Μια από τις σημαντικότερες αιτίες του καρκίνου του λαιμού και του στόματος, είναι ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Ο εμβολιασμός κατά του ιού, αναμένεται να μειώσει σημαντικά τα ποσοστά αυτών των καρκίνων, αλλά όχι πριν το 2045, επισημαίνει νέα μελέτη από ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας Bloomberg του Johns Hopkins.
Ο HPV είναι ο συχνότερος σεξουαλικώς μεταδιδόμενος ιός παγκοσμίως. Οι λοιμώξεις από τον HPV είναι συχνά σιωπηλές και παρότι οι περισσότερες λοιμώξεις είναι σαφείς, μερικές είναι χρόνιες και μπορούν να προκαλέσουν καρκίνους, όπως αυτοί του στόματος και του λαιμού (στοματοφαρυγγικό) και καρκίνο του τραχήλου της μήτρας επειδή διαταράσσουν το DNA στα κύτταρα που μολύνουν και αναστέλλουν τη λειτουργία των πρωτεϊνών που ευθύνονται για την καταστολή των όγκων. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει θεραπεία για τις υπάρχουσες λοιμώξεις από τον HPV, οι νέες λοιμώξεις μπορούν να προληφθούν με εμβόλια, που υπάρχουν από το 2006.
Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές της Σχολής Bloomberg ανέλυσαν βάσεις δεδομένων για περιστατικά καρκίνου του στοματοφάρυγγα και εμβολιασμούς κατά του HPV και προέβλεψαν την επίδραση του εμβολιασμού HPV στα ποσοστά αυτών των καρκίνων σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες. Εκτίμησαν ότι το ποσοστό του καρκίνου του στοματοφάρυγγα θα μειωθεί σχεδόν στο μισό μεταξύ 2018 και 2045 μεταξύ των ατόμων ηλικίας 36-45 ετών. Ωστόσο, προέβλεψαν ότι το ποσοστό στο συνολικό πληθυσμό θα παραμείνει περίπου το ίδιο από το 2018-2045, λόγω των συνεχώς αυξανόμενων ποσοστών αυτών των καρκίνων σε ηλικιωμένους, όπου συμβαίνουν οι περισσότεροι από αυτούς τους καρκίνους.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Oncology.
«Εκτιμούμε ότι οι περισσότεροι στοματοφαρυγγικοί καρκίνοι από το 2018 έως το 2045 θα εμφανιστούν σε άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω, καθώς δεν έχουν εμβολιαστεί», λέει ο επικεφαλής της μελέτης Γιουεχάν Ζάνγκ, υποψήφιος διδάκτορας στην ερευνητική ομάδα του καθηγητή Επιδημιολογίας Τζιπσιαμπερ Ντ’ Σόουζα.
«Ο εμβολιασμός κατά του HPV θα έχει αποτελέσματα στην πρόληψη του στοματοφαρυγγικού καρκίνου, αλλά θα χρειαστεί χρόνος για να φανεί η επίδρασή του, επειδή αυτοί οι καρκίνοι εμφανίζονται κυρίως στη μέση ηλικία», λέει ο Ντ’ Σόουζα.
Ο καρκίνος του στοματοφάρυγγα είναι ο συχνότερος καρκίνος που σχετίζεται με τον HPV και σύμφωνα με το Ίδρυμα Καρκίνου του Στόματος, υπάρχουν περισσότερες από 50.000 νέες περιπτώσεις στις ΗΠΑ κάθε χρόνο. Η χρήση αλκοόλ και καπνού είναι επίσης παράγοντες κινδύνου, αλλά θεωρούνται όλο και λιγότερο σημαντικοί από τον HPV.
Ο εμβολιασμός είναι ένα ισχυρό ιατρικό όπλο κατά αυτής της οικογένειας ιών, όμως μπορεί να προλάβει μόνο και όχι να θεραπεύσει. Έτσι δεν έχει επίδραση σε εγκατεστημένες λοιμώξεις από τον HPV ή σε κύτταρα που έχουν μετασχηματιστεί από τον HPV και ετοιμάζονται να δημιουργήσουν όγκους. Επομένως, αφορά τους νέους που δεν έχουν ακόμη εκτεθεί στον σεξουαλικώς μεταδιδόμενο HPV. Όσο για εκείνους που ήταν ήδη ενήλικες όταν αναπτύχθηκε το εμβόλιο, καθώς δεν έχει θεραπευτική δράση, αυτοί παραμένουν σε κίνδυνο.
Για τη μελέτη, οι ερευνητές εκτίμησαν τα τρέχοντα και τα μελλοντικά ποσοστά εμβολιασμού HPV χρησιμοποιώντας δεδομένα από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ και προέβλεψαν ποσοστά καρκίνου του στοματοφάρυγγα με βάση τα προηγούμενα και τα τρέχοντα δεδομένα συχνότητας από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου.
Εκτίμησαν ότι το 2045, τα ποσοστά εμβολιασμού ανά ηλικιακή ομάδα, θα έχουν φτάσει περίπου στο 72% των ατόμων ηλικίας 36-45 ετών, το 37% των ατόμων 46-55 ετών, το 9% στις ηλικίες 56-69 ετών και καθόλου στα άτομα ηλικίας 70-83 ετών.
Αυτές οι προβολές δείχνουν συνεχή υψηλά ποσοστά καρκίνου του στοματοφάρυγγα σε μεγαλύτερες ηλικίες όπου τα άτομα δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν δείχνουν καμία αλλαγή με ή χωρίς εμβολιασμό ως το 2045, αφού η συχνότητα αυτής της κατηγορίας καρκίνων εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται από 14,3 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού χωρίς εμβολιασμούς μέχρι 13,8 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού, με εμβολιασμό.
Αναλύοντας όμως τα δεδομένα στις ηλικιακές ομάδες, προέβλεψαν ότι τα ποσοστά των νέων στοματοφαρυγγικών καρκίνων θα έπεφταν σημαντικά στις σχετικά καλά εμβολιασμένες ηλικιακές ομάδες των 36-45 και 46-55 ετών στη διάρκεια των ετών 2018-2045: από 1,4 σε 0,8 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού και από 8,7 έως 7,2 ανά 100.000 πληθυσμού, αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τον Γιουεχάν Ζάνγκ, τα αποτελέσματα αυτά, δείχνουν ότι μέχρι το 2033, σχεδόν 100 περιπτώσεις στοματοφαρυγγικού καρκίνου θα προλαμβάνονται κάθε χρόνο, αλλά μέχρι το 2045 ο αριθμός αυτός θα έχει αυξηθεί περίπου δέκα φορές.
in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου