Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

Εμβόλιο AstraZeneca : Μεγαλύτερος κίνδυνος θρομβώσεων σε γυναίκες κάτω των 60 ετώ

 
Οι γυναίκες κάτω των 60 ετών, οι οποίες έχουν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κοροναϊού, φαίνεται πως κινδυνεύουν περισσότερο από σπάνια περιστατικά θρομβώσεων.

Σύμφωνα με τον Κρίστιαν Μπόγκνταν, μέλος της γερμανικής επιτροπής εμβολιασμών, ο κίνδυνος για τις γυναίκες 20 με 59 ετών είναι 20 φορές μεγαλύτερος από το κανονικό.

Η μελέτη αυτή έρχεται την ώρα που ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και οι βρετανικές ρυθμιστικές αρχές αναγνώρισαν μια πιθανή σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με σπάνιες θρομβώσεις με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων.

Η έρευνα του ΕΜΑ επικεντρωνόταν σε 86 περιστατικά, συμπεριλαμβανομένων 18 θανάτων. Τα περισσότερα αφορούσαν γυναίκες.

Πάντως, με μόλις 169 συνολικά περιστατικά έπειτα από 34 εκατομμύρια δόσεις, τα περιστατικά αυτά είναι εξαιρετικά σπάνια. Εν συγκρίσει, τέσσερις στις 10.000 γυναίκες μπορούν να πάθουν θρομβώσεις από τα αντισυλληπτικά χάπια.

Ο Μπόγκνταν δεν ανέφερε πόσες περιπτώσεις θρομβώσεων με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων παρατηρούνται στο γενικό πληθυσμό, αλλά σημείωσε ότι η υψηλή παρουσία τους σε μια πληθυσμιακή ομάδα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αντιπροσωπεύει «ένα ξεκάθαρο σήμα κινδύνου».

Την προηγούμενη εβδομάδα, η γερμανική επιτροπή εμβολιασμών ανακοίνωσε ότι όσοι άνθρωποι κάτω των 60 ετών έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca πρέπει να κάνουν και τη δεύτερη.

Πάντως, σύμφωνα με το Reuters, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να φανεί γιατί κάποιοι άνθρωποι έχουν προδιάθεση σε θρομβώσεις με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, καθώς και να ανακαλυφθεί ο ακριβής μηχανισμός που συμβαίνει αυτό.

Οι πιθανές αιτίες

Μια εξήγηση που αναφέρει η γερμανική επιτροπή εμβολιασμών είναι ότι το εμβόλιο της AstraZeneca συσχετίζεται με την παραγωγή ενός ασυνήθιστου αντισώματος που ενεργοποιεί τα αιμοπετάλια και προκαλεί σπάνιες θρομβώσεις.

Άλλοι ερευνητές ερευνούν μια πιθανή σχέση με τα αντισυλληπτικά φάρμακα.

Πάντως, ένας άλλος Γερμανός επιστήμονας, ο Αντρέας Γκράιναχερ, είπε ότι ούτε η αντισύλληψη ούτε μια μετάλλαξη που προκαλεί θρομβώσεις, η οποία αποκαλείται Παράγοντας V Leiden, έχουν οποιοδήποτε ρόλο.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου