ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022

Αγγλία: Ο αργός πανδημικός «θάνατος» των παμπ


Η πρώτη φορά που το Ye Olde Fighting Cocks λειτούργησε στο βόρειο Λονδίνο λέγεται ότι ήταν πίσω στο μακρινό 793 μ.Χ.

Κοντολογίς, πριν από 1.229 χρόνια!

Πάλαι ποτέ περιστερώνας, μετέπειτα πανδοχείο και παμπ, κατάφερε ως επιχείρηση να βγει σχεδόν αλώβητη από τη Μαύρη Πανώλη, δύο παγκόσμιους πολέμους και οικονομικά κραχ.

Όχι όμως και από την COVID-19…

Προ ημερών, ο σημερινός ιδιοκτήτης της ανακοίνωσε μέσω  Facebook ότι η διαφημιζόμενη ως αρχαιότερη παμπ της Αγγλίας κατεβάζει ρολά.

«Τα τελευταία δύο χρόνια ήταν πρωτόγνωρα για τους κλάδους της εστίασης και της φιλοξενίας», ανέφερε το μήνυμα.

Οι αντιξοότητες λόγω της COVID-19 «νίκησαν όλους εμάς, που καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η πολυβραβευμένη παμπ θα μπορούσε να συνεχίσει να λειτουργεί στο μέλλον»…

Η ελπίδα είναι ότι η παμπ θα ξανανοίξει υπό νέα διαχείριση. Ωστόσο, για την Ye Olde Fighting Cocks -όπως και για την ιστορική βιομηχανία των βρετανικών παμπ γενικότερα-  παραμένει άδηλο το μέλλον…

Το οικονομικό… «hangover» της πανδημίας

Συνυφασμένες λίγο-πολύ με τη βρετανική κουλτούρα, οι αγγλικές παμπ δεν περνούσαν ούτως ή άλλως τις καλύτερες ημέρες τους ακόμη και πριν ξεσπάσει η πανδημία της COVID-19.

Η εμφάνιση ωστόσο του SARS-CoOV-2, οι καραντίνες και τα εναλλασσόμενα περιοριστικά μέτρα επέφεραν βαρύ -και για αρκετές επιχειρήσεις τελειωτικό- πλήγμα στον κλάδο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Βρετανικής Ένωσης Μπύρας και Παμπ (BBPA), οι πωλήσεις μπύρας μειώθηκαν δραστικά στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς εστιστόρια και παμπ παρέμεναν είτε κλειστά, είτε λειτουργούσαν με περιορισμούς και οι Βρετανοί στράφηκαν κυρίως στην κατανάλωση κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών στο σπίτι.

Το αποτέλεσμα ήταν να χαθούν μόνο μέσα στο 2021 έσοδα ύψους 5,7 δισεκατομμυρίων λιρών από τις πωλήσεις μπύρας, αναφέρει η BBPA.

Παρά την επαναλειτουργία τους, παμπ, μπαρ και εστιατόρια σέρβιραν πέρυσι 795 εκατομμύρια λίτρα μπύρας λιγότερο από τη συνήθη κατανάλωση. 

Υπό αυτό το πρίσμα, η εμπορική ένωση κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να μειώσει το φόρο μπύρας, συνδέοντας το ύψος του με την περιεκτικότητα αλκοόλ στα ποτά.

«Πρέπει να ζητήσουμε ξανά από τους υπουργούς να υποστηρίξουν την ανάκαμψη του κλάδου, μειώνοντας περαιτέρω την τιμωρητική φορολογική επιβάρυνση, ώστε να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα της ζυθοποιίας και των παμπ», τονίζει στην ανακοίνωσή της.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζει ότι έχει βάλει για τέταρτη χρονιά σε «πάγο» τους δασμούς για την μπύρα, εξοικονομώντας 900 εκατομμύρια λίρες στις ζυθοποιίες, και μείωση φόρου στα πιο δημοφιλή προϊόντα των παμπ.

Οποιαδήποτε πρόσθετα μέτρα στήριξης φαίνεται ότι θα περιοριστούν στη βαρελίσια μπύρα και στον μηλίτη, αντί μιας μείωσης φόρου εν γένει για την μπύρα, που -σύμφωνα με αναλυτές- θα ωφελούσε πρωτίστως τα σούπερ μάρκετ, τα οποία ήδη πωλούν το προϊόν σε χαμηλότερες τιμές. 

Δρόμος μετ΄εμποδίων

Σε κάθε περίπτωση, προειδοποιούσε σε πρόσφατη ανάλυσή του ο οίκος S&P Global Ratings, ο δρόμος για τις παραδοσιακές αγγλικές παμπ προβλέπεται ανηφορικός.

Η πανδημία, ανέφερε, έχει αλλάξει τις καταναλωτικές συνήθειες των θαμώνων.

Εξ ου και προέβλεψε ότι η προοπτική ανάκαμψης του κλάδου στα προ πανδημίας επίπεδα θα είναι μακρά, πιθανόν τριετούς διάρκειας και συνδυασμένη με δραστικές αλλαγές στο μοντέλο λειτουργίας τους, π.χ. με περισσότερη έμφαση στην κατανάλωση φαγητού, παρά ποτού.

Ακόμη κι έτσι ωστόσο, επεσήμανε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, η ανάκαμψη θα είναι διαφορετικών ταχυτήτων για τον κλάδο. Και δη ανισομερής μεταξύ των μικρών, τοπικών αγγλικών παμπ και των μεγαλύτερων αλυσίδων, που έχουν καλύτερη πρόσβαση σε ρευστότητα και κεφάλαια.

Ως εκ τούτου, το παραδοσιακό αγγλικό τοπίο με τις γραφικές μικρές παμπ, προειδοποιεί, δεν αποκλείεται να αλλάξει άρδην.


in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου