Αυτό ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον απολογισμό της περιφερειακής αρχής, η οποία, όπως είπε, έχει προετοιμάσει ένα αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο μέσα στο 2022 θα αρχίσει να μπαίνει σε ουσιαστική εφαρμογή.
Παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες, με την απολιγνιτοποίηση, την πανδημία και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, είπε ο κ. Κασαπίδης, η περιφερειακή αρχή κατάφερε να θέσει σε εφαρμογή αυτόν τον σχεδιασμό, που ήδη αρχίζει και αποδίδει καρπούς.
Διαβεβαίωσε, ότι η Δυτική Μακεδονία πλέον θα μπει σε μία τροχιά διαρκούς ανοδικής πορείας και από το 2022 και μετά θα μετατραπεί σε ένα απέραντο εργοτάξιο, με εκατοντάδες έργα που έχουν σχεδιαστεί και για τα οποία έχουν διασφαλιστεί οι σχετικοί πόροι.
Η κατάσταση στη Δυτική Μακεδονία, προκαλεί ανησυχία, τόνισε ο πρώην περιφερειάρχης και επικεφαλής της αντιπολίτευσης Θόδωρος Καρυπίδης, σημειώνοντας πως οι δείκτες χειροτερεύουν, ο κόσμος φεύγει, το πρόβλημα της αστυφιλίας συνεχίζεται και το πανεπιστήμιο αποψιλώνεται. Εξέφρασε τη θλίψη του για τους 600 πολίτες, που από την αρχή της πανδημίας έχασαν τη ζωή τους στη Δυτική Μακεδονία. Έκανε αναφορά στις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουν οι επαγγελματίες της περιοχής, λόγω πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης αλλά και οι αγρότες που είναι στους δρόμους για το υψηλό κόστος παραγωγής. Σε όλα αυτά εάν προστεθεί και η απολιγνιοτοποίηση, που είναι μία επιπρόσθετη κρίση για τη Δυτική Μακεδονία, γίνεται αντιληπτό, ανέφερε ο κ. Καρυπίδης, ότι το μείγμα για τη Δυτική Μακεδονία γίνεται ακόμη πιο εκρηκτικό. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τις λιγνιτικές μονάδες χωρίς να ενημερώσει τους πολίτες και τις αυτοδιοικητικές αρχές και στη συνέχεια, στον Σχεδιασμό της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, απουσιάζει η εκπροσώπηση και η φωνή της περιφέρειας. Τέλος σημείωσε ότι πλέον ήρθε η ώρα όλες τοπικές οι δυνάμεις να καταρτίσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο θα πρέπει επιτέλους να το λάβει υπόψιν της η κυβέρνηση και να δημιουργηθεί ένα αρραγές μέτωπο με τις παραγωγικές δυνάμεις, για να αντιστραφεί αυτή η εικόνα.
Κριτική στην περιφερειακή Αρχή, για τα δυόμιση χρόνια της θητείας της, άσκησε η Επικεφαλής του Συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ», Γεωργία Ζεμπιλιάδου, κάνοντας λόγο για επιδείνωση όλων των οικονομικών δεικτών, με αυξημένη ανεργία και φτώχεια και χαμηλή αξιοποίηση του ΕΣΠΑ. Η Δυτική Μακεδονία, ανέφερε η κα Ζεμπιλιάδου, έχει μεγάλη πτώση στο ΑΕΠ και το 40% αυτής της πτώσης έγινε στον πρώτο χρόνο της θητείας της παρούσας περιφερειακής αρχής. Υποστήριξε ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν όλα τα μέσα και δεν ασκήθηκαν πολιτικές πιέσεις για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της περιφέρειας και το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει αυτή τη στιγμή στη Δυτική Μακεδονία μια εικόνα ερημοποίησης, φτώχιας και ανεργίας. Κυρίως, τόνισε η επικεφαλής του Συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ», η περιφερειακή αρχή ελέγχεται για το πως χειρίστηκε το θέμα της απολιγνιτιποίησης, απεμπολώντας τα συμφέροντα του τόπου, τα οποία δεν υπερασπίστηκε.
ΕΡΤ- Κοζάνη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου