ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022

Απάντηση για τη διαθήκη του μακαριστού Μητροπολίτη Καστοριάς Σεραφείμ

Καλοπροαίρετη απάντηση σε ανυπόγραφο συκοφαντικό δημοσίευμα


Σε απάντηση ανυπογράφου συκοφαντικού δημοσιεύματος, το οποίο κυκλοφόρησε τις προηγούμενες ημέρες στο διαδίκτυο, αναφορικά με τη Διαθήκη του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Σεραφείμ, παρέχονται οι κάτωθι διευκρινήσεις…

α. Όσον αφορά τις διαδικασίες σφραγίσεως των ιδιαιτέρων ενδιαιτημάτων του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Σεραφείμ, του γραφείου του και της αίθουσας του θρόνου, αυτές έγιναν άμεσα, νόμιμα και με απόλυτη διαφάνεια από τον Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας Σεβ. Μητροπολίτη Γρεβενών κ. Δαυίδ. Ομοίως, οι διαδικασίες αποσφραγίσεως των χώρων αυτών διεκπεραιώθηκαν νόμιμα και με απόλυτη διαφάνεια από τον Σεβ. Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλίνικο. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόντες στη σφράγιση και αποσφράγιση των ως άνω χώρων παρευρίσκονταν όλοι οι εκ του νόμου προβλεπόμενοι μάρτυρες.

β. Όσον αφορά τη Διαθήκη του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Σεραφείμ, αυτή έχει κηρυχθεί ΚΥΡΙΑ κατόπιν Πράξεως του Ειρηνοδικείου Καστοριάς, σύμφωνα με έκθεση γραφολογικής πραγματογνωμοσύνης δικαστικού γραφολόγου.

γ. Όσον αφορά την εκτέλεση της Διαθήκης του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Σεραφείμ, επειδή ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η παραλαβή των κληρονομηθέντων, δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία διαχειρίσεως των κληρονομηθέντων. Συνεπώς οποιαδήποτε κρίση για την καλή ή όχι διαχείρισή της, είναι πρώιμη και υποθετική.

δ. Όσον αφορά την εκκλησιαστική πολιτιστική κληρονομιά της Καστοριάς και τα ιερά κειμήλια της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας (Μίτρα Γερμανού Καραβαγγέλη, Χειρόγραφα και Παλαίτυπα βιβλία, Άμφια προθηκών, Ιερές Εικόνες, Ιερά Σκεύη, Θεολογικοί τόμοι, κώδικας Μητροπόλεως, κλπ), αυτά παραμένουν στο Ιερό Επισκοπείο άθικτα και ασφαλή.

ε. Όσον αφορά τα ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ εκκλησιαστικά αντικείμενα και είδη θείας λατρείας και ευλάβειας (Ιερά Λείψανα, Ιερά Άμφια κλπ) του εκάστοτε Μητροπολίτου, αυτά μπορεί να χρησιμοποιούνται στη θεία λατρεία και να τίθενται σε δημόσια λατρευτική προσκύνηση, όμως δεν χάνουν ποτέ τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα.

στ. Όσον αφορά τις προσωπικές Ιερές Εικόνες του μακαριστού, αυτές παραμένουν στον χώρο του Ιερού Επισκοπείου.

ζ. Όσον αφορά τα Ιερά Λείψανα που ο μακαριστός Μητροπολίτης Καστορίας κυρός Σεραφείμ είχε στην κατοχή του (και δεν φυλάσσονταν προσωρινά), αυτά αποτελούν προσωπική του περιουσία, διότι αποκτήθηκαν από τον ίδιο προσωπικά. Ο ίδιος ΔΕΝ ΒΡΗΚΕ στο Ιερό Επισκοπείο κανένα Ιερό Λείψανο όταν ενθρονίστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς.

Είναι γνωστό επίσης σε ολόκληρο τον εκκλησιαστικό χώρο, ότι ο μακαριστός Μητροπολίτης Καστορίας κυρός Σεραφείμ δώριζε ως ευλογία πολλά προσωπικά του λατρευτικά αντικείμενα καθώς και αποτμήματα Ιερών Λειψάνων. Αυτό αποτελεί τιμή για τον ίδιο και αποκαλύπτει το εκκλησιαστικό του φρόνημα. Μεγάλος αριθμός Ιερών Ναών της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας και αλλού, έχουν στην κατοχή τους ένα πλήθος Ιερών Λειψάνων, ως “κτήμα Μητροπολίτου Καστορίας Σεραφείμ”.

Είναι προφανές ότι οι Λειψανοθήκες με τα Ιερά Λείψανα που τυχόν σχετίζονται με την Καστοριά, θα δωριθούν από τους διαχειριστές της Διαθήκης στην Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς και στις Ιερές Μονές της, όπως έγινε συνεννόηση κατά την αποσφράγιση του Ιερού Επισκοπείου παρόντων τόσο του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας κ. Καλλινίκου, όσο και όλων των νομίμως παρευρισκομένων. Αυτό εξάλλου ορίζεται και από το εκκλησιαστικό ήθος του μακαριστού Μητροπολίτου, το οποίο ακολουθούν έντιμα και δεσμευτικά οι διαχειριστές της διαθήκης.

η. Στη διαθήκη ορίζεται με σαφήνεια ότι οι διαχειριστές οφείλουν “να τα χειρισθούν κατά την κρίση τους…”, ώστε “Να δοθούν ως ευλογία στις Μονές Αγίου Όρους και εκτός Αυτού με τις οποίες γνωρίζουν ότι συνδέομαι, με την υπόμνηση να με μνημονεύουν στην Ιερά προσκομιδή και να κάνουν τα νενομισμένα μνημόσυνα. Το αυτό να κάνουν και για τα Ιερά Λείψανα.” Είναι αυτονόητο ότι αυτό ακριβώς θα πράξουν οι διαχειριστές, υπακούοντας απόλυτα τον μακαριστό γέροντά τους και μετά την κοίμησή του όπως ακριβώς τον υπάκουαν τα τελευταία 38 χρόνια.

θ. Η αδελφότητα του Ιερού Επισκοπείου της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας σε καμία περίπτωση δεν αισθάνεται πικρία και απογοήτευση στο πρόσωπο του μακαριστού γέροντός της κυρού Σεραφείμ. Οι πατέρες της αδελφότητος αισθανόμαστε ΜΟΝΟ ευγνωμοσύνη απέναντι στον μακαριστό γέροντά μας.

ι. Η Διαθήκη του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Σεραφείμ, αμέσως μόλις βρέθηκε (ΜΕΤΑ την κηδεία του μακαριστού), παραδόθηκε ΣΦΡΑΓΙΣΜΕΝΗ από τον Αρχιμ. Νικόλαο Γιαννουσά στον Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας Σεβ. Μητροπολίτη Γρεβενών κ. Δαυίδ. Συνεπώς ο Σεβ. Τοποτηρητής δεν θα μπορούσε να είχε εκτελέσει την επιθυμία του μακαριστού να ταφεί σε άλλο χώρο, διότι παρέλαβε τη Διαθήκη μετά την κηδεία/ταφή και μάλιστα ΣΦΡΑΓΙΣΜΕΝΗ.

ια. Ο ΣΦΡΑΓΙΣΜΕΝΟΣ (σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νόμος) χώρος της αίθουσας του θρόνου, των προσωπικών ενδιαιτημάτων και του γραφείου του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Σεραφείμ, παρέμεινε ασφαλής και απαραβίαστος, όπως επιβεβαιώνει η Πράξη Αποσφράγισης του Ιερού Επισκοπείου, με παρόντες τον Σεβ. Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλίνικο και όσους άλλους προβλέπει ο νόμος.

ιβ. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος, παρέλαβε ένα πλήρως εξοπλισμένο Ιερό Επισκοπείο.


Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Αθανάσιος
Αρχιμ. Νικόλαος Γιαννουσάς


romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου