Παγκόσμια θλίψη σκόρπισε το τραγικό τέλος είχε ο ηρωικός αγώνας των διασωστών για να απεγκλωβιστεί το πεντάχρονο
αγοράκι που επί πέντε ημέρες βρισκόταν στο πηγάδι στο Μαρόκο.Η είδηση ότι ο μικρός Ραγιάν ανασύρθηκε νεκρός, ύστερα από πολλές ώρες αγωνίας, βύθισε στο πένθος ολόκληρο τον πλανήτη. Τα χιλιάδες μηνύματα στα κοινωνικά δίκτυα ήταν ενδεικτικά του κλίματος προς το αγοράκι. Όλος ο κόσμος παρακαλούσε να μην σβήσει η ελπίδα και το παιδί να βγει τελικά ζωντανό…
Δεν πρόλαβε όμως να δει το φως και να επανενωθεί με τους γονείς του.
Αρχικά τα διεθνή ΜΜΕ μετέδιδαν ότι το παιδί είχε βγει ζωντανό, αλλά στη συνέχεια επιβεβαίωσαν την τραγική είδηση του θανάτου του.
Πριν από τη δραματική στιγμή, τα μηνύματα από διασώστες και μηχανικούς άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο το παιδί να ανασυρθεί χωρίς τις αισθήσεις του από το πηγάδι.
Η κορύφωση της αγωνίας αποτυπώθηκε στα μάτια χιλιάδων ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν στο σημείο όπου οι ειδικοί έβγαζαν το παιδί για να το περιθάλψουν στη συνέχεια οι γιατροί που βρίσκονταν εκεί. Φωνές, προσευχές, κλάματα, όλα ηχούσαν μαζί και συνέθεταν το σκηνικό του πόνου.
Όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του Associated Press, το αγόρι ήταν τυλιγμένο σε μια κίτρινη κουβέρτα αφού απεγκλωβίστηκε από το τούνελ. Οι γονείς του είχαν μεταφερθεί σε ασθενοφόρο προτού ανασυρθεί ο πεντάχρονος.
Ο αγώνας των διασωστών τιτάνιος καθώς έσκαβαν μανιωδώς για να φτάσουν στο αγόρι που είχε παγιδευτεί στο πηγάδι βάθους άνω των 30 μέτρων.
Η επιχείρηση ανάνηψης δεν στέφθηκε, στην πορεία, με επιτυχία και όπως φαίνεται τελικά το παιδί πέθανε προτού φτάσουν σε αυτό οι διασώστες.
Το χρονικό της τραγωδίας και οι τελευταίες ώρες πριν την ανάσυρση
Διασώστες είχαν διοχετεύσει λίγο προτού ανασυρθεί νεκρό το παιδί οξυγόνο μέσω σωλήνων ενώ κατέβασε στο τούνελ μπουκάλια νερού.
Όλα ξεκίνησαν από ένα παιχνίδι του πεντάχρονου κοντά στο σημείο και κατέληξαν σε εφιάλτη με την πτώση του.
Η κραυγή αγωνίας της μητέρας του παιδιού ακούστηκε σε όλο τον κόσμο, με το κύμα συμπαράστασης να είναι μεγάλο και το χάστανγκ #SaveRayan να πρωταγωνιστεί στο Twitter.
Στις τελευταίες εικόνες που προέρχονταν από κάμερα που προωθήθηκε στο εσωτερικό του πηγαδιού, το παιδί φαινόταν ξαπλωμένο στο πλευρό.
Από εκατοστό σε εκατοστό, οι διασώστες προχωρούσαν παρά πολύ αργά στο τούνελ, ενώ εισήλθαν από νωρίς το απόγευμα στο τούνελ που οδηγεί στον θύλακα.
Μηχανικός που μίλησε στο δίκτυο 2M της κρατικής τηλεόρασης του Μαρόκου διευκρίνισε ότι είναι πιθανόν πως η προσπάθεια θα διαρκέσει πολλές ώρες.
«Ογδόντα εκατοστά μας χωρίζουν από τον Ράιαν. Τα γεωτρύπανα δουλεύουν με μεγάλη προσοχή για να αποφευχθεί το λάθος», εξήγησε ο Μουνίρ Αλ Ζαζούλι προσθέτοντας ότι οι διασώστες προωθούνται 20 εκατοστά του μέτρου κάθε μία ώρα.
Οι ερευνητές εισήλθαν, από νωρίς το απόγευμα, στο τούνελ που οδηγεί στον θύλακα όπου βρίσκεται ο Ράιαν. Συνοδεύονται από ιατρική ομάδα, αλλά δεν είναι γνωστό πότε θα ξαναβγούν. Εξακολουθούν να ελπίζουν ότι θα βρουν ζωντανό το παιδί και αγνοούν σε τι κατάσταση μπορεί να βρίσκεται.
Το παιδί έχει εγκλωβιστεί στο πηγάδι που ξεπερνά τα 30 μέτρα κάτω από τη Γη στην επαρχία Λααγιούν. Το αγοράκι έπεσε στο πηγάδι το απόγευμα της Τρίτης και στη συνέχεια ακούστηκε να κλαίει.
Όπως είπε η μητέρα του, έπαιζε κοντά στο σημείο προτού εξαφανιστεί. Εκείνη έντρομη έσπευσε να τηλεφωνήσει στις Αρχές αφού έμαθε τι είχε συμβεί.
Οι διασώστες αντιμετώπισαν αρκετές δυσκολίες, όπως κατολίσθηση και παρουσία ογκόλιθων. Οι φωτογραφίες, που κυκλοφορούν στα κοινωνικά δίκτυα, δείχνουν εκατοντάδες ντόπιους να παρακολουθούν τις προσπάθειες διάσωσης.
Στην είσοδο του τούνελ βρίσκεται ομάδα πυροσβεστών, ένα ασθενοφόρο και ένα ελικόπτερο με ιατρικό εξοπλισμό. Ιατρικός εξοπλισμός και υλικό έχουν προωθηθεί το εσωτερικό του τούνελ.
Οι εργασίες διάνοιξης του οριζόντιου τούνελ μήκους λίγων μέτρων έχει προχωρήσει με πολύ αργούς ρυθμούς στην απομονωμένη κοινότητα της επαρχίας Τσεφτσαουέν του βόρειου Μαρόκου και όλες οι προσπάθειες είναι επικεντρωμένες στην αποφυγή κατολισθήσεων.
Σε ένδειξη αλληλεγγύης, πλήθος χιλιάδων ανθρώπων έχει συρρεύσει και κατασκηνώσει παρά το κρύο στην ορεινή αυτή περιοχή του Ριφ, που βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μέτρων.
Μεταλλικά φράγματα έχουν τοποθετηθεί για να εμποδίσουν το πλήθος να πλησιάσει.
Καθώς οι εργασίες προχωρούν, οι άνθρωποι φωνάζουν «Αλλάχ Ακμπάρ» (Ο Θεός είναι μεγάλος) και χειροκροτούν για να ενθαρρύνουν τους διασώστες.
Το δράμα του Ράιαν έχει προκαλέσει κύμα συγκίνησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το Μάγρεμπ μέχρι το Ιράν και από την Υεμένη μέχρι τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Κύμα συμπαράστασης στο διαδίκτυο
Η περιπέτεια του μικρού στο Μαρόκο έχει προκαλέσει κύμα συμπαράστασης στο διαδίκτυο με το hashtag #SaveRayan (Σώστε τον Ραγιάν) στα αραβικά να έχει γίνει viral σε όλη τη Βόρεια Αφρική, περιλαμβανομένης της γειτονικής Αλγερίας.
«Προσεύχομαι και ικετεύω τον Θεό να βγει το αγόρι μου από εκεί ζωντανό και ασφαλές», δήλωσε η μητέρα του Ραγιάν, Γουασίμα Χαρσίτς στο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο 2Μ. «Σε παρακαλώ, Θεέ μου, πάρε μου τον πόνο και τον δικό του μέσα σε εκείνη τη σκονισμένη τρύπα», συνέχισε με δάκρυα στα μάτια.
my heart is breaking into million pieces. his shivering, he’s alone having cold; everything about this case is painful.
yet, he is so strong sticking into life with heavy breaths. may allah save him first and rescuers second.
#أنقذوا_ريان #SaveRayan
pic.twitter.com/0ba7owPguf— Shifae (@sh1fae) February 3, 2022
Κάμερα κλειστού κυκλώματος έχει ποντιστεί στο σημείο για να παρακολουθεί το αγόρι, σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο MAP του Μαρόκου.
Την Πέμπτη διασώστες χρησιμοποίησαν πέντε εκσκαφείς για να ανοίξουν μια παράλληλη τρύπα και στη συνέχεια μια οριζόντια σήραγγα τριών μέτρων σε μια προσπάθεια να φθάσουν στο σημείο που εγκλωβίστηκε το παιδί. «Κατάφερα να επικοινωνήσω με το αγόρι και το ρώτησα αν με ακούει», είπε ο εθελοντής της Ερυθράς Ημισελήνου Ιμάντ Φάχμι, «Υπήρξε απάντηση. Περίμενα ένα λεπτό κι είδα ότι άρχισε να χρησιμοποιεί το οξυγόνο».
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Μαρόκου, Μουσταφά Μπαϊτάς είπε ότι μελετώνται διάφοροι τρόποι για τη διάσωση του παιδιού. Γιατροί, νοσοκόμοι κι ένα ελικόπτερο βρίσκονται στο σημείο ώστε μόλις ολοκληρωθεί ο απεγκλωβισμός του αγοριού, να το μεταφέρουν στο κοντινότερο νοσοκομείο.
Ομάδα γιατρών βρίσκεται σε επιφυλακή
Στον τόπο της επιχείρησης έχει μεταβεί μια ομάδα ιατρών για να εξετάσει το παιδί και πιθανόν να πραγματοποιήσει καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση όταν ανασυρθεί ο μικρός.
Οι διασώστες κατάφεραν να εφοδιάσουν τον 5χρονο με νερό και οξυγόνο μέσω σωλήνων και ένα ελικόπτερο της αστυνομίας βρίσκεται σε επιφυλακή για να τον μεταφέρει σε γειτονικό νοσοκομείο.
Κίνδυνος κατολίσθησης
Ο επικεφαλής των σωστικών συνεργείων Αμπντελχαμπί Τεμράνι δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Oula ότι η διάμετρος του πηγαδιού είναι μικρότερη από 45 εκατοστά.
Η φύση του εδάφους, σημείωσε, καθιστά επικίνδυνη την απόπειρα διεύρυνσης της τρύπας, γεγονός που σημαίνει ότι η μοναδική λύση είναι να πραγματοποιηθούν μεγάλης έκτασης εκσκαφές γύρω από το πηγάδι.
Η μετάδοση της επιχείρησης διάσωσης από πολλά μέσα ενημέρωσης της χώρας έχει προσελκύσει εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες του ίντερνετ που παρακολουθούν εναγωνίως την τύχη του παιδιού.
Ο μαροκινός ποδοσφαιριστής και αστέρι της «Παρί Σεν Ζερμέν», Ασράφ Χακίμι, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την επιχείρηση συνοδεύοντάς το κείμενο με emojis με μια ραγισμένη καρδιά και με χέρια σε στάση προσευχής. Από την πλευρά του, ο αλγερινός άσος της Μάντσεστερ, Ριγιάντ Μαχρέζ, ανάρτησε τη φωτογραφία του Ραγιάν στο Facebook με το hashtag «Μείνε Δυνατός».
Το βίντεο που συγκλόνισε τον κόσμο
Το ατύχημα του μικρού Ραγιάν έχει προκαλέσει μεγάλη συγκίνηση και πολλά είναι τα μηνύματα αλληλεγγύης που αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ στο Twitter υπάρχει και το σχετικό hashtag #SaveRayan.
europost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου