Οι 10 πόλεις που θα δείτε στη συνέχεια κάνουν αξιόλογες προσπάθειες να αναπτυχθούν μέχρι σήμερα, αφού κυριολεκτικά
δεν υπήρχαν μόλις πριν από 62 χρόνια. Μέσα σε δύο ή τρεις γενιές δημιουργήθηκαν σχεδόν από το τίποτα και σήμερα αποτελούν τεράστια πληθυσμιακά κέντρα και σημαντικά γρανάζια της οικονομικής ανάπτυξης.
10// Ίντσον (Incheon), Νότια Κορέα
Η πόλη Ίντσον (Incheon) βρίσκεται μόλις 28 χλμ δυτικά της πρωτεύουσας Σεούλ και είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στη Νότια Κορέα. Μέχρι το 1883 η πόλη ήταν σε πλήρη απομόνωση και είχε μόλις 4.700 κατοίκους.
Σήμερα ο πληθυσμός της ξεπερνάει τα 3 εκατομμύρια, ενώ διαθέτει το σημαντικότερο διεθνές αεροδρόμιο της χώρας. Με την ίδρυση του Πανεπιστημίου του Incheon το 1979, έγινε και πανεπιστημιούπολη.
9// King Abdullah Economic City, Σαουδική Αραβία
Βρίσκεται στα παράλια της Ερυθράς Θάλασσας περίπου 100 χλμ βόρεια της πόλης Τζέντα. Η KAEC (προφέρεται κέικ) μετά βίας υπάρχει σήμερα, πόσο μάλλον το 1960.
Ο βασιλιάς Αμπντάλα οραματίζεται να φτιάξει μια πόλη του μέλλοντος, η οποία άρχισε να γίνεται σταδιακά πράξη το 2005. Η ανάπτυξη της πόλης αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020, με ένα εκτιμώμενο κόστος 100 δισ. δολαρίων.
8// Ικάλουιτ (Iqaluit), Nunavut, Καναδάς
Το Ικάλουιτ βρίσκεται νότια της νήσου Μπάφιν, το μεγαλύτερο νησί του Καναδά. Ιδρύθηκε το 1942 ως Αμερικανική αεροπορική βάση, και μόλις το 2001 αναγνωρίστηκε και επισήμως ως πόλη.
Με πληθυσμό που φτάνει σήμερα τους 7.000 κατοίκους, το Ικάλουιτ θεωρείται η μικρότερη σε πληθυσμό πρωτεύουσα καναδικής διοικητικής διαίρεσης, παρόλο που καλύπτει πάνω από 750.000 τετραγωνικά μίλια, δηλαδή μια περιοχή μεγαλύτερη και από την πολιτεία της Αλάσκα.
7// Sandouping, Κίνα
Μέχρι το 1984 η περιοχή γύρω από το Sandouping ήταν γνωστή ως Huangniupu. Η κινεζική κυβέρνηση δημιούργησε μία νέα πόλη με σκοπό να στεγάσει τους 40.000 εργαζομένους που θα έχτιζαν το Φράγμα των Τριών Φαραγγιών, το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Γη.
Τα τρία κύρια προϊόντα που παράγει η πόλη σήμερα είναι κίτρο, μεταξοσκώληκες και τσάι, ενώ η κινέζικη κυβέρνηση κάνει προσπάθειες για επέκταση στον τουριστικό τομέα.
6// Πουτρατζάγια (Putrajaya), Μαλαισία
Η Πουτρατζάγια (Putrajaya) είναι μια από τις 3 Ομοσπονδιακές Επικράτειες της Μαλαισίας (οι άλλες δύο είναι η Κουάλα Λουμπούρ και η Λαμπουάν). Με πληθυσμό περίπου 90.000 κατοίκους, η πόλη Πουτρατζάγια χτίστηκε το 1995, σε μία προσπάθεια αποσυμφόρησης της πόλης Κουάλα Λουμπούρ.
5// Αστανά (Astana), Καζακστάν
Το Καζακστάν ανακήρυξε την ανεξαρτησία του από την πρώην Σοβιετική Ένωση το 1991. Η κυβέρνηση αποφάσισε να μεταφέρει την πρωτεύουσα από τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Αλμάτι, στην ιστορική πόλη Tselinograd, η οποία μετονομάστηκε σε Astana το 1998.
Σύμφωνα με την απογραφή του 2017, η πόλη σήμερα απαριθμεί πάνω από 1 εκατομμύριο κατοίκους, κάνοντας την την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Καζακστάν, μετά το Αλμάτι.
4// Αμπούζα (Abuja), Νιγηρία
Η Νιγηρία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1960 και, για την επόμενη δεκαετία, η χώρα μαστιζόταν από πολέμους. Μετά την ανακάλυψη του πετρελαίου τη δεκαετία του ’70, το χρήμα άρχισε να ρέει μέσα στο έθνος της Αφρικής.
Η πόλη Abuja έγινε επισήμως η πρωτεύουσα της Νιγηρίας το 1991, σηματοδοτώντας μία νέα ζωή για τους κατοίκους, που σήμερα αριθμούν περί τα 3 εκατομμύρια.
3// Ντόχα, Κατάρ
Η Ντόχα είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη του Κατάρ. Δημιουργήθηκε το 1963 και έκτοτε έχει αυξηθεί σε μέγεθος, ενώ τώρα στεγάζει 1,351,000 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2016.
Τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου έφεραν δισεκατομμύρια δολάρια στη χώρα, σε τέτοιο βαθμό, που σήμερα θεωρείται η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο με το υψηλότερο ΑΕΠ (Ακαθόριστο Εγχώριο Προϊόν) στον κόσμο.
2// Νάβι Μουμπάι (Navi Mumbai), Ινδία
Η πόλη Νάβι Μουμπάι βρίσκεται στην δυτική Ινδία στην πολιτεία Μαχαράστρα. Ο υπερπληθυσμός της πόλης της Βομβάης το 1972 οδήγησε στην δημιουργία της πόλης Νάβι Μουμπάι. Σήμερα η πόλη έχει πληθυσμό πάνω από 21,3 εκατομμύρια.
1// Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Το Ντουμπάι είναι η πόλη με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Παρόλο που κέρδισε την ανεξαρτησία του μόλις το 1971 από το Ηνωμένο Βασίλειο, το πετρέλαιο που ανακαλύφθηκε στην περιοχή μοιραία άλλαξε τη γεωγραφική άποψη της περιοχής μια για πάντα.
Σε μια περίοδο 40 ετών, ο πληθυσμός αυξήθηκε ραγδαία από μερικές χιλιάδες σε πάνω από 3 εκατομμύρια κατοίκους. Η πόλη απέκτησε τεχνητά νησιά, το ψηλότερο κτήριο στον κόσμο (Burj Khalifa), πολυτελή ξενοδοχεία, ενώ σήμερα θεωρείται η πιο ακριβή πόλη στην Μέση Ανατολή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου