Υπάρχουν μερικά ιστορικά μυστήρια που ίσως δεν λυθούν ποτέ όπως η ημερομηνία γέννησης του Χριστού, η ταυτότητα του Τζακ του Αντεροβγάλτη
και η τοποθεσία του τάφου της Κλεοπάτρας.
Το Live Science συνέθεσε μια λίστα με 14 ιστορικά ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα.
Υπήρξε πράγματι ο Βασιλιάς Αρθούρος;
Ο θρύλος του βασιλιά Αρθούρου γοητεύει τους ανθρώπους εδώ και περισσότερα από 1.000 χρόνια. Το Κάμελοτ, οι ιππότες της στρογγυλής τραπέζης, ο μάγος Μέρλιν και το σπαθί Εξκάλιμπερ έχουν γίνει διάσημα εξαιτίας του θρύλου του Αρθούρου. Ωστόσο, οι ιστορικοί δεν ξέρουν εάν όντως υπήρξε ο βασιλιάς Αρθούρος. Οι πρώτες σωζόμενες αναφορές χρονολογούνται στον 9ο αιώνα και μιλούν για έναν ηγέτη (ίσως ούτε καν βασιλιά) που έδωσε αρκετές μάχες εναντίον των Σαξόνων, αλλά ακόμη και η ακρίβεια αυτών των αναφορών είναι αμφισβητήσιμη.
Υπάρχουν αρκετές περιοχές στη Βρετανία που συνδέονται με τον βασιλιά Αρθούρο, όπως το Τίνταγκελ, μια παραθαλάσσια τοποθεσία που υποτίθεται ότι ήταν το σπίτι του – αλλά οι ανασκαφές δεν έχουν επιβεβαιώσει αν ο Αρθούρος έζησε ποτέ εκεί ή αν υπήρξε καν.
Ποιος ήταν ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης
Το 1888, ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης σκότωσε τουλάχιστον πέντε γυναίκες στο Λονδίνο, ακρωτηριάζοντας τα σώματά τους. Τότε, τα μαζικά μέσα ενημέρωσης και η Σκότλαντ Γιαρντ δέχτηκαν μια σειρά επιστολών που σκοπό είχαν να αναλάβουν την ευθύνη για κάποιους ή για όλους τους φόνους. Το όνομα «Τζακ ο Αντεροβγάλτης» αναφέρεται από αυτές τις επιστολές.
Ωστόσο ο δοοφόνος κατά συρροή δεν βρέθηκε ποτέ αν και δεκάδες άνθρωποι έχουν αναφερθεί ως πιθανοί ένοχοι. Στο βιβλίο του «Τζακ ο Αντεροβγάλτης: Το Χέρι μιας Γυναίκας» (2012), ο Τζον Μόρις ισχυρίζεται ότι μια γυναίκα ονόματι Λίζι Γουίλιαμς ήταν στην πραγματικότητα ο Αντεροβγάλτης, αν και άλλοι ειδικοί το έχουν αμφισβητήσει.
Πού είναι ο Τζίμι Χόφα
Ο Τζίμι Χόφα, ο ηγέτης του εργατικού συνδικάτου των Οδηγών Φορτηγών (Teamsters Union), γνωστός και για την εμπλοκή του στο οργανωμένο έγκλημα, εξαφανίστηκε στις 30 Ιουλίου 1975 κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, και επίσημα δηλώθηκε ως θανών επτά χρόνια αργότερα, στις 30 Ιουλίου 1982. Η ταυτότητα του δολοφόνου ή των δολοφόνων του και η τοποθεσία της σορού του παραμένουν μυστήριο. Η αστυνομία και οι ιατροδικαστές έχουν ψάξει σε διάφορες τοποθεσίες στο Ντιτρόιτ και στην κομητεία Όκλαντ χωρίς αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με μια δημοφιλή θεωρία, το πτώμα του Χόφα βρίσκεται θαμμένο κάτω από το στάδιο των Giants στο Νιου Τζέρσεϊ. Ωστόσο, η θεωρία αυτή έχει καταρριφθεί. Στις 25 και 26 Οκτωβρίου 2021, πράκτορες του FBI επισκέφθηκαν μια πρώην χωματερή στο Νιου Τζέρσεϊ για να πραγματοποιήσουν έρευνα, μετά την ομολογία ενός εργάτη ότι το 1975, έθαψε το πτώμα του Χόφα σε ένα ατσάλινο βαρέλι. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν βρήκαν το βαρέλι, σύμφωνα με το Live Science.
Η ταυτότητα του δολοφόνου του είναι επίσης άγνωστη. Πριν από το θάνατό του το 2006, ο Ρίτσαρντ Κουκλίνσκι, ένας εκτελεστής, ισχυρίστηκε ότι σκότωσε τον Χόφα και πέταξε το πτώμα του σε μια μάντρα αυτοκινήτων. Ένας συγγραφέας ονόματι Φίλιπ Κάρλο επισκέφθηκε τον Κουκλίνσκι στη φυλακή πριν πεθάνει και έγραψε ένα βιβλίο για τις ομολογίες του κατάδικου. Ωστόσο, αρκετοί αστυνομικοί έχουν αμφισβητήσει την ομολογία του σε συνεντεύξεις τους στα μέσα ενημέρωσης. Καθώς περνούν τα χρόνια, φαίνεται όλο και πιο απίθανο να βρεθεί ποτέ η σορός ή η ταυτότητα του δολοφόνου του Χόφα.
Πού είναι ο τάφος της Κλεοπάτρας
Οι αρχαίοι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι η Κλεοπάτρα και ο εραστής της, Μάρκος Αντώνιος, θάφτηκαν μαζί σε έναν τάφο μετά το θάνατό τους το 30 π.Χ. Ο Πλούταρχος (45-120 μ.Χ.) έγραψε ότι ο τάφος βρισκόταν κοντά σε έναν ναό της Ίσιδας, μιας αιγυπτιακής θεάς, και ήταν ένα «ψηλό και όμορφο» μνημείο που περιείχε θησαυρούς από χρυσό, ασήμι, σμαράγδια, μαργαριτάρια, έβενο και ελεφαντόδοντο.
Η τοποθεσία του τάφου παραμένει ένα μυστήριο. Το 2010, ο Zahi Hawass, πρώην υπουργός αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, διεξήγαγε ανασκαφές σε μια τοποθεσία κοντά στην Αλεξάνδρεια που σήμερα ονομάζεται Taposiris Magna και η οποία περιέχει έναν αριθμό τάφων που χρονολογούνται από την εποχή που η Κλεοπάτρα κυβερνούσε την Αίγυπτο. Σύμφωνα όμως με τους αρχαιολόγους ακόμη και αν ο τάφος της Κλεοπάτρας έχει επιβιώσει μέχρι σήμερα, μπορεί να είναι βαριά λεηλατημένος και μη αναγνωρίσιμος.
Ποιος σκότωσε τον JFK
Στις 22 Νοεμβρίου 1963, στο Ντάλας, ο πρόεδρος Τζον Φ. Κένεντι πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ (αν και ορισμένοι εικάζουν ότι δεν ήταν ο μόνος που τον πυροβόλησε). Στις 24 Νοεμβρίου 1963, πριν ο Όσβαλντ μπορέσει να δικαστεί, πυροβολήθηκε θανάσιμα από τον ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου, Τζακ Ρούμπι.
Η πιο ευρέως αποδεκτή εξήγηση είναι ότι ο Όσβαλντ σκότωσε τον JFK και στη συνέχεια ο Ρούμπι σκότωσε τον Όσβαλντ. Ο Ρούμπι δήλωσε τότε ότι σκότωσε τον Όσβαλντ γιατί ήθελε να απαλλάξει την Τζάκι Κένεντι από το μαρτύριο της δίκης. Ωστόσο, πολλοί ιστορικοί αλλά και ερασιτέχνες, διαφωνούν με αυτή την εξήγηση και προτείνουν εναλλακτικές εξηγήσεις.
Ήταν ο Καισαρίων ο πραγματικός γιός του Καίσαρα;
Το 47 π.Χ., η Κλεοπάτρα Ζ’ γέννησε τον Καισαρίων, τον οποίο παρουσίασε ως γιο του Ιουλίου Καίσαρα. Το 44 π.Χ. η Κλεοπάτρα ονόμασε τον Καισαρίωνα συγκυβερνήτη της Αιγύπτου και η τέχνη που σώζεται απεικονίζει μητέρα και γιο ως συγκυβερνήτες.
Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο αν το παιδί ήταν όντως γιός του Καίσαρα καθώς εκείνος δεν το αναγνώρισε ποτέ. Η Κλεοπάτρα Ζ’ αυτοκτόνησε όταν η ίδια και ο Μάρκος Αντώνιος ηττήθηκαν από τον Οκταβιανό το 30 π.Χ. και ο Καισαρίων σκοτώθηκε λίγο αργότερα.
Καθώς δεν σώζονται λείψανα, είναι απίθανο οι μελετητές να μπορέσουν ποτέ να προσδιορίσουν με βεβαιότητα αν ήταν ο Καισαρίων ήταν πράγματι γιός του Καίσαρα.
Υπάρχει κρυμμένος θησαυρός στο νησί Oak;
Για περισσότερους από δύο αιώνες κυκλοφορούσαν φήμες ότι στο νησί Oak, που βρίσκεται στα ανοικτά της Νέας Σκωτίας στον Καναδά, βρίσκεται ένας θαμμένος θησαυρός που υποτίθεται ότι άφησε ο πειρατής καπετάνιος Γουίλιαμ Κιντ (1645-1701). Έκτοτε, στο νησί έχουν φτάσει πολυάριθμες αποστολές για να αναζητήσουν τον χαμένο θησαυρό, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Παρά τους αιώνες αναζήτησης, δεν έχει βρεθεί κανένας θησαυρός στο νησί Oak.
Ο θησαυρός του Χάλκινου παπύρου είναι αληθινός;
Μια άλλη ιστορία θησαυρού που πιθανότατα δεν θα λυθεί ποτέ είναι ακόμη πιο αρχαία. Το 1952 αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν χάλκινο πάπυρο σε μια σπηλιά, μαζί με άλλους παπύρους της Νεκράς Θάλασσας, στην τοποθεσία Κουμράν. Υποτίθεται ότι ο πάπυρος αυτός ήταν κάποιου είδους χάρτης θησαυρού με περιγραφές περίπου 60 τοποθεσιών με μεγάλη λεπτομέρεια.
Ο πάπυρος χρονολογείται πάνω από 1.900 χρόνια πριν, σε μια εποχή που η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ήλεγχε την περιοχή του Κουμράν. Υπήρξαν πολλές εξεγέρσεις κατά της ρωμαϊκής κυριαρχίας την εποχή που γράφτηκε ο πάπυρος και οι επιστήμονες υποθέτουν ότι ο θησαυρός θάφτηκε για να μην τον ανακαλύψουν οι ρωμαϊκές δυνάμεις.
Η μοίρα της Κιβωτού της Διαθήκης
Το 587 π.Χ., ένας βαβυλωνιακός στρατός, υπό τον βασιλιά Ναβουχοδονόσορα Β’, κατέλαβε την Ιερουσαλήμ, λεηλάτησε την πόλη και κατέστρεψε τον πρώτο Ναό του Σολομώντα, ένα κτίριο που χρησιμοποιούσε ο εβραϊκός λαός για να λατρεύει τον θεό. Ο ναός αυτός περιείχε την Κιβωτό της Διαθήκης, η οποία έφερε πλάκες με τις 10 Εντολές.
Η τύχη της Κιβωτού είναι ασαφής. Αρχαίες πηγές αναφέρουν ότι είτε μεταφέρθηκε πίσω στη Βαβυλώνα είτε κάποιοι την έκρυψαν πριν από την κατάληψη της πόλης. Είναι επίσης πιθανό να καταστράφηκε κατά την λεηλασία της πόλης. Σε κάθε περίπτωση, η τοποθεσία της κιβωτού είναι άγνωστη. Μετά την εξαφάνισή της, έχουν κυκλοφορήσει διάφορες ιστορίες και θρύλοι για την τύχη της. Μια θεωρία υποστηρίζει ότι η κιβωτός έφτασε τελικά στην Αιθιοπία, όπου φυλάσσεται σήμερα.
Πότε γεννήθηκε ο Χριστός;
Ενώ πολλοί Χριστιανοί γιορτάζουν την 25η Δεκεμβρίου ως τη γέννηση του Ιησού, εκείνος πιθανότατα δεν γεννήθηκε εκείνη την ημέρα. Η συγκεκριμένη ημερομηνία μπορεί να επιλέχθηκε επειδή είναι χρονικά κοντά στα Σατουρνάλια, μια ρωμαϊκή γιορτή αφιερωμένη στον θεό Κρόνο.
Οι πρώτες αναφορές για την 25η Δεκεμβρίου ως ημέρα γενεθλίων του Ιησού χρονολογούνται τον τέταρτο αιώνα – περισσότερα από 300 χρόνια μετά τη γέννησή του.
Ήταν οι κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας αληθινοί;
Οι αρχαίοι συγγραφείς περιγράφουν μια φανταστική σειρά από κήπους που κατασκευάστηκαν στην αρχαία πόλη της Βαβυλώνας, στο σημερινό Ιράκ. Δεν είναι σαφές πότε φτιάχτηκαν αυτοί οι κήποι, αλλά ορισμένοι αρχαίοι συγγραφείς εντυπωσιάστηκαν τόσο πολύ από αυτούς, που τους αποκάλεσαν «ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου». Γύρω στο 250 π.Χ., ο Φίλων του Βυζαντίου έγραψε ότι οι Κρεμαστοί Κήποι «ήταν φυτεμένοι σε υπερυψωμένα πεζούλια, ώστε τα έργα της καλλιέργειας να αιωρούνται πάνω από τα κεφάλια των ανθρώπων».
Μέχρι στιγμής, οι αρχαιολόγοι που έχουν κάνει ανασκαφές στη Βαβυλώνα δεν έχουν καταφέρει να βρουν τα απομεινάρια ενός κήπου που να ανταποκρίνεται σε αυτή την περιγραφή. Το 2013, η Στέφανι Ντάλεϊ, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, πρότεινε σε βιβλίο της ότι οι κήποι βρίσκονταν στην πραγματικότητα στην ασσυριακή πόλη Νινευή. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, τόσο η Βαβυλώνα όσο και η Νινευή έχουν υποστεί ζημιές από πολέμους και λεηλασίες και φαίνεται απίθανο να λυθεί ποτέ πλήρως αυτό το μυστήριο.
Υπήρξε ποτέ η πόλη της Ατλαντίδας;
Τον τέταρτο αιώνα π.Χ., ο Πλάτωνας διηγήθηκε μια ιστορία για μια χώρα που ονομαζόταν Ατλαντίδα, η οποία βρισκόταν στον Ατλαντικό Ωκεανό και είχε κατακτήσει μεγάλο μέρος της Ευρώπης και της Αφρικής κατά τους προϊστορικούς χρόνους. Σύμφωνα με την ιστορία, οι αρχαίοι Αθηναίοι επιτέθηκαν στην Ατλαντίδα με αποτέλεσμα η χώρα να χαθεί στα βάθη της θάλασσας.
Αν και κανένας μελετητής δεν πιστεύει ότι η ιστορία αυτή είναι αληθινή, ορισμένοι υποθέτουν ότι ο μύθος θα μπορούσε να βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Μια πιθανότητα είναι ότι ο Μινωικός πολιτισμός, ο οποίος άκμασε στο νησί της Κρήτης μέχρι περίπου το 1400 π.Χ., θα μπορούσε να έχει εμπνεύσει την ιστορία της Ατλαντίδας. Αν και η Κρήτη βρίσκεται στη Μεσόγειο και όχι στον Ατλαντικό, οι μινωικοί οικισμοί υπέστησαν σημαντικές ζημιές κατά την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης.
Πώς ήταν ο Χριστός στην πραγματικότητα;
Τα πρώτα σωζόμενα ευαγγέλια χρονολογούνται στον 2ο αιώνα, σχεδόν 100 χρόνια μετά τον Χριστό (αν και πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι βρέθηκε ένα πιθανό θραύσμα του πρώτου αιώνα). Η έλλειψη σωζόμενων κειμένων του πρώτου αιώνα εγείρει μια σειρά από ερωτήματα. Πότε γράφτηκαν τα ευαγγέλια; Πόσες από τις ιστορίες έλαβαν πράγματι χώρα; Πώς ήταν ο Χριστός στην πραγματική ζωή; Οι αρχαιολογικές έρευνες στη Ναζαρέτ, τη γενέτειρά του, αποκάλυψαν περισσότερα για το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε. Πιο πρόσφατα, ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε ένα σπίτι που χρονολογείται τον 1ο αιώνα και το οποίο λατρεύτηκε ως το σπίτι στο οποίο μεγάλωσε ο Χριστός. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο αν όντως ήταν το σπίτι του.
Πού βρίσκεται το άγιο δισκοπότηρο;
Το Άγιο Δισκοπότηρο, το ποτήρι από το οποίο ήπιε ο Χριστός στο τελευταίο δείπνο με τους μαθητές του πριν από τη σταύρωσή του, δεν έχει βρεθεί ποτέ και είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα βρεθεί. Στην πραγματικότητα, δεν υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι’ αυτό μέχρι τον Μεσαίωνα όταν κάποιοι συγγραφείς αναφέρθηκαν σε αυτό στις ιστορίες του Βασιλιά Αρθούρου.
Υπάρχουν μερικά ιστορικά μυστήρια που ίσως δεν λυθούν ποτέ, όπως η ημερομηνία γέννησης του Χριστού, η ταυτότητα του Τζακ του Αντεροβγάλτη και η τοποθεσία του τάφου της Κλεοπάτρας. Μερικές φορές, αυτό συμβαίνει επειδή το σχετικό υλικό έχει χαθεί ή επειδή έχει καταστραφεί ένας αρχαιολογικός χώρος. Άλλες φορές όμως, είναι απίθανο να εμφανιστούν νέα στοιχεία ή επειδή αυτά που έχουν διασωθεί είναι πολύ ασαφή ώστε να πείσουν τους ερευνητές. Ωστόσο, η έλλειψη απαντήσεων κάνει τα αινίγματα αυτά ακόμη πιο ενδιαφέροντα.
Το Live Science συνέθεσε μια λίστα με 14 ιστορικά ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα.
Υπήρξε πράγματι ο Βασιλιάς Αρθούρος;
Ο θρύλος του βασιλιά Αρθούρου γοητεύει τους ανθρώπους εδώ και περισσότερα από 1.000 χρόνια. Το Κάμελοτ, οι ιππότες της στρογγυλής τραπέζης, ο μάγος Μέρλιν και το σπαθί Εξκάλιμπερ έχουν γίνει διάσημα εξαιτίας του θρύλου του Αρθούρου. Ωστόσο, οι ιστορικοί δεν ξέρουν εάν όντως υπήρξε ο βασιλιάς Αρθούρος. Οι πρώτες σωζόμενες αναφορές χρονολογούνται στον 9ο αιώνα και μιλούν για έναν ηγέτη (ίσως ούτε καν βασιλιά) που έδωσε αρκετές μάχες εναντίον των Σαξόνων, αλλά ακόμη και η ακρίβεια αυτών των αναφορών είναι αμφισβητήσιμη.
Υπάρχουν αρκετές περιοχές στη Βρετανία που συνδέονται με τον βασιλιά Αρθούρο, όπως το Τίνταγκελ, μια παραθαλάσσια τοποθεσία που υποτίθεται ότι ήταν το σπίτι του – αλλά οι ανασκαφές δεν έχουν επιβεβαιώσει αν ο Αρθούρος έζησε ποτέ εκεί ή αν υπήρξε καν.
Ποιος ήταν ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης
Το 1888, ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης σκότωσε τουλάχιστον πέντε γυναίκες στο Λονδίνο, ακρωτηριάζοντας τα σώματά τους. Τότε, τα μαζικά μέσα ενημέρωσης και η Σκότλαντ Γιαρντ δέχτηκαν μια σειρά επιστολών που σκοπό είχαν να αναλάβουν την ευθύνη για κάποιους ή για όλους τους φόνους. Το όνομα «Τζακ ο Αντεροβγάλτης» αναφέρεται από αυτές τις επιστολές.
Ωστόσο ο δοοφόνος κατά συρροή δεν βρέθηκε ποτέ αν και δεκάδες άνθρωποι έχουν αναφερθεί ως πιθανοί ένοχοι. Στο βιβλίο του «Τζακ ο Αντεροβγάλτης: Το Χέρι μιας Γυναίκας» (2012), ο Τζον Μόρις ισχυρίζεται ότι μια γυναίκα ονόματι Λίζι Γουίλιαμς ήταν στην πραγματικότητα ο Αντεροβγάλτης, αν και άλλοι ειδικοί το έχουν αμφισβητήσει.
Πού είναι ο Τζίμι Χόφα
Ο Τζίμι Χόφα, ο ηγέτης του εργατικού συνδικάτου των Οδηγών Φορτηγών (Teamsters Union), γνωστός και για την εμπλοκή του στο οργανωμένο έγκλημα, εξαφανίστηκε στις 30 Ιουλίου 1975 κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, και επίσημα δηλώθηκε ως θανών επτά χρόνια αργότερα, στις 30 Ιουλίου 1982. Η ταυτότητα του δολοφόνου ή των δολοφόνων του και η τοποθεσία της σορού του παραμένουν μυστήριο. Η αστυνομία και οι ιατροδικαστές έχουν ψάξει σε διάφορες τοποθεσίες στο Ντιτρόιτ και στην κομητεία Όκλαντ χωρίς αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με μια δημοφιλή θεωρία, το πτώμα του Χόφα βρίσκεται θαμμένο κάτω από το στάδιο των Giants στο Νιου Τζέρσεϊ. Ωστόσο, η θεωρία αυτή έχει καταρριφθεί. Στις 25 και 26 Οκτωβρίου 2021, πράκτορες του FBI επισκέφθηκαν μια πρώην χωματερή στο Νιου Τζέρσεϊ για να πραγματοποιήσουν έρευνα, μετά την ομολογία ενός εργάτη ότι το 1975, έθαψε το πτώμα του Χόφα σε ένα ατσάλινο βαρέλι. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν βρήκαν το βαρέλι, σύμφωνα με το Live Science.
Η ταυτότητα του δολοφόνου του είναι επίσης άγνωστη. Πριν από το θάνατό του το 2006, ο Ρίτσαρντ Κουκλίνσκι, ένας εκτελεστής, ισχυρίστηκε ότι σκότωσε τον Χόφα και πέταξε το πτώμα του σε μια μάντρα αυτοκινήτων. Ένας συγγραφέας ονόματι Φίλιπ Κάρλο επισκέφθηκε τον Κουκλίνσκι στη φυλακή πριν πεθάνει και έγραψε ένα βιβλίο για τις ομολογίες του κατάδικου. Ωστόσο, αρκετοί αστυνομικοί έχουν αμφισβητήσει την ομολογία του σε συνεντεύξεις τους στα μέσα ενημέρωσης. Καθώς περνούν τα χρόνια, φαίνεται όλο και πιο απίθανο να βρεθεί ποτέ η σορός ή η ταυτότητα του δολοφόνου του Χόφα.
Πού είναι ο τάφος της Κλεοπάτρας
Οι αρχαίοι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι η Κλεοπάτρα και ο εραστής της, Μάρκος Αντώνιος, θάφτηκαν μαζί σε έναν τάφο μετά το θάνατό τους το 30 π.Χ. Ο Πλούταρχος (45-120 μ.Χ.) έγραψε ότι ο τάφος βρισκόταν κοντά σε έναν ναό της Ίσιδας, μιας αιγυπτιακής θεάς, και ήταν ένα «ψηλό και όμορφο» μνημείο που περιείχε θησαυρούς από χρυσό, ασήμι, σμαράγδια, μαργαριτάρια, έβενο και ελεφαντόδοντο.
Η τοποθεσία του τάφου παραμένει ένα μυστήριο. Το 2010, ο Zahi Hawass, πρώην υπουργός αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, διεξήγαγε ανασκαφές σε μια τοποθεσία κοντά στην Αλεξάνδρεια που σήμερα ονομάζεται Taposiris Magna και η οποία περιέχει έναν αριθμό τάφων που χρονολογούνται από την εποχή που η Κλεοπάτρα κυβερνούσε την Αίγυπτο. Σύμφωνα όμως με τους αρχαιολόγους ακόμη και αν ο τάφος της Κλεοπάτρας έχει επιβιώσει μέχρι σήμερα, μπορεί να είναι βαριά λεηλατημένος και μη αναγνωρίσιμος.
Ποιος σκότωσε τον JFK
Στις 22 Νοεμβρίου 1963, στο Ντάλας, ο πρόεδρος Τζον Φ. Κένεντι πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ (αν και ορισμένοι εικάζουν ότι δεν ήταν ο μόνος που τον πυροβόλησε). Στις 24 Νοεμβρίου 1963, πριν ο Όσβαλντ μπορέσει να δικαστεί, πυροβολήθηκε θανάσιμα από τον ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου, Τζακ Ρούμπι.
Η πιο ευρέως αποδεκτή εξήγηση είναι ότι ο Όσβαλντ σκότωσε τον JFK και στη συνέχεια ο Ρούμπι σκότωσε τον Όσβαλντ. Ο Ρούμπι δήλωσε τότε ότι σκότωσε τον Όσβαλντ γιατί ήθελε να απαλλάξει την Τζάκι Κένεντι από το μαρτύριο της δίκης. Ωστόσο, πολλοί ιστορικοί αλλά και ερασιτέχνες, διαφωνούν με αυτή την εξήγηση και προτείνουν εναλλακτικές εξηγήσεις.
Ήταν ο Καισαρίων ο πραγματικός γιός του Καίσαρα;
Το 47 π.Χ., η Κλεοπάτρα Ζ’ γέννησε τον Καισαρίων, τον οποίο παρουσίασε ως γιο του Ιουλίου Καίσαρα. Το 44 π.Χ. η Κλεοπάτρα ονόμασε τον Καισαρίωνα συγκυβερνήτη της Αιγύπτου και η τέχνη που σώζεται απεικονίζει μητέρα και γιο ως συγκυβερνήτες.
Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο αν το παιδί ήταν όντως γιός του Καίσαρα καθώς εκείνος δεν το αναγνώρισε ποτέ. Η Κλεοπάτρα Ζ’ αυτοκτόνησε όταν η ίδια και ο Μάρκος Αντώνιος ηττήθηκαν από τον Οκταβιανό το 30 π.Χ. και ο Καισαρίων σκοτώθηκε λίγο αργότερα.
Καθώς δεν σώζονται λείψανα, είναι απίθανο οι μελετητές να μπορέσουν ποτέ να προσδιορίσουν με βεβαιότητα αν ήταν ο Καισαρίων ήταν πράγματι γιός του Καίσαρα.
Υπάρχει κρυμμένος θησαυρός στο νησί Oak;
Για περισσότερους από δύο αιώνες κυκλοφορούσαν φήμες ότι στο νησί Oak, που βρίσκεται στα ανοικτά της Νέας Σκωτίας στον Καναδά, βρίσκεται ένας θαμμένος θησαυρός που υποτίθεται ότι άφησε ο πειρατής καπετάνιος Γουίλιαμ Κιντ (1645-1701). Έκτοτε, στο νησί έχουν φτάσει πολυάριθμες αποστολές για να αναζητήσουν τον χαμένο θησαυρό, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Παρά τους αιώνες αναζήτησης, δεν έχει βρεθεί κανένας θησαυρός στο νησί Oak.
Ο θησαυρός του Χάλκινου παπύρου είναι αληθινός;
Μια άλλη ιστορία θησαυρού που πιθανότατα δεν θα λυθεί ποτέ είναι ακόμη πιο αρχαία. Το 1952 αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν χάλκινο πάπυρο σε μια σπηλιά, μαζί με άλλους παπύρους της Νεκράς Θάλασσας, στην τοποθεσία Κουμράν. Υποτίθεται ότι ο πάπυρος αυτός ήταν κάποιου είδους χάρτης θησαυρού με περιγραφές περίπου 60 τοποθεσιών με μεγάλη λεπτομέρεια.
Ο πάπυρος χρονολογείται πάνω από 1.900 χρόνια πριν, σε μια εποχή που η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ήλεγχε την περιοχή του Κουμράν. Υπήρξαν πολλές εξεγέρσεις κατά της ρωμαϊκής κυριαρχίας την εποχή που γράφτηκε ο πάπυρος και οι επιστήμονες υποθέτουν ότι ο θησαυρός θάφτηκε για να μην τον ανακαλύψουν οι ρωμαϊκές δυνάμεις.
Η μοίρα της Κιβωτού της Διαθήκης
Το 587 π.Χ., ένας βαβυλωνιακός στρατός, υπό τον βασιλιά Ναβουχοδονόσορα Β’, κατέλαβε την Ιερουσαλήμ, λεηλάτησε την πόλη και κατέστρεψε τον πρώτο Ναό του Σολομώντα, ένα κτίριο που χρησιμοποιούσε ο εβραϊκός λαός για να λατρεύει τον θεό. Ο ναός αυτός περιείχε την Κιβωτό της Διαθήκης, η οποία έφερε πλάκες με τις 10 Εντολές.
Η τύχη της Κιβωτού είναι ασαφής. Αρχαίες πηγές αναφέρουν ότι είτε μεταφέρθηκε πίσω στη Βαβυλώνα είτε κάποιοι την έκρυψαν πριν από την κατάληψη της πόλης. Είναι επίσης πιθανό να καταστράφηκε κατά την λεηλασία της πόλης. Σε κάθε περίπτωση, η τοποθεσία της κιβωτού είναι άγνωστη. Μετά την εξαφάνισή της, έχουν κυκλοφορήσει διάφορες ιστορίες και θρύλοι για την τύχη της. Μια θεωρία υποστηρίζει ότι η κιβωτός έφτασε τελικά στην Αιθιοπία, όπου φυλάσσεται σήμερα.
Πότε γεννήθηκε ο Χριστός;
Ενώ πολλοί Χριστιανοί γιορτάζουν την 25η Δεκεμβρίου ως τη γέννηση του Ιησού, εκείνος πιθανότατα δεν γεννήθηκε εκείνη την ημέρα. Η συγκεκριμένη ημερομηνία μπορεί να επιλέχθηκε επειδή είναι χρονικά κοντά στα Σατουρνάλια, μια ρωμαϊκή γιορτή αφιερωμένη στον θεό Κρόνο.
Οι πρώτες αναφορές για την 25η Δεκεμβρίου ως ημέρα γενεθλίων του Ιησού χρονολογούνται τον τέταρτο αιώνα – περισσότερα από 300 χρόνια μετά τη γέννησή του.
Ήταν οι κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας αληθινοί;
Οι αρχαίοι συγγραφείς περιγράφουν μια φανταστική σειρά από κήπους που κατασκευάστηκαν στην αρχαία πόλη της Βαβυλώνας, στο σημερινό Ιράκ. Δεν είναι σαφές πότε φτιάχτηκαν αυτοί οι κήποι, αλλά ορισμένοι αρχαίοι συγγραφείς εντυπωσιάστηκαν τόσο πολύ από αυτούς, που τους αποκάλεσαν «ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου». Γύρω στο 250 π.Χ., ο Φίλων του Βυζαντίου έγραψε ότι οι Κρεμαστοί Κήποι «ήταν φυτεμένοι σε υπερυψωμένα πεζούλια, ώστε τα έργα της καλλιέργειας να αιωρούνται πάνω από τα κεφάλια των ανθρώπων».
Μέχρι στιγμής, οι αρχαιολόγοι που έχουν κάνει ανασκαφές στη Βαβυλώνα δεν έχουν καταφέρει να βρουν τα απομεινάρια ενός κήπου που να ανταποκρίνεται σε αυτή την περιγραφή. Το 2013, η Στέφανι Ντάλεϊ, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, πρότεινε σε βιβλίο της ότι οι κήποι βρίσκονταν στην πραγματικότητα στην ασσυριακή πόλη Νινευή. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, τόσο η Βαβυλώνα όσο και η Νινευή έχουν υποστεί ζημιές από πολέμους και λεηλασίες και φαίνεται απίθανο να λυθεί ποτέ πλήρως αυτό το μυστήριο.
Υπήρξε ποτέ η πόλη της Ατλαντίδας;
Τον τέταρτο αιώνα π.Χ., ο Πλάτωνας διηγήθηκε μια ιστορία για μια χώρα που ονομαζόταν Ατλαντίδα, η οποία βρισκόταν στον Ατλαντικό Ωκεανό και είχε κατακτήσει μεγάλο μέρος της Ευρώπης και της Αφρικής κατά τους προϊστορικούς χρόνους. Σύμφωνα με την ιστορία, οι αρχαίοι Αθηναίοι επιτέθηκαν στην Ατλαντίδα με αποτέλεσμα η χώρα να χαθεί στα βάθη της θάλασσας.
Αν και κανένας μελετητής δεν πιστεύει ότι η ιστορία αυτή είναι αληθινή, ορισμένοι υποθέτουν ότι ο μύθος θα μπορούσε να βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Μια πιθανότητα είναι ότι ο Μινωικός πολιτισμός, ο οποίος άκμασε στο νησί της Κρήτης μέχρι περίπου το 1400 π.Χ., θα μπορούσε να έχει εμπνεύσει την ιστορία της Ατλαντίδας. Αν και η Κρήτη βρίσκεται στη Μεσόγειο και όχι στον Ατλαντικό, οι μινωικοί οικισμοί υπέστησαν σημαντικές ζημιές κατά την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης.
Πώς ήταν ο Χριστός στην πραγματικότητα;
Τα πρώτα σωζόμενα ευαγγέλια χρονολογούνται στον 2ο αιώνα, σχεδόν 100 χρόνια μετά τον Χριστό (αν και πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι βρέθηκε ένα πιθανό θραύσμα του πρώτου αιώνα). Η έλλειψη σωζόμενων κειμένων του πρώτου αιώνα εγείρει μια σειρά από ερωτήματα. Πότε γράφτηκαν τα ευαγγέλια; Πόσες από τις ιστορίες έλαβαν πράγματι χώρα; Πώς ήταν ο Χριστός στην πραγματική ζωή; Οι αρχαιολογικές έρευνες στη Ναζαρέτ, τη γενέτειρά του, αποκάλυψαν περισσότερα για το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε. Πιο πρόσφατα, ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε ένα σπίτι που χρονολογείται τον 1ο αιώνα και το οποίο λατρεύτηκε ως το σπίτι στο οποίο μεγάλωσε ο Χριστός. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο αν όντως ήταν το σπίτι του.
Πού βρίσκεται το άγιο δισκοπότηρο;
Το Άγιο Δισκοπότηρο, το ποτήρι από το οποίο ήπιε ο Χριστός στο τελευταίο δείπνο με τους μαθητές του πριν από τη σταύρωσή του, δεν έχει βρεθεί ποτέ και είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα βρεθεί. Στην πραγματικότητα, δεν υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι’ αυτό μέχρι τον Μεσαίωνα όταν κάποιοι συγγραφείς αναφέρθηκαν σε αυτό στις ιστορίες του Βασιλιά Αρθούρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου