ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 8 Αυγούστου 2021

Στα βουνά βρίσκουν καταφύγιο οι Λαρισαίοι – «Ζωντανεύουν» τα χωριά στα ορεινά της Θεσσαλίας και των Γρεβενών

Σαν αρχίσει να σιμώνει ο Δεκαπενταύγουστος, οι Λαρισαίες και οι Λαρισαίοι παίρνουν τα βουνά.

 Στα χωριά, ψηλά, στα πιο ορεινά της Θεσσαλίας και των Γρεβενών, σε πλατείες που δροσίζονται κάτω από αιωνόβια πλατάνια και σπίτια πετρόκτιστα ο χρόνος αρχίζει να κυλά πιο γρήγορα, με τη ζωντάνια που μεταφέρουν γονείς και παιδιά στην πατρογονική γη.

Φέτος, οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και ο πολυήμερος καύσωνας που «τσουρούφλισε» τον λαρισαϊκό κάμπο έδωσε αφορμή στις μεγαλύτερες ηλικίες να ανέβουν υψόμετρο λίγο πιο νωρίς, καθώς ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα στα περισσότερα χωριά, τα σπίτια έχουν ανοίξει κι έχουν καθαριστεί για να υποδεχθούν μέλη της οικογένειας, συγγενείς και συγχωριανούς.

Σαμαρίνα, Σμίξη, Αβδέλλα, Περιβόλι, Αετομηλίτσα, πιο κάτω Δοτσικό, Μεσολούρι, Φιλιππαίοι, Πανόραμα, Λάβδα, είναι τα βλαχοχώρια στα Γρεβενά που έχουν ήδη γεμίσει με κόσμο.

Όπως αναφέρουν Λαρισαίοι που κατάγονται από τη Σαμαρίνα, το χωριό έχει ήδη ζωντανέψει, τόσο από αυτούς που πήγαν ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, έστω και το Σαββατοκύριακο για να κάνουν τις απαιτούμενες ετοιμασίες, όσο και από την παρουσία των νεαρότερων μελών της οικογένειας, που μένουν στους παππούδες -«γέμισε πιτσιρίκια το χωριό», θα πουν.

Άποψη της Σαμαρίνας

Μεγάλο δέλεαρ αποτελεί το υψόμετρο, που εξασφάλιζε σημαντικά χαμηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με τη Λάρισα, τουλάχιστον 10 βαθμούς Κελσίου διαφορά, προσφέροντας δροσερές και ήρεμες νύχτες.

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, με τον Δεκαπενταύγουστο, τα χωριά θα γεμίσουν από κόσμο. Βέβαια, η πανδημία και τα μέτρα περιορισμού δεν επιτρέπουν γιορτές και πανηγύρια, όπως έγινε και πέρυσι, ωστόσο όλοι εκτιμούν πως αν μη τι άλλο, ο “Τρανός Χορός”, ο “Τσιάτσιος” θα γίνει, έστω και… τραγουδιστός, όπως πέρυσι.

Στα ορεινά της Θεσσαλίας

Και στην ορεινή Θεσσαλία επικρατεί η ίδια εικόνα: παππούδες έχουν υποδεχθεί εγγόνια και τα χωριά έχουν ζωντανέψει. Οι λιγότερο “τυχεροί”, που πρέπει να συνεχίσουν τις εργασίες τους στη Λάρισα πηγαινοέρχονται, εδώ και δύο Σαββατοκύριακα, “κλέβοντας” λίγη δροσιά, μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, οπότε και θα περάσουν λίγες περισσότερες ημέρες, με αφορμή και τη μεγάλη γιορτή της Παναγίας.

Παναγιά (Κουτσούφλιανη), Τριγώνα, Κορυδαλλός, Πεύκη, Μαλακάσι, Αμπελοχώρι, Ματονέρι, Καστανιά, Αμάραντος, Κρανιά, Πολυθέα, Καλιρρόη, Στεφάνι, Αγία Παρασκευή, Χαλίκι, Ανθούσα, Νεραϊδοχώρι, όλα τα χωριά και οι μόνιμοι κάτοικοί τους έχουν ετοιμαστεί να υποδεχθούν και φέτος τους “ξενιτεμένους” στον κάμπο.

Στην Παναγιά, το υψόμετρο είναι περίπου 800 μέτρα. Φέτος η ζέστη έφτασε κι εκεί, αλλά τα βράδια η δροσιά από τα βουνίσια νερά προσφέρει ανακούφιση
Στα χωριά του Ασπροποτάμου, οι διαδρομές μέσα στη φύση είναι μαγικές

Στην Παναγιά οι τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι έχουν ήδη προχωρήσει σε ετοιμασίες για την υλοποίηση εκδηλώσεων, με αφορμή τον Δεκαπενταύγουστο, έστω και υπό τη συνθήκη των περιοριστικών μέτρων -κυρίως για τα μικρά παιδιά, που θα περάσουν μερικές ημέρες «στο χωριό με τον παππού και τη γιαγιά».

«Για μας, η γιορτή του Δεκαπενταύγουστου είναι σαν ένα δεύτερο Πάσχα», θα πει στο onlarissa.gr Λαρισαίος που ετοιμάζεται τις επόμενες ημέρες να… ανηφορίσει.

Μαρία Μίχου στo οnlarissa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου