ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 16 Μαΐου 2021

Τα αγριογούρουνα πήγαν... πλατεία (Αριστοτέλους) !!


Όταν πριν μια πενταετία περίπου τοποθετήθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μετά από

αίτημα του Δασαρχείου κατά μήκους της περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης πινακίδες με την επισήμανση «προσοχή διέλευση αγριογούρουνων», οι περισσότεροι οδηγοί που τις συναντούσαν στη διαδρομή τους χαμογελούσαν. 

Τότε, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι τα αγριογούρουνα που είχαν εντοπιστεί από περιπατητές στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, το Σέιχ Σου, θα... περνούσαν το δρόμο και θα έφταναν μέχρι την Βίλα Αλλατίνη, το κτίριο όπου στεγάζεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (πρώην Νομαρχία) στην οδό Β. Όλγας, κυριολεκτικά λίγα μέτρα από τον Θερμαϊκό Κόλπο ή την κεντρικότερη πλατεία της πόλης, την πλατεία Αριστοτέλους.

Ούτε κανείς θα φανταζόταν πως οι αρμόδιες αρχές θα αναζητούσαν τρόπο για να εξασφαλίσουν ειδικό όπλο με το οποίο θα επιχειρήσουν να αναισθητοποιήσουν το τεράστιο αυτό ζώο που συχνάζει στην Αριστοτέλους, τα Λαδάδικα και το Λιμάνι της πόλης. Πέντε χρόνια αργότερα, τα προβλήματα με τα αγριογούρουνα τα οποία αναζητούν την τροφή τους εντός του αστικού ιστού, καταστρέφοντας σοδιές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, προκαλώντας βλάβες ακόμα και θάνατο σε οικόσιτα ζώα αλλά και υλικές ζημιές σε αυτοκίνητα που «χτυπούν» με αυτά κυρίως νυχτερινές ώρες, όταν η ορατότητα είναι περιορισμένη, πολλαπλασιάζονται, με τους πολίτες και τους αιρετούς να καλούν την οργανωμένη πολιτεία να τα αντιμετωπίσει. Οι παράγοντες που ευνόησαν τον υπερπληθυσμό των αγριογούρουνων «υβριδίων» είναι πολλοί, με τα αίτια να εντοπίζονται σε βάθος εικοσαετίας. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά πανευρωπαϊκό καθώς υπερπληθυσμούς «υβριδίων» συναντάμε στην Βαρκελώνη, το Παρίσι, την Πολωνία κ.ά., με τους ειδικούς να σχολιάζουν στη «ΜτΚ» πως θα πρέπει να παρθούν γενναίες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή του.

Έξυπνα, κοινωνικά και... νυχτόβια ζώα

«Ένα από τα αγριογούρουνα που έκοβε βόλτες πριν εβδομάδες στους δρόμους της Θεσσαλονίκης είχε εντοπιστεί από αστυνόμους. Οι αστυνομικοί το εντόπισαν, το πλησίασαν, έβαλαν την σειρήνα κι εκείνο συνέχισε αμέριμνο τις βόλτες του, χωρίς να ενοχλείται» αναφέρει στη «ΜτΚ» αιρετός της Θεσσαλονίκης που ενεπλάκη στην κινητοποίηση. «Πρόκειται για ένα νυχτόβιο και πανέξυπνο ζώο. Οι πτυχώσεις του εγκεφάλου του αγριόχοιρου είναι περισσότερες από αυτές των οικόσιτων χοίρων. Αυτό σημαίνει πως το αγριογούρουνο ‘υβρίδιο’ γνωρίζει καλά τον χώρο όπου κινείται. Είναι ένα είδος με πολύ μεγάλη αντίληψη και κοινωνική ζωή» εξηγεί στη «ΜτΚ» ο Βιολόγος - Περιβαλλοντολόγος, Δημήτρης Μπούσμπουρας, που ασχολείται με την μελέτη και διατήρηση πανίδας και την διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ έχει διατελέσει πρόεδρος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. «Η κατάσταση αυτή έχει αναδείξει την ανεπάρκεια των υπηρεσιών. Ούτε η δασική υπηρεσία, ούτε οι φορείς διαχείρισης μπόρεσαν να κάνουν κάτι, ούτε οι φύλακες των κυνηγετικών συλλόγων. Θα έπρεπε να υπάρχει μια κρατική υπηρεσία που να γνωρίζει πως θα αντιμετωπίζει τα άγρια ζώα» συμπληρώνει ο ίδιος.

Στο κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην Β. Όλγας.

Αύξηση 250% σε μία δεκαετία

Το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των ημίαιμων αγριόχοιρων είναι πανευρωπαϊκό και εντοπίζεται εδώ και είκοσι χρόνια. Στην Ελλάδα, εκτιμάται πως την τελευταία δεκαετία ο πληθυσμός τους αυξήθηκε 250%, ενώ σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη παρουσιάστηκε αύξηση 400%. Σύμφωνα με τους ειδικούς, στην Ελλάδα ο πληθυσμός των ημίαιμων αγριόχοιρων αγγίζει τις 200.000 μονάδες, και αυτοί είναι «συντηρητικοί» υπολογισμοί, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στο νομό Θεσσαλονίκης θα πρέπει να θηρευτούν πέριξ αυτού 6.100 αγριογούρουνα. Το πρόβλημα συναντάται σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, σε δάση υψηλής βλάστησης, σε περιοχές με βελανίδια, καλλιέργειες καλαμποκιού, και σοδειά που είναι «λιχουδιά» για αυτούς τους αγριόχοιρους.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί ο υπερπληθυσμός των ημίαιμων αγριόχοιρων οφείλεται σε διάφορους λόγους. Αρχικά, η εγκατάλειψη της υπαίθρου με αποτέλεσμα να έχουν μετατραπεί σε δάση, όπου διαμένουν οι πληθυσμοί των αγριογούρουνων. Έπειτα, η κλιματική αλλαγή έφερε θερμότερους χειμώνες και υψηλότερη βλάστηση με αποτέλεσμα να είναι περισσότερη η τροφή που καταναλώνουν αυτά τα ζώα και τέλος, τα επιδοτούμενα προγράμματα «υβριδισμού», στην Ελλάδα με το πρόγραμμα «Βιολογικής Κτηνοτροφίας» προ εικοσαετίας με αποτέλεσμα να αφεθούν ελεύθεροι οικόσιτοι χοίροι, να διασταυρωθούν με τα αγριογούρουνα και να δημιουργηθεί το «υβρίδιο» αγριόχοιρος. Όταν διακόπηκαν αυτές οι επιδοτήσεις, ιδιοκτήτες τέτοιων κτηνοτροφικών μονάδων άνοιξαν τις πόρτες και άφησαν ελεύθερα τα οικόσιτα γουρούνια με αποτέλεσμα να αναμειχθούν με τους αγριόχοιρους. Είναι χαρακτηριστικό, όπως επισημαίνουν μέλη κυνηγετικών συλλόγων, ότι στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας προ δεκαπενταετίας δεν υπήρχε αγριόχοιρος ούτε για... δείγμα, ενώ σήμερα κυκλοφορούν χιλιάδες. Σήμερα, ο υπερπληθυσμός του «υβριδίου» έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει αλλοίωση στο DNA του αγριόχοιρου και να κινδυνεύει το είδος με εξαφάνιση από την ελληνική πανίδα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης, Ιωάννη Πολυχρόνη ο υπερπληθυσμός των ημίαιμων αγριόχοιρων οφείλεται στην απουσία ελέγχων από πλευράς πολιτείας. «Στο παρελθόν επειδή υπήρχαν πολλές ποσότητες χοίρειου κρέατος, χωρίς να υπάρχει ζήτηση, πολλοί εκτροφείς άφησαν τα ήμερα ελεύθερα μόλις σταμάτησαν οι επιδοτήσεις με αποτέλεσμα να διασταυρωθούν και να προκύψει το υβρίδιο» εξηγεί ο κ. Πολυχρόνης. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταστραφεί ο άγριος γηγενής πληθυσμός του αγριόχοιρου, ένα είδος της άγριας πανίδας υπέστη επιμειξία» λέει. «Επίσης, κάποιοι κυνηγετικοί σύλλογοι χωρίς να γνωρίζουν πως γίνονται οι απελευθερώσεις, επειδή δεν υπήρχαν αντίστοιχες οδηγίες από τις υπηρεσίες, έκαναν απελευθερώσεις αγριόχοιρων χωρίς να γνωρίζουν εάν αυτό που απελευθέρωναν ήταν όντως αγριόχοιρος» εξηγεί ο πρόεδρος της ΚΟΜΑΘ. «Οι κυνηγετικές οργανώσεις βάσει υπουργικής απόφασης παρέχουν αρωγή δημοσίου οφέλους με μηδέν κόστος για το δημόσιο. Στο παρελθόν πιάσαμε χοιρομητέρα με οκτώ μικρά και τα απομακρύναμε και απελευθερώθηκαν αλλού» λέει.

«Οι επιδοτήσεις σταμάτησαν το 2012, άνοιξαν οι πόρτες και τα γουρούνια αφέθηκαν στην ύπαιθρο. Αυτά συγκρότησαν αγέλες, ήρθαν σε επιμειξία με τα άγρια και προέκυψαν τα υβρίδια που παράγουν περισσότερα, γεννούν περισσότερες φορές και περισσότερα μικρά» αναφέρει από την πλευρά του ο Θεοφάνης Καραμπατζάκης, δασολόγος και επιστημονικός συνεργάτης της ΚΟΜΑΘ. Σύμφωνα με τον κ. Καραμπατζάκη πέραν του προβλήματος του υπερπληθυσμού, υπάρχει ένα μεγαλύτερο και σχετίζεται με την αλλοίωση του DNA του αγριόχοιρου. «Ο οικόσιτος χοίρος προέρχεται από τον άγριο Ασιατικό και έχει 38 ζευγάρια χρωμοσώματα ενώ ο αγριόχοιρος έχει 36 ζεύγη. Με αυτό τον τρόπο καταστρέφεται η φυσική βιοποικιλότητα του είδους, καθώς έχουμε νόθευση στο DNA. Όταν δηλητηριάζουμε το DNA του αγριόχοιρου με ένα είδος από την Ασία, στην ουσία καταστρέφουμε όλο αυτό που έδωσε η φύση. Πρόκειται για γενετική μόλυνση και είναι το ίδιο έγκλημα όπως είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση. Αυτό δεν αναστρέφεται, φυσικά. Επειδή λοιπόν το υβρίδιο έχει στο αίμα του το DNA γουρουνιού μπαίνει στις πόλεις» λέει ο κ. Καραμπατζάκης.

agriogourouna.jpg

Ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη, το πρόβλημα προέκυψε όταν ζώα που μεγάλωσαν σε μονάδες εκτροφής διέφυγαν στο φυσικό περιβάλλον και αναζήτησαν καταφύγιο στην προστατευμένη περιοχή Natura, γύρω από τη λίμνη Κορώνεια. Εκεί βρήκαν περισσότερη τροφή και..

H συνέχεια εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου