ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022

Σεισμός στη Φλώρινα: Νύχτα αγωνίας μετά τα 5,3 Ρίχτερ – Κλειστά νηπιαγωγεία και σχολεία σε Φλώρινα και Πρέσπες τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου



Νύχτα αγωνίας έζησαν οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή της Φλώρινας μετά τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην περιοχή σχεδόν ένα τέταρτο πριν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός σε όλο το νομό αλλά και σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας ενώ σημειώθηκαν αρκετοί μετασεισμοί.

Οι κάτοικοι της Φλώρινας βγήκαν από τα σπίτια τους, ενώ στην περιοχή επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Στους δρόμους βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή  αστυνομικοί, δυνάμεις της πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ, ενώ υλικές ζημιές έχουν αναφερθεί και μέσα σε σπίτια.

Ο σεισμός είχε μεγάλη χρονική διάρκεια και βουητό ενώ έγινε αντιληπτός ακόμη και μέχρι τη Λάρισα. Ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμη σε Σκόπια, Βουλγαρία και Αλβανία. Αισθητός έγινε ο σεισμός σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Καστοριά, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Βέροια, Γιαννιτσά, Τρίκαλα, ακόμη και την Κέρκυρα.

Μέσα στα επόμενα μόλις δέκα λεπτά καταγράφηκαν άλλες οκτώ σεισμικές δονήσεις, 3,5 Ρίχτερ σε εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων, 3,5 Ρίχτερ σε εστιακό βάθος δέκα χιλιομέτρων, 4,2 Ρίχτερ σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, 2,9 Ρίχτερ σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, 2,9  σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, 2,7 σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, 3,9 σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων και 3,9 Ρίχτερ σε βάθος 10 χιλιομέτρων. Επίσης, σημειώθηκε σεισμός 3,7 σε εστιακό βάθος 8,6 χλμ, 3,1 σε βάθος 10 χλμ και 3 Ρίχτερ σε βάθος 10 χιλιομέτρων.

«Είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα», δήλωσε στο protothema.gr ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας. Οι σεισμολόγοι περιμένουν πώς θα εξελιχθεί η σεισμική δραστηριότητα. Όπως διευκρίνισε, η συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι τακτικής σεισμικότητας.

«Προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι πολύ σοβαρό» δήλωσε στο protothema.gr ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, που βρίσκεται καθ’ οδόν για τη Φλώρινα. Εκεί αναμένεται σε λίγη ώρα έκτακτη σύσκεψη στο συντονιστικό με τη συμμετοχή του δημάρχου, των αστυνομικών και πυροσβεστικών αρχών. Σύμφωνα με τον κ. Κασαπίδη, έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές σε σπίτια, μεταξύ αυτών και πτώση σοβάδων, ενώ η μετασεισμική δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα έντονη. Πάντως, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει κάποια σοβαρή ζημιά ή τραυματισμός.

Μιλώντας στο protothema.gr ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, εκτίμησε ότι είναι ενθαρρυντικό ότι μέσα σε λίγη ώρα από τον σεισμό έχουν γίνει μετασεισμοί. Όπως είπε, η περιοχή δεν δίνει συχνά σεισμούς όμως δίνει μεγάλους σε ένταση. Εκτίμησε ότι το πρωί θα υπάρχει καλύτερη εικόνα αύριο το πρωί.

Από την πλευρά του ο Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στο protothema.gr, ανέφερε ότι είχε επικοινωνία με τον αντιπεριφερειάρχη και πως δεν υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές. Κάποιες μικρές ρωγμές έχουν παρατηρηθεί σε κτίρια και κάποιες πτώσεις κεραμιδιών. Ο σεισμός που έδωσε 5,4 βαθμούς της Κλίμακας Ρίχτερ και άλλους έξι μετασεισμούς προέρχονται από ένα ρήγμα διεύθυνσης Ανατολής – Δύσης.

  protothema.gr


Κλειστά νηπιαγωγεία και σχολεία σε Φλώρινα και Πρέσπες τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου

Σύμφωνα με το neaflorina.gr, παρότι σήμερα, Δευτέρα, ανοίγουν και πάλι τα σχολεία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, στη Φλώρινα κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Και αυτό διότι με απόφαση του Δημάρχου Φλώρινας, οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου θα παραμείνουν κλειστά.

Το ίδιο θα συμβεί και στο Δήμο Πρεσπών καθώς με απόφαση του Δημάρχου Πρεσπών, Παναγιώτη Πασχαλίδη, λόγω των εκτάκτων συνθηκών που δημιουργούν οι συνεχιζόμενες σεισμικές δονήσεις, τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Πρεσπών, δεν θα λειτουργήσουν σήμερα Δευτέρα (10/1), για προληπτικούς λόγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου