτας Κακλαμάνης
Αντιπρόεδρος της Βουλής, Βουλευτής ΝΔ
Οι στιγμές απαιτούν
ενότητα και όχι διχασμό
Γιάννης Αμανατίδης
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Η κυβέρνηση αναμένει
παθητικά τις εξελίξεις
ΚΟΡΟΝΟΠΑΡΤΙ
Πρόστιμα 125.000 ευρώ
στη Θεσσαλονίκη
Πόσοι και πώς πληρώνουν
ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Πώς παρακολουθούν
συνομιλίες
Επιστρατεύονται «υπερκοριοί», «βαλιτσάκια» και πράκτορες της ΕΥΠ
OIKONOMIA
Μισθοί και δικαιώματα
στην… εντατική
Τα πάνω κάτω
στα ΚΔΑΠ
Αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας φέρνει ο νέος νόμος - Σε περιπέτειες οι εργαζόμενοι
ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΣ
Άγχος,
ανισότητες
και βία
Αύξηση έως και 40% στα περιστατικά ψυχολογικής και συμβουλευτικής στήριξης από τις κοινωνικές δομές των ΟΤΑ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σωσίβιο Μητσοτάκη
στον Ερντογάν
_________________________________________________
Η Τουρκία
σε αδιέξοδο
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΜΑΚ Ευρήματα για
τον κορονοϊό έφεραν βραβεία
ΑΠΘ Οι ανοιχτές πληγές
και η σημασία του χρόνου
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
«ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»
«Ένεση» ρευστότητας ξεμπλοκάρει
εκατοντάδες έργα δήμων
Υπογράφεται δανειακή σύμβαση μεταξύ Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕτΕπ) για να εκκινήσει το πρόγραμμα
ΕΠΕΤΕΙΟΣ
Η Μπουμπουλίνα
και ο Αλ. Υψηλάντης
στην Ελληνική
Επανάσταση του 1821
«Συνάντηση» με τον επίκουρο καθηγητή Κυριάκο Χατζηκυριακίδη, με αφορμή το βιβλίο που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες
ΤΕΧΝΕΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Κώστας Αρζόγλου
Τα κορίτσια που μίλησαν
θα καθαρίσουν από τα ζιζάνια
ένα χωράφι γεμάτο λουλούδια
Τι κοινό έχει
ένας «Εξορκισμός»
και το… #MeToo
Το πρώτο ελληνικό θεατρικό θρίλερ και όλα όσα φέρνει στο φως σε μία σκοτεινή περίοδο
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Super League Ξεκινούν τα πλέι οφ ενός πρωταθλήματος
διαφορετικού από τα προηγούμενα
----------------------
Γράφουν στη «ΜτΚ» Χάρης Τσιόκας, Λιάνα Γερασοπούλου, Χρύσα Αράπογλου, Μάκης Βοϊτσίδης, Σάκης Μουμτζής, Σταύρος Κουμεντάκης, Νίκος Νυφούδης, Γιάννης Σωπασής, Γιάννης Νισύριος, Θόδωρος Χατζηπαντελής, Μάρνη Χατζηεμμανουήλ, Χρήστος Φραγκονικολόπουλος, Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, Χρήστος Μάτης, Παντελής Σαββίδης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου