ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

Καστοριά: Ολική η καταστροφή της παραγωγής φασολιού – «Διέλυσαν τα πάντα οι απανωτές βροχές»



Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι παραγωγοί φασολιών της Πρέσπας και της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς εξαιτίας των συνεχόμενων σφοδρών βροχοπτώσεων των τελευταίων 12 ημερών, που έχουν ως αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χαθεί το σύνολο της φετινής τους παραγωγής.

Όπως αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι καλλιεργητές, τα χωράφια σε πλείστες περιπτώσεις έχουν πλημμυρίσει ή έχουν γίνει βάλτοι εξαιτίας των μεγάλων ποσοτήτων νερού που έπεσε τις τελευταίες ημέρες. 

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού «Πελεκάνος» της Πρέσπας Κώστας Ναπαλντίδης ανέφερε ότι «έπεσαν τουλάχιστον 160 χιλιοστά βροχής τις τελευταίες ημέρες κάνοντας αδύνατη την είσοδο στα χωράφια, ενώ βρισκόμαστε στο στάδιο της συγκομιδής».


Εξήγησε δε, ότι «μόνο το 5% της παραγωγής έχει αλωνιστεί κι έχει μπει στις αποθήκες, ενώ τα υπόλοιπα φασόλια είναι στα χωράφια και λόγω της υγρασίας και των νερών κινδυνεύουν είτε να μουχλιάσουν είτε φουσκώσουν».

Ο κ. Ναπαλντίδης εξέφρασε την απογοήτευσή του από την εξέλιξη αυτή, εξηγώντας πως μετά τους καύσωνες του Ιουνίου και του Ιουλίου, που επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την καρποφορία των φασολιών, ήρθαν οι βροχές για να δώσουν στους παραγωγούς το τελειωτικό χτύπημα.

«Παρατείναμε κάποιες ημέρες την περίοδο της συλλογής του φασολιού για να ανακτήσουμε κάτι από το χαμένο έδαφος της παραγωγής μας εξαιτίας του καύσωνα και μας βρήκαν οι βροχές. Ακόμη και αύριο εάν άλλαζαν οι καιρικές συνθήκες και είχαμε ηλιοφάνεια ώστε να στεγνώσουν τα χωράφια και να μπορέσουμε να μπούμε να αλωνίσουμε, είναι ζήτημα εάν καταφέρναμε να μαζέψουμε 500 τόνους από τους 3500 που συνήθως παράγουμε στην Πρέσπα. Πρόκειται για ολική καταστροφή», επισήμανε.

Όπως είπε, για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έχει ενημερωθεί ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ενώ έχουν ήδη περιοδεύσει και κάποια συνεργεία εκτιμητών του Οργανισμού προκειμένου να σχηματίσουν εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στον κάμπο της ακριτικής Πρέσπας. Ανέφερε, ωστόσο, ότι το σύνολο των παραγωγών της Πρέσπας που παράγει βιολογικά φασόλια με ενδείξεις γεωγραφικής προέλευσης ΠΓΕ και ονομασίας προέλευσης ΠΟΠ δεν έχουν λάβει ακόμη τις πρόσθετες αποζημιώσεις από τις καταστροφές του 2019.

Από την πλευρά του, ο περιφερειακός σύμβουλος Καστοριάς αρμόδιος για θέματα αγροτικού χώρου και παραγωγός φασολιών Θωμάς Μάνος σημείωσε ότι χθες έγινε έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ για εκτίμηση της κατάστασης και αποφασίστηκε ότι ο Οργανισμός θα προβεί σε οριζόντιες αποζημιώσεις, ενώ τέθηκε στόχος έως τον προσεχή Νοέμβριο, οι παραγωγοί να έχουν λάβει τα χρήματα για τη ζημιά της παραγωγής τους. 

Στη δυτική Μακεδονία υπάρχουν 1520 παραγωγοί φασουλιών, εκ των οποίων 1100 είναι στην Καστοριά και 350 στην Πρέσπα κι ως εκ τούτου, «η ενίσχυση τους κρίνεται άμεση γιατί θα υπάρχει πρόβλημα επιβίωση για τις οικογένειές τους», τόνισε.

Ανέφερε δε, ότι και στην Καστοριά εκτάσεις 12.000 στρεμμάτων με φασόλια, κατά πάσα πιθανότητα θα μείνουν στα χωράφια και πρόσθεσε ότι οι μετεωρολογικοί σταθμοί που είναι εγκατεστημένοι στην περιοχή έχουν καταγράψει 200 χιλιοστά βροχής τις τελευταίες ημέρες, γεγονός που έχει καταστήσει προβληματική έως αδύνατη κάθε απόπειρα να συλλεχθεί η φετινή παραγωγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου