Ο καρκίνος αποτελεί την πιο δύσκολη και θανατηφόρα ασθένεια παγκοσμίως. Σύμφωνα με έρευνες υπολογίζεται ότι οι θάνατοι από καρκίνο πλησιάζουν τα 10 εκατομμύρια ετησίως και στη χώρα μας εκτιμάται ότι παρουσιάζονται 67.000 νέα κρούσματα καρκίνου και περίπου 32.000 θάνατοι κάθε χρόνο. Τα νέα, όμως, σήμερα είναι ευχάριστα και γεννούν ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον!
Οι επιστήμονες είναι στην ευχάριστη θέση να μας ανακοινώσουν πως με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν νέες θεραπείες για όλους τους τύπους καρκίνου, ενώ η AstraZeneca από την άλλη ανακοίνωσε πως το φάρμακό της, Enhertu, υπόσχεται να μειώσει την εξέλιξη του όγκου στον μαστό αλλά και την πιθανότητα για θάνατο.
Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να αξιοποιηθεί και να αναπτύξει θεραπείες για όλους τους τύπους καρκίνου:
Οι επιστήμονες χρησιμοπoιούν με μεγάλη επιτυχία τις νέες τεχνολογίες και απ’ ό,τι φαίνεται μας έχουν κάποια πολύ ευχάριστα νέα! Πρόσφατα ανακοίνωσαν πως με τη μέθοδο της τεχνητής νοημοσύνης είναι σε θέση να δημιουργήσουν ένα νέο συνδυασμό φαρμάκων για παιδιά με θανατηφόρο μορφή καρκίνου του εγκεφάλου, του οποίου τα ποσοστά επιβίωσης δεν έχουν βελτιωθεί για περισσότερο από μισό αιώνα.
Η ανακάλυψη, που αποκαλύφθηκε στο περιοδικό Cancer Discovery, πρόκειται να εγκαινιάσει μια νέα εποχή όπου η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορεί να αξιοποιηθεί και να αναπτύξει νέες θεραπείες για όλους τους τύπους καρκίνου, λένε οι ειδικοί.
«Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης υπόσχεται να έχει μετασχηματιστική επίδραση στην ανακάλυψη φαρμάκων», δήλωσε ο καθηγητής Kristian Helin, διευθύνων σύμβουλος του The Institute of Cancer Research (ICR) στο Λονδίνο, όπου ομάδα επιστημόνων, γιατρών και αναλυτών δεδομένων έκαναν την ανακάλυψη.
«Σε αυτή τη μελέτη, η χρήση τεχνητής νοημοσύνης εντόπισε έναν συνδυασμό φαρμάκων, ο οποίος φαίνεται να υπόσχεται μία μελλοντική θεραπεία για ορισμένα παιδιά με ανίατο καρκίνο του εγκεφάλου.
Επιστήμονες και ειδικοί για τον καρκίνο στο ICR και το Royal Marsden NHS Foundation Trust χρησιμοποίησαν την τεχνητή νοημοσύνη για να καταλάβουν ότι ο συνδυασμός του φαρμάκου everolimus με ένα άλλο φάρμακο, που ονομάζεται vandetanib, θα μπορούσε να θεραπεύσει το Διάχυτο Διηθητικό Γλοίωμα Γέφυρας (ΔΔΓΓ), έναν σπάνιο και ταχέως αναπτυσσόμενο τύπο όγκου στον εγκέφαλο που εμφανίζεται σε παιδιά.
Προς το παρόν, το ΔΔΓΓ και άλλοι παρόμοιοι τύποι όγκων είναι απίστευτα δύσκολο να αφαιρεθούν χειρουργικά από τα παιδιά επειδή είναι διάχυτοι, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν καλά καθορισμένα όρια κατάλληλα για επεμβάσεις.
Pexels
Ο συνδυασμός έχει αποδειχθεί αποτελεσματικός σε ποντίκια και τώρα δοκιμάζεται σε παιδιά. Οι ειδικοί ελπίζουν να το δοκιμάσουν σε μια πολύ μεγαλύτερη ομάδα παιδιών σε μεγάλες κλινικές δοκιμές.
Και τα δύο φάρμακα της έρευνας, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από την Brain Research UK, το DIPG Collaborative, Children with Cancer UK και το Royal Marsden Cancer Charity, μεταξύ άλλων, έχουν ήδη εγκριθεί για τη θεραπεία άλλων τύπων καρκίνου.
Ο Δρ Fernando Carceller, σύμβουλος παιδιατρικής και νεανικής νευρο-ογκολογίας στο Royal Marsden NHS Foundation Trust και επικεφαλής της ομάδας παιδιατρικής και εφήβων νευρο-ογκολογίας και ανάπτυξης φαρμάκων στο ICR, είπε ότι η ανακάλυψη είναι «ενθαρρυντική» και τόνισε τις δυνατότητες για την «Αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης» ώστε να βρεθούν «θεραπείες» για τον καρκίνο.
Η αρχική ιδέα για την έρευνα προήλθε από την BenevolentAI – μια εταιρεία που έχει δημιουργήσει μια πλατφόρμα ανακάλυψης φαρμάκων με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Οι ερευνητές στο ICR συνεργάστηκαν με συναδέλφους τους από το BenevolentAI για να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα του, ώστε να εντοπίσουν φάρμακα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία του ΔΔΓΓ.
Ο καθηγητής Peter Richardson, αντιπρόεδρος στον τομέα της φαρμακολογίας στο BenevolentAI, είπε ότι τα πρώτα αποτελέσματα ήταν «πολλά υποσχόμενα».
Νέο φάρμακο δίνει ελπίδες για καλύτερη αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού
Η AstraZeneca ανακοίνωσε την κλινική δοκιμή νέου φαρμάκου για την αντιμετώπιση ενός τύπου επιθετικού καρκίνου του μαστού και έδωσε ελπίδες σε όλες τις γυναίκες του κόσμου για την πλήρη ίαση της νόσου.
Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, η εταιρεία δήλωσε ότι τα τρία τέταρτα των γυναικών που συμμετείχαν στη δοκιμή του νέου φαρμάκου της δεν είχαν εξέλιξη της νόσου για 12 μήνες, σε σύγκριση με μόλις το ένα τρίτο των γυναικών που είχαν λάβει διαφορετική δραστική ουσία.
«Είναι υπέροχο να ακούς τους ογκολόγους να λαμβάνουν τα δεδομένα και να σχολιάζουν ότι είναι δυνατόν πλέον να μπορούμε να προσφέρουμε θεραπεία σε μερικές γυναίκες που αντιμετωπίζουν τη νόσο σε προχωρημένο στάδιο», δήλωσε ο David Frederickson, διευθυντής Ογκολογίας της AstraZeneca.
Pexels
Το φάρμακο Enhertu μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για θάνατο και την εξέλιξη ενός όγκους έως και 72%, συγκριτικά με το Kadcyla.
Η δραστική ουσία του φαρμάκου είναι η τραστουζουμάμπη, ένα μονοκλωνικό αντίσωμα, που σταματά την ανάπτυξη των HER-2 θετικών όγκων και σύμφωνα με τους Times, χορηγείται ενέσιμα μέσω ορού σε νοσοκομεία ή κλινικές, και στόχος είναι η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού που έχει κάνει μεταστάσεις.
Ήρθε η στιγμή, λοιπόν, που μπορούμε να πούμε πως επιτέλους θα κερδίσουμε τον καρκίνο! Η επιστήμη είναι αισιόδοξη κι έτσι πρέπει να είμαστε κι εμείς! Πλησιάζει η στιγμή που θα βγούμε νικητές από αυτή τη μάχη και δε θα επιτρέψουμε άλλο στον καρκίνο να μας στερεί τα αγαπημένα μας πρόσωπα.
ipop.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου