ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021

Τζον Κατσιματίδης: 1 δισ. δολάρια σε έναν χρόνο έβγαλε ο γιος του φαροφύλακα από τη Νίσυρο


Κατά ένα δισεκατομμύριο δολάρια πλουσιότερος έγινε μέσα στον τελευταίο χρόνο ο Τζον Κατσιματίδης, ο γιος ενός φαροφύλακα από τη Νίσυρο που κατάφερε να γίνει ο «βασιλιάς των σούπερ μάρκετ» της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με τη φετινή λίστα του Forbes με τους 400 πλουσιότερους Αμερικανούς, ο Κατσιματίδης διαθέτει περιουσία 3,7 δισ. δολαρίων, κάτι που σημαίνει ότι είναι ο 310ος πλουσιότερος άνθρωπος στις ΗΠΑ. Το ίδιο περιοδικό είχε υπολογίσει την περιουσία του στα 2,8 δισ. δολάρια για το 2020.

Στα 73 του χρόνια, ο Κατσιματίδης αποτελεί την ενσάρκωση του Αμερικανικού Ονείρου. 

Ήταν μόλις έξι μηνών όταν η οικογένειά του μετανάστευσε στις ΗΠΑ. Ο πατέρας του, που ήταν φαροφύλακας στη Νίσυρο, έπιασε δουλειά ως σερβιτόρος και εγκατέστησε την οικογένεια σε ένα τυφλό διαμέρισμα σε κάποια φτωχογειτονιά του Χάρλεμ.

«Ήμασταν φυλακισμένοι εκεί για 20 χρόνια. Στο γκέτο είσαι φυλακισμένος μέχρι να δραπετεύσεις. Εγώ δραπέτευσα», θα έλεγε σε κάποια συνέντευξή του.

Όταν μεγάλωνε, στο σπίτι του μιλούσαν μόνο ελληνικά και έτσι ο Τζον πήγε στο νηπιαγωγείο χωρίς να μιλά αγγλικά. Τις πρώτες του λέξεις τις έμαθε βλέποντας παιδικές σειρές σε μια μικρή τηλεόραση.

Ο πατέρας του πίστευε πολύ στη μόρφωση και τον έστειλε στο Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπρονξ. Ο Κατσιματίδης αποφάσισε να σπουδάσει ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, όμως τα παράτησε πριν να πάρει το πτυχίο του. Χωρίς να το γνωρίζει τότε, ήδη βρει αυτό που θα τον έκανε δισεκατομμυριούχο.

Ως φοιτητής, δούλευε τα απογεύματα σε ένα σούπερ μάρκετ, βγάζοντας 1,10 δολάρια την ώρα. Όταν αποφάσισε να παρατήσει τις σπουδές του για να μπει συνέταιρος στο σούπερ μάρκετ, οι γονείς του εξοργίστηκαν. «Δεν σε στείλαμε στο πανεπιστήμιο για να γίνεις χαμάλης», του είπε τότε η μητέρα του, και εκείνος θυμάται τη λέξη «χαμάλης» στα ελληνικά μέχρι και σήμερα.

Όμως, έως τα 25 του χρόνια είχε ήδη 10 σούπερ μάρκετ. Έδωσε στα καταστήματά του την ονομασία «Red Apple» γιατί ήθελε ένα όνομα που να θυμίζει αμέσως την Αμερική. Και αποδείχθηκε ικανός επιχειρηματίας εφαρμόζοντας καινοτομίες για την εποχή, όπως το ωράριο λειτουργίας έως αργά το βράδυ και η διανομή κατ΄ οίκον.

Σήμερα, λειτουργεί τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ Gristedes και D’Agostino, διαθέτει ένα πολύ μεγάλο χαρτοφυλάκιο ακινήτων και μια εταιρεία πετρελαίου.φωτ.: AP


Έπειτα από την αποτυχημένη του προσπάθεια να εκλεγεί δήμαρχος της Νέας Υόρκης (έλεγε ότι θα είναι δήμαρχος και για το Χάρλεμ και για τη Wall Street), διατηρεί το ενδιαφέρον του για την αμερικανική πολιτική σκηνή, με μεγάλες δωρεές στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα και συχνά πολιτικά σχόλια. Έχει, άλλωστε, τη δική του ραδιοφωνική εκπομπή, «The Cats Roundtable», στην οποία συχνά παίρνει συνεντεύξεις από πολιτικά πρόσωπα.

Όμως δεν ξεχνά ποτέ την Ελλάδα. Πριν από κάποια χρόνια, προσπάθησε να αγοράσει το Χίλτον της Αθήνας. Άλλωστε, όπως έχει πει σε μια παλιά του συνέντευξη, έχει πάντα στο κινητό του τη φωτογραφία του φάρου στον οποίο δούλευε ο πατέρας του, την οποία τράβηξε κατά τη διάρκεια κάποιων διακοπών του στην Ελλάδα.

moneyreview.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου