ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

Αφοί Μανάκια: Πάθος για την τέχνη τους και την Αβδέλλα - Νέο βιβλίο της Κατερίνας Τσιάνα-Πανταζίδου με τίτλο «Το φως της φλόγας»

Κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες το νέο βιβλίο της Λαρισαίας (κατάγεται από την Αβδέλλα Γρεβενών) συγγραφέα Κατερίνας Τσιάνα-Πανταζίδου με τίτλο «Το φως της φλόγας» (εκδόσεις «μέθεξις»). 

Το βιβλίο είναι ένας φόρος τιμής στον τόπο καταγωγής της, την Αβδέλλα Γρεβενών, αλλά και στους αδερφούς Μανάκια που ήταν πρωτοπόροι του κινηματογράφου ως φωτογράφοι και οι πρώτοι κινηματογραφιστές των Βαλκανίων.


Η κ. Τσιάνα-Πανταζίδου μιλώντας στην «Ε» για το βιβλίο της θα σημειώσει ότι «Οι Αδερφοί Μανάκια, Γιαννάκης (1878-1954) και Μιλτιάδης (1882-1964) ήταν βλάχικης καταγωγής και γεννήθηκαν στην Αβδέλλα Γρεβενών. Όταν είδαν στο Βουκουρέστι την πρώτη ταινία των αδερφών Λυμιέρ, ο Γιαννάκης συγκλονίστηκε τόσο που ταξίδεψε στο Λονδίνο για να προμηθευτεί μια κινηματογραφική μηχανή λήψης. Η πρώτη ταινία που έκαναν τα δύο αδέρφια ήταν αφιερωμένη στην ιδιαίτερη πατρίδα τους την Αβδέλλα. 

Είναι οι «Υφάντρες» και είναι η πρώτη στον βαλκανικό χώρο. Γι’ αυτό οι αδερφοί Μανάκια θεωρούνται και είναι πρωτοπόροι του βαλκανικού κινηματογράφου και ως τέτοιοι τιμώνται μέχρι σήμερα με δεκάδες αφιερώματα, ομιλίες, δημοσιεύσεις. 

Διαβάζοντας γι’ αυτούς με συγκίνησε η ιστορία τους και με έκανε να το ψάξω περαιτέρω πώς δύο αδέρφια από την Αβδέλλα Γρεβενών κατάφεραν να βρεθούν στο Λονδίνο αλλά και πώς έγιναν οι πρώτοι κινηματογραφιστές των Βαλκανίων. 

Με τρόπο μυθιστορηματικό προσπαθώ να αποτυπώσω το πάθος για την τέχνη τους και την αγάπη τους για τον γενέθλιο τόπο τους» θα τονίσει η κ. Τσιάνα. Το βιβλίο σας ρίχνει περαιτέρω φως στον βίο και το έργο των δύο αδερφιών, θα ρωτήσουμε τη συγγραφέα για να απαντήσει ότι «Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 που έγινε, στην Ελλάδα, γνωστή η καταγωγή τους έχουν γραφτεί πολλά για τη ζωή και το έργο τους: βιβλία, λευκώματα, αφιερώματα σε εφημερίδες και περιοδικά. 
Το βιβλίο, το ιστορικό αυτό μυθιστόρημα, ελάχιστα έχει να προσθέσει στα γεγονότα και την πορεία της ζωής τους όπως έχουν ερευνηθεί και αποτυπωθεί στα διάφορα δημοσιεύματα. Μόνο τα χρησιμοποιεί για να φτιάξει-φανταστεί την περιπέτεια, το παραμύθι όπως θεωρώ πως ήταν η ζωή αυτών των βλαχόπουλων που ξεκίνησαν από ένα χωριό της Πίνδου, για να οργώσουν όλα τα Βαλκάνια καταγράφοντας στιγμές και διασώζοντας γεγονότα, ήθη και έθιμα». 

Πού εστιάζει ο «φακός» της μυθιστορηματικής αφήγησής σας;
 «Το φως της φλόγας», μια μυθιστορηματική βιογραφία των Αδερφών Μανάκια εστιάζει αφ’ ενός στην αγάπη και τη νοσταλγία για το γενέθλιο τόπο, την Αβδέλλα, όπου ζούσαν οι συγγενείς τους με τους οποίους τους έδεναν άρρηκτοι δεσμοί και αφετέρου και στο πάθος με το οποίο κράτησαν, σε πείσμα των πολιτικών, ιστορικών, προσωπικών αντιξοοτήτων άσβεστη τη φλόγα της δημιουργίας που το φως της τους οδηγούσε για εξήντα και πλέον χρόνια» θα τονίσει η Κατερίνα Τσιάνα - Πανταζίδου.

Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΣΙΑΝΑ


Η Κατερίνα Τσιάνα κατάγεται από την Αβδέλλα Γρεβενών. Τελείωσε το Γυμνάσιο Λάρισας και είναι απόφοιτη του Τμήματος Χημείας του Α.Π.Θ. Εργάστηκε στο Γενικό Χημείο του Κράτους και το 1994 έστησε στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει, το βιβλιοπωλείο «Μυθιστορία» όπου λειτούργησε μια από τις πρώτες λέσχες Ανάγνωσης της πόλης, της οποίας είναι συντονίστρια. Εντονο είναι το κοινωνικό της έργο.

Εχει γράψει επίσης τα βιβλία: Τα τραγούδια του Μεγάλου Χορού της Αβδέλλας 1996. Από τα χειμαδιά στα Βλαχοχώρια εκδ. University studio press 2005. Από τον Τύρναβο στη Λάρισα 2007 εκδ. Πήγασος. Νταλιάνα εκδ. University studio press 2010. Σταυραδέρφια εκδ. Νησίδες 2013. Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΕΤΗΣ εκδ. Νησίδες 2014. Αναθύμηση εκδ. Νησίδες 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου