ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

Αντώνης Πέτσας* : ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΓΙΑΝΝΑΚΗ (Εγγονό μου)..




Εδώ και μερικά χρόνια του πρώτου μου εγγονού του Γιαννάκη, του αρέσει κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ να κοιμόμαστε μαζί στο σπίτι μου. Το θέλει και το χαίρεται πολύ. Και εγώ δεν του χαλάω χατίρι. Το προηγούμενο Σάββατο σφίχτηκε λίγο περίεργα στην αγκαλιά μου σαν κάτι να ήθελε να μου πει. Το κατάλαβα αμέσως είχε κάτι στα ματάκια του μια έκφραση αγωνίας, φόβου. Και πέφτει η ερώτηση. 

ΠΑΠΠΟΥ ΦΟΒΑΣΑΙ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΑΪΟ; ΠΑΠΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ; Για δευτερόλεπτα τον κοίταξα χαμογελώντας αλλά συγχρόνως προσπαθώντας να καταλάβω τι τον απασχολεί και που το πάει. 
Του απαντάω σταθερά και πειστικά ΝΑΙ Γιαννάκη ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΟ ΚΟΡΩΝΑΪΟ δεν είμαι ανόητος ψευτοπαλληκαράς. ΝΑΙ ΘΑ ΚΑΝΩ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ, μάλιστα έκλεισα και ραντεβού. Διότι θέλω να είμαι ασφαλής αλλά το θεωρώ και υποχρέωση μου απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο. Όμως ΦΟΒΑΜΑΙ και για πολλά άλλα πράγματα Γιαννάκη μου. 

ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΠΠΟΥ ΜΟΥ , τώρα ησύχασα και θα κοιμηθώ ωραία. Ξέρεις όλο αυτό τον καιρό φοβόμουν μη μου πάθεις τίποτα και στεναχωρηθώ πολύ. Το ξέρεις πόσο πολύ σ ‘αγαπώ. ΝΟΜΙΖΩ ΚΑΙ ΕΣΥ ΓΙΑΥΤΟ ΤΑ ΚΑΝΕΙΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ. ΜΑΣ ΑΓΑΠΑΣ ΟΛΟΥΣ ΠΟΛΥ και το ξέρουμε. 

Όσο για τα άλλα που είπες ότι φοβάσαι τι είναι παππού; Γιαννάκη είναι κάτι καταστάσεις και θέματα που τώρα, γλυκέ μου, δε θα μπορέσεις να καταλάβεις γιατί είσαι ακόμα μικρός και μπορεί να μπερδευτείς ίσως και να φοβηθείς και δεν το θέλω. Όταν μεγαλώσεις λίγο ακόμα θα έχουμε πολλά να λέμε. Εντάξει παππού εσύ ξέρεις καλύτερα. Πάντως απόψε θα κοιμηθώ πιο ήσυχος. 
Καληνύχτα παππού μου. Και τυλίχτηκε στην αγκαλιά μου νιώθοντας πιο ασφαλής έτσι μου φάνηκε. 
Εγώ ενώ τον έβλεπα έτσι χαλαρό και γαλήνιο, να κοιμάται, γλυκός, όμορφος αγγελικός δεν είχα ησυχία. Σκεφτόμουνα όλα όσα ήθελα να του πω. 

Τελικά ονειρεύτηκα το Γιαννάκη εκείνη τι στιγμή να έχει μεγαλώσει και να του λέω τους φόβους μου. Γιαννάκη όπως σου έλεγα ΘΑ ΚΑΝΩ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ διότι είναι σίγουρο ότι τα εμβόλια και οι εμβολιασμοί ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ για τιθάσευση του φονικού ιού. ΦΟΒΑΜΑΙ όμως ότι με όλα όσα συμβαίνουν με τις αδίστακτες φαρμακοβιομηχανίες που έχουν αναγάγει το κέρδος πάνω από την ανθρώπινη ζωή, ότι είμαστε ακόμα μακριά από ένα τείχος ανοσίας που θα μας απαλλάξει οριστικά από το βάρος και τους περιορισμούς της πανδημίας. Σου είπα Γιαννάκη ότι ΦΟΒΑΜΑΙ τον κορωναϊό, όμως επίσης δεν είμαι ανόητος να αγνοήσω εκείνους που επενδύουν σε αυτόν για να οργανώσουν ένα αύριο χωρίς κορωναϊό αλλά και χωρίς ελπίδα για εσένα, τους φίλους σου, τους νέους ανθρώπους, για όλους σαν εμάς και σαν εσάς. Δηλαδή τι νομίζεις ότι θα συμβεί παππού; 
ΦΟΒΑΜΑΙ ότι μετά το τέλος της πανδημίας θα προκύψουν μεγάλες ανισότητες. Στην αγορά εργασίας θα υπάρξουν βαθιές πληγές που μπορεί να διαρκέσουν χρόνια. 
ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΦΤΩΧΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΙ. Μια ολόκληρη γενιά η δική σας γενιά οι νέοι άνθρωποι ίσως να καταλήξει μια χαμένη γενιά. Εγκαταλελειμμένη αλλά πολύ οργισμένη. Οι νέοι σήμερα ίσως για πρώτη φορά να βρεθούν σε πολύ χειρότερη μοίρα από τους γονείς τους όταν οι τελευταίοι ήταν νέοι. Παππού ακούω στην τηλεόραση ότι είμαστε σε «κατάσταση πολέμου» «ότι αν αντέξουμε θα βγούμε πιο δυνατοί» ότι «αυτό που ζούμε είναι ένα μάθημα ζωής για να εκτιμήσουμε την ζωή» και πολλά άλλα παρόμοια, εσύ τι λες; 
ΦΟΒΑΜΑΙ Γιαννάκη αυτούς που μιλάνε συνέχεια για πόλεμο κατά του ιού, καθώς και τις αισιόδοξες συμβουλές τους σαν τσιτάτα. Κάτι θέλουν να κρύψουν η να αποσιωπήσουν. Ίσως την ανεπάρκεια της διαχείρισης και όλα όσα θα έπρεπε να κάνουν για το ΕΣΥ και όχι μόνο και δεν έκαναν. 
ΦΟΒΑΜΑΙ ότι αν αντέξουμε δεν θα βγούμε πιο δυνατοί άλλα πιο λαβωμένοι και το χειρότερο που φοβάμαι μη βγούμε με μνήμη χρυσόψαρου όπως έχει γίνει πολλές φορές στην ιστορική διαδρομή. Ποιος κόσμος θα αλλάξει και πως; Αυτός που ενώ η ιστορία του δείχνει τι δεν πρέπει να ξανακάνει, επιλεγεί να επαναλαμβάνει κάθε παρελθοντικό λάθος; Αυτός που αν του τάξεις δυο χάντρες και δυο καθρέφτες μπορεί να ξεχάσει ποιος είναι υπεύθυνος της πείνας του; Αυτός που μπορεί το αιτιολογημένο «μένουμε σπίτι» του σήμερα να το κάνει επαναπαυμένο «παραμένουμε αμπαρωμένοι» του αύριο; (να ακούσεις ένα τραγούδι τον Κυρ Παντελή. Εγώ στα χρόνια της νιότης μου το άκουγα από τον Πάνο τον Τζαβέλα, αλλά και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας το λέει υπέροχα. Θα καταλάβεις πολλά.) Λένε παππού ότι στην ουσία μας κυβερνούν και καθορίζουν την τύχη μας άλλες δυνάμεις διεθνώς με μεγάλα συμφέροντα. Έτσι είναι Γιαννάκη. 
ΦΟΒΑΜΑΙ ότι γίνεται πλέον όλο και πιο φανερό σε όλους, ότι υπάρχει μια διεθνής τάξη πραγμάτων που απροκάλυπτα δείχνει μια τάση και πρακτική να οικοδομηθεί ένας άλλος κόσμος. Ο κόσμος του φόβου, όπου δεν θα υπάρχει καμία βεβαιότητα για τον πολίτη. ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΜΙΚΡΕΣ ΕΛΙΤ ΠΟΥ ΘΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. Στο όνομα του φόβου, η εξουσία θα ισχυροποιείται και κάθε κοινωνικό δικαίωμα θα είναι μακρινό παρελθόν. 
ΦΟΒΑΜΑΙ …… ΦΟΒΑΜΑΙ …… ΦΟΒΑΜΑΙ ….. και πολλά άλλα Γιαννάκη μου. Παππού πολύ μαύρα μου τα περιγράφεις. Δεν υπάρχει ελπίδα να αλλάξουμε τίποτα σε αυτόν τον κόσμο που ζούμε; Πολλά μπορούμε να αλλάξουμε όλοι μαζί με δυσκολίες, κόπους και θυσίες. Η ζωή προχωράει και δεν ρωτάει για τις αντοχές μας. Θα μας μουτζώσει όμως όταν οι μάσκες που φοράμε σήμερα για υγειονομική ασφάλεια και ανάγκη, γίνουν φίμωτρα, γίνουν συνήθεια, ανάγκη και εξάρτηση. Ο αγώνας θα είναι διαρκής και ανελέητος, πιθανόν να υπάρξουν και απώλειες (άκουσε το τραγούδι του ΚΕΜΑΛ του Μ. Χατζιδάκι αλλά μη σε απογοητεύσει το τέλος εσύ να κρατάς πάντα μέσα σου ότι τα πράγματα αλλάζουν όταν οι άνθρωποι αποφασίσουν να δράσουν. Κάποια πράγματα ίσως δεν αλλάζουν ποτέ εκτός αν εμείς αποφασίσουμε να τα αλλάξουμε.) Για να μη μας γονατίσει το σύστημα μας πρέπει να αντισταθούμε σθεναρά να μη μας αλλάξει. 
Να κρατηθούμε ζωντανοί και άνθρωποι. 
Να σπάσουμε τα όρια της κοινωνικής και εργασιακής απομόνωσης, της μοναξιάς. Θα είναι εφιαλτικά τρομακτικό να τους αφήσουμε να περιορίσουν η να καταργήσουν την συνεργασία μας, την αλληλεγγύη μας, την ζωντανή επαφή. Μη τους επιτρέψετε να σας στερήσουν την αγκαλιά, τα φιλιά, τον έρωτα, το γέλιο της παρέας, τη διαδήλωση, την υψωμένη γροθιά της διεκδίκησης. Μην αφήσετε να μπουκώσουν το μυαλό σας με φόβο γιατί θέλουν να μην υπάρχει χώρος για τα όνειρα σας. Μπείτε όλοι οι νέοι μπροστά και βροντοφωνάξτε ότι θέλετε έναν καλύτερο κόσμο (Άκουσε το τραγούδι ΞΥΠΝΗΣΤΕ από Π. Τζαβέλα ή Λ. Μαχαιρίτσα) Ζητήστε τη βοήθεια όλων. 
Γιατί δεν είστε ούτε τρομοκράτες ούτε «κουκουλοφόροι» ούτε οι «γνωστοί άγνωστοι» είστε τα παιδιά μας που κάνετε όνειρα έχετε ορμή και όρεξη. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να σας σταματήσει να ονειρεύεστε. Τις ιδέες και τα όνειρα σας δε μπορούν να τα σταματήσουν τα δακρυγόνα ούτε τα ΜΑΤ. 
ΜΗ ΦΟΒΑΣΤΕ. Όμως πρέπει να πείσετε για τους στόχους και τις επιλογές σας. Ποια θα είναι τα θεμέλια του κόσμου που ονειρεύεστε; Ποιες οι αξίες και οι ηθικές σας; Πρέπει πάνω από όλα (δεν σου κάνω τον καμπόσο ούτε τον ειδήμονα αλλά το θέτω ως ένα πλαίσιο για συζήτηση) να προασπίσετε και να θωρακίσετε προϋποθέσεις. 
ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ όπως: το ανθρώπινο δυναμικό, το δημόσιο σύστημα υγείας, τη δημόσια εκπαίδευση, το δικό μας επιστημονικό - ερευνητικό προσωπικό, τις δομές αλληλεγγύης, τους δημοκρατικούς και πολιτειακούς θεσμούς, τους ζωντανούς πυρήνες της οικονομικής και παραγωγικής δραστηριότητες, τον πολιτισμό, την προστασία του περιβάλλοντος. Χωρίς τέτοιες προϋποθέσεις καμία κοινωνία δε μπορεί να επιβιώσει σε μακρές περιόδους κρίσης. Παππού διακρίνω μια αγωνιστική σου έξαρση και μου ήρθε έξαφνα στο νου μου το σύνθημα της νιότης σου που είναι πάντα επίκαιρο, πόσο μάλλον στις σημερινές συνθήκες: Προλετάριοι όλου του κόσμου ενωθείτε. Λέω να το παραφράσουμε ως εξής: παππούδες, γιαγιάδες, μπαμπάδες, μανάδες, φίλοι και αδέρφια όλου του κόσμου ενωθείτε να βοηθήσουμε τους Γιαννάκηδες όλου του κόσμου να χτίσουν το δικό τους όμορφο κόσμο
Τέλεια Γιαννάκη με ενθουσίασες έλα τώρα φιλάκι και αγκαλίτσα. Τι θα έλεγες να το διαμορφώσεις ως εξής: να χτίσουν το δικό τους όμορφο κόσμο που θα κολυμπάει στις αγκαλιές και τα φιλιά, στην αγάπη τη χαρά και το γέλιο….. Μόνον έτσι δεν θα βγούμε από την καραντίνα μια φοβισμένη κοινωνία με μάσκα. Να έχουμε στο νου μας το σύνθημα των Ζαπατίστας με αφορμή την πανδημία. Δεν αρκεί να πλένουμε τα χέρια μας και να φοράμε μάσκα, πρέπει να χτίσουμε άλλους κόσμους. Έτσι παππού, μόνο που δεν μου είπες τίποτα για την κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος. 
Μια άλλη φορά ίσως Γιαννάκη γιατί αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο για τον κόσμο που ονειρεύεστε… Και ξύπνησα ανακουφισμένος και με το Γιαννάκη δίπλα μου να λάμπει σαν αγγελούδι…….
Δεσκάτη 9 Μάρτη 2021
Ο Παππούς ΑΝΤΩΝΗΣ

*Ο Αντώνης Πέτσας είναι Οδοντίατρος κάτοικος Δεσκάτη,  Πρώην Δήμαρχος Δεσκάτης, Πρώην Νομάρχης Γρεβενών

ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΓΙΑΝΝΑΚΗ (Εγγονό μου) Εδώ και μερικά χρόνια του πρώτου μου εγγονού του Γιαννάκη του αρέσει κάθε...

Δημοσιεύτηκε από Αντωνης Πετσας στις Τρίτη, 9 Μαρτίου 2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου