Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2024

Αυτό το σημάδι στο δέρμα σημαίνει ότι χρειάζεστε εξετάσεις ήπατος


Οποιεσδήποτε καταστάσεις που βλάπτουν το ήπαρ μπορεί να οδηγήσουν σε κίρρωση, ουλές του ήπατος λόγω υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, ή χρόνια λοίμωξη από ηπατίτιδα.

Μετά από καιρό, αυτός ο ουλώδης ιστός καθιστά το ήπαρ μη λειτουργικό. Δυστυχώς, το ήπαρ σας μπορεί να υποφέρει πολύ πριν συνειδητοποιήσετε ότι υπάρχει πρόβλημα.

Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να μπορείτε να αναγνωρίσετε τα ενδεικτικά σημάδια της ηπατικής νόσου, εάν εμφανιστούν, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τα λιγότερο γνωστά συμπτώματα.

Αν δείτε “αραχνοειδή” αγγεία στην επιδερμίδα σας, μπορεί να οφείλονται σε κίρρωση του ήπατος

Υπάρχει ένα σύμπτωμα που πρέπει να γνωρίζει όποιος ενδιαφέρεται για το ήπαρ του: αιμοφόρα αγγεία που έχουν “αραχνοειδή” όψη στο δέρμα. Αυτός ο τύπος αγγειακής βλάβης είναι γνωστός μεταξύ των ιατρών ως αραχνοειδές αγγείωμα (spider angioma).

Αυτό που κάνει αυτές τις δερματικές βλάβες τόσο χρήσιμες στη διάγνωση είναι το πόσο τακτικά συμπίπτουν με τις παθήσεις του ήπατος. Ενώ μια μεμονωμένη βλάβη μπορεί να υποδηλώνει ένα πολύ ευρύτερο φάσμα προβλημάτων υγείας (ή μπορεί να είναι εντελώς καλοήθης) μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό StatPearls έδειξε ότι «τα πολλαπλά αραχνοειδή αγγειώματα είναι κατά 95% χαρακτηριστικά σημάδια χρόνιας ηπατικής νόσου«.


Ενδεικτικές εικόνες από αραχνοειδή αγγειώματα (πηγή: Wikipedia)

Τα αραχνοειδή αγγειώματα εμφανίζονται συνήθως στο πρόσωπο, τον λαιμό, το άνω στήθος, ή τα χέρια

Αυτά τα σημάδια μοιάζουν με αράχνες στο δέρμα. Κάθε ένα τυπικά περιέχει μια κόκκινη κηλίδα στο κέντρο και ένα πλέγμα κόκκινων γραμμών που ακτινοβολούν προς τα έξω, σαν ιστός ή πόδια αράχνης. Γύρω από το σημάδι, είναι πιθανό να δείτε κάποια επιπλέον ερυθρότητα, η οποία είναι αποτέλεσμα διεσταλμένων τριχοειδών αγγείων κάτω από την επιφάνεια του δέρματος.

«Τα αραχνοειδή αγγειώματα εντοπίζονται κυρίως στο πρόσωπο, τον λαιμό, το άνω στήθος και τα χέρια σε ενήλικες», εξηγεί η μελέτη. Είναι συνήθως ανώδυνα και δεν αιμορραγούν ούτε μελανιάζουν, λένε οι ερευνητές.

Παράδειγμα με πολλαπλά αραχνοειδή αγγειώματα (πηγή: Wikipedia)

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα αραχνοειδές αγγείωμα οφείλεται σε άλλη, άσχετη αιτία

Αν και η κίρρωση του ήπατος είναι η πιο κοινή υποκείμενη αιτία αραχνοειδούς αγγειώματος στο δέρμα, υπάρχουν αρκετοί άλλοι λόγοι για τους οποίους μπορεί να εμφανίσετε αυτό το συγκεκριμένο σημάδι. Για παράδειγμα, έως και το 60% των εγκύων γυναικών και το 50% των παιδιών θα εμφανίσουν αυτό το σύμπτωμα κάποια στιγμή, αν και είναι ακίνδυνο.

Ωστόσο, υπάρχουν άλλοι υποκείμενοι λόγοι για αραχνοειδή αγγειώματα και αρκετοί μπορεί να είναι σοβαροί:

  • η αλκοολική ηπατίτιδα
  • το ηπατοπνευμονικό σύνδρομο
  • η ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • ο καρκίνος του δέρματος και
  • ορισμένες διαταραχές του θυρεοειδούς

έχουν όλα συνδεθεί με τέτοια σημάδια στο δέρμα.

Τα αραχνοειδή αγγειώματα συνδέονται με υψηλότερα επίπεδα θνησιμότητας σε άτομα με ηπατική νόσο

Δυστυχώς, όταν το αραχνοειδές αγγείωμα προκαλείται από κίρρωση του ήπατος, τότε σχετίζεται με χειρότερα αποτελέσματα στην πορεία της νόσου. “Αυτά τα σημάδια αντιστοιχούν σε υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας μεταξύ ασθενών με αλκοολική ηπατική νόσο”, λένε οι ερευνητές. “Η πρόγνωση για τους ασθενείς με αραχνοειδή αγγειώματα είναι γενικά εξαιρετική, εκτός εάν έχουν υποκείμενη ηπατική νόσο τελικού σταδίου”.

Εάν παρατηρήσετε τέτοιο σημάδι στο δέρμα σας, ιδιαίτερα εάν αναπτύξετε περισσότερα από ένα, φροντίστε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας για περισσότερες πληροφορίες.


magdasnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου