Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 29 Αυγούστου 2021

Τσίπρας και Ζάεφ βραβεύθηκαν στη Γερμανία για τη Συμφωνία των Πρεσπών

 
Tο βραβείο Βεστφαλίας έλαβαν από κοινού Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, για την κοινή τους επιτυχία να επιλυθεί με ειρηνικό τρόπο το ονοματολογικό της νυν Βόρειας Μακεδονίας.

«Στόχος της Συμφωνίας των Πρεσπών ήταν να ριζώσει βαθιά στις συνειδήσεις των λαών μας και στις σχέσεις των χωρών μας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά σε ένα νέο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο όραμα, ως μοντέλο για την ειρηνική επίλυση των διαφορών, με προστασία των εθνικών συμφερόντων και οικοδόμηση εμπιστοσύνης και συνεργασίας ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Ως προς την προετοιμασία της Συμφωνίας, σημείωσε: «Θέλαμε μια συμφωνία υπό τον ΟΗΕ , που θα άντεχε και δεν θα κατέρρεε απέναντι στην πρώτη δυσκολία. Μια συμφωνία, που δεν θα έλυνε μόνο τις διαφορές μας, αλλά θα μας έδενε σε μια νέα στρατηγική εταιρική σχέση για να αντιμετωπίσουμε μαζί προκλήσεις και να αξιοποιήσουμε μαζί ευκαιρίες».

Περιγράφοντας τη διεθνή συγκυρία της περιόδου εκείνης, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «αυτό δεν ήταν εύκολο, ειδικά σε μία περίοδο που και οι δύο χώρες μας αντιμετώπιζαν οικονομικές κρίσεις και βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή της χειρότερης προσφυγικής κρίσης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Και προσέθεσε: «Δεν ήταν εύκολο σε μία περίοδο εθνικής περιχαράκωσης, που έφτασε μέχρι το Brexit. Ή σε μια περίοδο που η ΕΕ είχε παγώσει τη διεύρυνση και ενδιαφερόταν για τα Βαλκάνια, κυρίως για τον έλεγχο των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών. Σε μία περίοδο που οι ΗΠΑ αποστασιωποιούνταν από την πολυμερή διπλωματία. Kαι σε μία περίοδο που οι εθνικιστικές δυνάμεις ήταν ισχυρές. Στις χώρες μας, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στην ευρύτερη σημασία της Συμφωνίας, τονίζοντας ότι με αυτήν αποδείχθηκε πως η Ευρώπη «μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την ειρήνη και τη σταθερότητα, αντί να καθοδηγείται από τρίτους, να μεταθέτει συνεχώς την επίλυση διαφορών και να προβαίνει σε δηλώσεις που δεν σημαίνουν τίποτα για τις ζωές των πολιτών».

«Σήμερα, αυτό το μήνυμα είναι ακόμα πιο σημαντικό από ό,τι ήταν το 2018 και το 2019», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, εξηγώντας ότι η εμπειρία της παγκόσμιας πανδημικής κρίσης, καθώς και οι εξελίξεις που βλέπουμε στο Αφγανιστάν, «πρέπει να μας δίνουν ένα μάθημα: ότι δεν πρέπει να γυρίσουμε στα οικονομικά και γεωστρατηγικά μοντέλα των τελευταίων 40 χρόνων».

Επιπλέον, αναφέρθηκε στις περιφερειακές διαφορές, λέγοντας ότι η πιο ξεκάθαρη δοκιμασία είναι στην ίδια την Eυρώπη: τα Δυτικά Βαλκάνια, το Κυπριακό και η Ανατολική Μεσόγειος. Και πρόσθεσε πως «η ΕΕ πρέπει να στηρίξει την Συμφωνία των Πρεσπών ενεργά. Πρέπει να κάνει ο,τι χρειάζεται για να λάβουν χώρα οι Διακυβερνητικές Διασκέψεις για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία και να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες Βελιγραδίου-Πρίστινας».

Παράλληλα, σημείωσε ότι η ΕΕ «πρέπει να δώσει ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία, ότι η μόνη δυνατή λύση για το Κυπριακό είναι η επανένωση του νησιού στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ. Πρέπει να υπογραμμίσει ότι οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας θα βελτιωθούν μόνο εάν σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Τόνισε ότι «η ΕΕ πρέπει να πρωτοστατήσει, μαζί με τις ΗΠΑ, στην καθιέρωση μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, που θα συμπεριλαμβάνει περιφερειακές δυνάμεις, καθώς και την Ρωσία και την Κίνα, ανάλογα με τη διένεξη. Ειδικά στην περίπτωση του Αφγανιστάν», προσέθεσε, «η ΕΕ πρέπει να στηρίξει ένα τέτοιο πλαίσιο. Πρέπει, επίσης, να υποστηρίξει την φιλοξενία Αφγανών από γειτονικές προς το Αφγανιστάν χώρες, καθώς και να καθιερώσει ένα πρόγραμμα επανεγκατάστασης Αφγανών προσφύγων απευθείας από αυτές τις χώρες στην ΕΕ, με συγκεκριμένες ποσοστώσεις».

Όσον αφορά στην κοινωνική δικαιοσύνη, σημείωσε πως «η ΕΕ πρέπει να κάνει και άλλα βήματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των αυξανόμενων ανισοτήτων. Για παράδειγμα», ανέφερε, «είναι πιο σημαντικό από ποτέ να αποδεχτεί την πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την άρση των πατεντών στα εμβόλια, με σκοπό την ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος στον αναπτυσσόμενο κόσμο».

Και επίσης, όπως είπε, είναι εξαιρετικά σημαντικό η Ευρώπη «να κάνει ακόμα μεγαλύτερα βήματα στη δίκαιη μετάβαση στην πράσινη ατζέντα κατά της κλιματικής κρίσης».

Σήμερα, κατέληξε ο κ. Τσίπρας, «αποτελεί τιμή μας να μοιραζόμαστε αυτό το βραβείο με την οργάνωση Plant for the Planet, που έχει φυτέψει εκατομμύρια δέντρα. Όπως ξέρετε, μόνο φέτος 1,3 εκατομμύρια στρέμματα δάσους κάηκαν από φωτιές στην Ελλάδα».

Newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου