ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2023

Χρήστος ή Χρίστος: Ποιο είναι το σωστό



Μήλον της έριδος αποτελεί εδώ και δεκαετίες ανάμεσα στους λόγιους η ορθή γραφή του ονόματος… Χρίστος ή Χρήστος;

Χρίστος ή Χρήστος; Μπορεί τα ονόματα αυτά ηχητικά να είναι ακριβώς ίδια, αλλά ορθογραφικά έχουν μία πολυ μεγάλη διαφορά.


Ποια θα επικρατήσει τελικά ως η σωστότερη ορθογραφικά γραφή; 

Η γραφή με -ι, δηλαδή Χρίστος παράγεται από την λέξη Χριστός και θεωρείται βλασφημία να χρησιμοποιείται για οποιονδήποτε πέραν του Κυρίου Ιησού Χριστού.


Προφανώς έχει υπάρξει αυτή η σύγχυση λόγω του γεγονότος πως το όνομα αυτό εορτάζεται στις 25 Δεκεμβρίου, γενέθλια ημέρα του Ιησού.


Αντίθετα, η γραφή Χρήστος παράγεται από το «χρηστός» που σημασιολογικά αναφέρεται σε αυτόν που είναι ηθικός. Ωστόσο, καθιερώθηκαν να γιορτάζονται παράλληλα στις 25 Δεκεμβρίου και τα δυο παραπάνω ονόματα.


Το προαναφερθέν φαινόμενο αποτελεί μια έξωθεν μαρτυρία (όχι γλωσσολογική) για το πως γίνεται αισθητό ένα όνομα στη συνείδηση των ανθρώπων.

DOGMA.GR


Νίκος Σαραντάκος:  Επειδή ακριβώς γιορτάζει ανήμερα Χριστούγεννα, ο Χρήστος (ή Χρίστος) είναι όνομα εορταστικώς αδικημένο, με την έννοια ότι η μεγαλύτερη γιορτή όλων επισκιάζει την ονομαστική των λίγων. 

Όχι και πολύ λίγων, πάντως, μια και, σύμφωνα με την έρευνα του Χάρη Φουνταλή, το αντρικό όνομα βρίσκεται στην έκτη θέση ως προς τη συχνότητα (αν και αρκετά μακριά από τον πέμπτο, που είναι ο Νίκος) ενώ το γυναικείο στην 13η της αντίστοιχης κατάταξης.

Επίσης, ο Χρήστος/Χρίστος είναι και αρθρογραφικώς αδικημένο όνομα διότι κανονικά το σημερινό άρθρο θα έπρεπε να δημοσιευτεί ανήμερα της γιορτής του ονόματος -η οποία, όπως είπαμε, επισκιάζεται κτλ.


Όμως Χρήστος ή Χρίστος; Πώς γράφεται;


Σύμφωνα με κάποιους, πρόκειται για δύο διαφορετικά ονόματα: πρόκειται για δύο ομόηχες λέξεις, που, συχνά, συγχέονται. Το όνομα Χρίστος παράγεται από το χριστός
 (< κεχρισμένος < ο φέρων το χρίσμα < αρχ. ελλ. ρήμα: χρίω). …. 

Η γραφή Χρήστος παράγεται από το ρήμα “χρή” και προσδιορίζει αυτόν που ζει με τους πρέποντες κανόνες, τον ηθικό (π.χ. “τα χρηστά ήθη”).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου