Τώρα ξέρεις πώς πρέπει να το λες...
Η ελληνική γλώσσα είναι πάρα πολύ πλούσια αλλά συχνά κάνουμε λάθη κατά τη χρήση της. Μικρά ή μεγάλα κάποια από αυτά τα λάθη είναι πολύ συνηθισμένα και τα κάνουμε οι περισσότεροι. Υπάρχουν κάποιες λέξεις που πολλοί συνηθίζουν να κάνουν λάθος και μάλιστα είναι σίγουροι ότι είναι σωστές.
Δες ποιες λέξεις είναι και αν ανήκεις και εσύ στην ίδια κατηγορία. Αν ναι, μπορείς πλέον να τις λες σωστά...
Ζάπλουτος και όχι ζάμπλουτος
Η αρχαιοελληνική αυτή λέξη προέρχεται από το μόριο ζα (=πολύ) και τη λέξη πλούτος. Ο αποκλίνων τύπος ζάμπλουτος προήρθε από σύγχυση με το πάμπλουτος = παν + πλούτος.
Απαθανατίζω και όχι αποθανατίζω
Ο σωστός τύπος είναι "απαθανατίζω" με "α" και όχι "αποθανατίζω" με "ο" παρόλο που έτσι το ακούμε συχνά στον προφορικό λόγο. Ο πρώτος τύπος είναι σύνθετος με α' συνθετικό την πρόθεση "από" και β' συνθετικό το επίθετο "αθάνατος", οπότε σημαίνει: μέσω των εικαστικών έργων τέχνης διατηρώ κάποιον ή κάτι ζωντανό στη μνήμη των συγχρόνων και των μεταγενεστέρων ή καθιστώ κάποιον αθάνατο.
Παρελθέτω και όχι απελθέτω
Η σωστή φράση προέρχεται από την προσευχή του Ιησού στη Γεσθημανή όταν ζητούσε από τον Πατέρα του να μην περάσει το μαρτύριο που γνώριζε ότι τον περιμένει. Και είπε ακριβώς: «πάτερ μου, εἰ δυνατόν ἐστι, παρελθέτω ἀπ᾿ ἐμοῦ τὸ ποτήριον τοῦτο· πλὴν οὐχ ὡς ἐγὼ θέλω, ἀλλ᾿ ὡς σύ».
Επί τούτω και όχι επί τούτου
Το επί τούτω δηλαδή επί + δοτική ενικού σημαίνει γι’ αυτόν το σκοπό, για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Πλέον ξέρεις πώς πρέπει να το λες...
News.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου