ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ


Καντε ΚΛΙΚ

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Ο καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για τις επόμενες μέρες

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά
Κάντε ΚΛΙΚ

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

travel.gr: Γρεβενά - Πώς μια μικρή πόλη εξελίχθηκε σε κορυφαίο προορισμό των μανιταρόφιλων (εικόνες)

Η «μανιταροπρωτεύουσα» της Ελλάδας

Στα Γρεβενά θα πάτε για πολλούς λόγους, τον εξής έναν. Να ζήσετε μια μοναδική εμπειρία μανιταρογνωσίας, μανιταροσυλλογής και μανιταρογευσίας στην πόλη που θεωρείται

«πρωτεύουσα» του μανιταριού στην Ελλάδα. Όταν βρεθείτε εκεί μην εκπλαγείτε από τα πολλά γλυπτά συμπλέγματα μανιταριών που κοσμούν τα πάρκα, τις πλατείες και τους κόμβους της. Είστε στην πρώτη πόλη του πλανήτη που ανακηρύχτηκε επίσημα «city of mushrooms» (πόλη των μανιταριών).

Η περιοχή των Γρεβενών έχει μεγάλη παράδοση στην καταγραφή, τη συλλογή και την πολύπλευρη ανάδειξη και αξιοποίηση των άγριων μανιταριών, που τους έχει χαρίσει απλόχερα η φύση. Σε όλο το νομό έχουν καταγραφεί περισσότερα από 2.500 είδη μανιταριών, από τα 7.000 είδη της Ελλάδας, τα οποία αν και εκατοντάδες από αυτά είναι τα βρώσιμα, μόλις δέκα είδη φτάνουν στο τραπέζι και στο εμπόριο.

Τα μανιτάρια, και αυτό δεν είναι υπερβολή, αποτελούν κομμάτι της τοπικής κουλτούρας και έχουν εξελιχθεί σε κορυφαίο brand για τα Γρεβενά, προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες όλες τις εποχές του χρόνου.

Ο Γιώργος Κωνσταντινίδης είναι εκπαιδευτικός και πρόεδρος των Μανιταρόφιλων Ελλάδας. Τα τελευταία 33 χρόνια έχει ταυτίσει το όνομά του με την ανάδειξη των μανιταριών στα Γρεβενά, αλλά και σ΄ όλη τη χώρα , συμβάλλοντας στην ταυτοποίηση εκατοντάδων ειδών, στη συγγραφή σχετικών βιβλίων, στην διοργάνωση εκδηλώσεων κλπ. Όπως λέει τα μανιτάρια, αποτελούν μέρος της τοπικής κουλτούρας στα Γρεβενά: «Η αναζήτηση και η συλλογή τους, οι τρόποι κατανάλωσης, οι συνταγές μαγειρικής, οι τεχνικές συντήρησης, οι λαϊκές ονομασίες, οι παροιμίες και οι μύθοι που έχουν αναπτυχθεί γύρω από τον τρόπο εμφάνισής και ανάπτυξής τους, αποτελούν μέρος της τοπικής παράδοσης, της λαογραφίας, της ιστορίας και της οικονομίας» λέει.

Ο κ.Γιώργος Κωνσταντινίδης είναι ερασιτέχνης μυκητολόγος και συγγραφέας επτά βιβλίων για τα μανιτάρια/Photo : Γ.Κωνσταντινίδης
Το πλέον δημοφιλές βρώσιμο μανιτάρι. Αμανίτης ο καισαρικός, που ο λαός αποκαλεί : Αυγό, Κοκκινούσκα κ.ά. /Photo : Γ.Κωνσταντινίδης

Πραγματικά, η φύση «προίκισε» γενναιόδωρα τα Γρεβενά. Η ποικιλία και η διασπορά των δεκάδων ειδών αυτοφυών μανιταριών, δεν αποτελούν μόνο σημαντικό στοιχείο της βιοποικιλότητας του τόπου, αλλά έχουν αναδείξει το νοτιότερο νομό της Μακεδονίας, σε κορυφαίο προορισμό περισυλλογής μανιταριών -αλλά και εδώδιμης απόλαυσης- στην Ελλάδα, αποτελώντας μοχλό ήπιας οικονομικής δραστηριότητας και τοπικής ανάπτυξης. «Τα άγρια μανιτάρια των Γρεβενών, σήμα κατατεθέν της περιοχής μας, αποτελούν έναν εναλλακτικό και οικολογικό μοχλό ανάπτυξης, συμβάλλοντας στην προσέλκυση πολλών επισκεπτών από Ελλάδα και εξωτερικό. Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η περαιτέρω ισχυροποίηση του μοναδικού αυτού τοπικού μας προϊόντος που έχει αναδείξει την πόλη μας, “πρωτεύουσα των μανιταριών”» λέει από την πλευρά του ο δήμαρχος Γρεβενών, Γιώργος Δασταμάνης, επισημαίνοντας πως έχουν συμβάλλει ουσιαστικά στην αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή.

Γλυπτό με θέμα το μανιτάρι/Photo : Γ.Κωνσταντινίδης
Photo : Γ.Κωνσταντινίδης

Εκτός από εκλεκτή τροφή και πρώτη ύλη για την παρασκευή κορυφαίας ποιότητας προϊόντων διατροφής, τ’ άγρια μανιτάρια των Γρεβενών, αποτελούν επίσης πηγή έμπνευσης για τους λάτρεις της φωτογραφίας αλλά και των τεχνών (ζωγραφικής, γλυπτικής κ.α.). Μια βόλτα στην πόλη θα σας πείσει για το τελευταίο, αφού θα εντυπωσιαστείτε από τα πολλά καλλιτεχνικά έργα που κοσμούν κεντρικά σημεία της πόλης αλλά και επιχειρήσεις εστίασης ή τυποποίησης προϊόντων μανιταριών. 

Το 2019 μάλιστα τα Γρεβενά και τα μανιτάρια της περιοχής, παρουσιάστηκαν σε εκτενές αφιέρωμα του δικτύου National Geographic στη Μεγάλη Βρετανία...

Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου