Μάλιστα με βάση τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), την εβδομάδα 25 έως 31 Ιανουαρίου, η Ελλάδα κατείχε την τρίτη υψηλότερη αναλογία στην ΕΕ, με 61 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ενώ ο Ιανουάριος υπήρξε ο φονικότερος μήνας της πανδημίας καθώς είχαμε 2.710 θανάτους ή 87 απώλειες ανά ημέρα.
Το τρίμηνο Νοέμβριος 2021 – Ιανουάριος 2022, έχασαν συνολικά τη ζωή τους 7.562 ασθενείς με Covid. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ αυτοί οι θλιβεροί δείκτες θνητότητας οφείλονται στους εξής δέκα λόγους:
1. Επικοινωνιακή διαχείριση – Ατομική ευθύνη
Η διασπορά του κοροναϊού, κατά την κυβέρνηση, είναι ζήτημα ατομικής ευθύνης, αν και οι πολίτες επέδειξαν αξιοθαύμαστη πειθαρχία στην πλειονότητά τους, με προσωπικό, οικογενειακό και οικονομικό κόστος.
2. Ανίσχυρο το ΕΣΥ, άφαντος ο ΕΟΔΥ
Υπήρχε χρόνος, από την εμφάνιση της πανδημίας, να ενισχυθεί το ΕΣΥ, τα νοσοκομεία με προσωπικό και επιπλέον χρηματοδότηση, με δεδομένο ότι πια δεν ισχύουν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί. Δεν το έπραξαν, γιατί δεν πιστεύουν στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και το έδειξαν από την πρώτη στιγμή. Η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη έχει αφεθεί στην τύχη και στις τσέπες των πολιτών. Τα τεστ δεν συνταγογραφούνται. Ο ΕΟΔΥ είναι άφαντος. Η διατίμηση είναι 30 ευρώ, ακριβότερη από την πραγματική τιμή. Δεν υπάρχουν οικογενειακοί γιατροί και οι ασθενείς δεν παρακολουθούνται στην κοινότητα. Τα νοσοκομεία λειτουργούν χωρίς κατάλληλο εξοπλισμό και ελλείψεις, ακόμη και στην παροχή οξυγόνου. Είναι υποστελεχωμένα και εγκαταλελειμμένα.
3. Έλλειψη κλινών ΜΕΘ
Το 75% των ασθενών καταλήγουν σε απλές κλίνες εκτός ΜΕΘ. Διασωληνωμένοι ασθενείς χάνουν τη ζωή τους πριν προλάβουν να εισαχθούν σε ΜΕΘ. Διασωληνωμένοι εισάγονται στις ΜΕΘ πολλές ημέρες μετά τη διασωλήνωση, όταν η κατάστασή τους είναι μη αναστρέψιμη. Λειτουργούν αυτοσχέδιες ΜΕΘ. Υπάρχει υποστελέχωση των ΜΕΘ και μάλιστα με μη εξειδικευμένο προσωπικό. Οι κλίνες ΜΕΘ που καλύπτουν τις προδιαγραφές ασφαλείας σε εξοπλισμό και προσωπικό δεν ξεπερνούν τις 700 στη χώρα, από 3.000 που έπρεπε να είναι, με βάση τα διεθνή στάνταρ.
4. Προστασία του ιδιωτικού τομέα
Επέταξαν υποτίθεται 650 κλίνες απλές για περιστατικά κοροναϊού. Είναι γεμάτες κάθε φορά οι μισές και πληρώνονται για όλες. Νοσηλεύουν περιστατικά χαμηλής βαρύτητας και δεν νοσηλεύουν διασωληνωμένους ασθενείς με κορωνοϊό στις ΜΕΘ που διαθέτουν. Φιάσκο η επίταξη ιδιωτών γιατρών για τα νοσοκομεία.
5. Σχέδια ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ
Όταν η κυβέρνηση σχεδιάζει την ιδιωτικοποίηση του συστήματος, την κατάργηση – συγχώνευση υγειονομικών μονάδων, κάτι που ακόμα και τώρα πρωθυπουργός και αρμόδιοι Υπουργοί δεν το κρύβουν, πώς θα το ενισχύσουν;
Όταν έχουν στοχοποιήσει υπηρεσίες για ιδιωτικοποίηση και υγειονομικές μονάδες για κατάργηση και συγχώνευση, επιδιώκουν την απαξίωσή τους, για να υλοποιηθούν ευκολότερα τα σχέδιά τους.
6. Καθηλωμένες στο 5% του ΑΕΠ οι δημόσιες δαπάνες υγείας
Οι δημόσιες δαπάνες Υγείας βρίσκονται καθηλωμένες στο 5% του ΑΕΠ, παρά την πανδημία. Είναι μακράν το χαμηλότερο ποσοστό στις χώρες της Ευρώπης. Ο προϋπολογισμός του έτους 2022 των νοσοκομείων είναι κουτσουρεμένος. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων είναι κοντά στο 1 δισ. ευρώ. Πολλά νοσοκομεία, εν μέσω πανδημίας, δεν διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό. Δεν διαθέτουν επάρκεια σε οξυγόνο, που είναι η ζωή των ασθενών με κοροναϊό.
7. Κόπωση και έλλειψη προσωπικού
Το εναπομείναν ελάχιστο υγειονομικό προσωπικό δεν είναι μηχανές, για να εργάζονται ακατάπαυστα δύο χρόνια χωρίς σταματημό. Αναλογούν δύο νοσηλευτές για 40 ασθενείς, μεταξύ αυτών και διασωληνωμένοι. Γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων (οφθαλμίατροι, αλλεργιολόγοι) παρακολουθούν περιστατικά κορωνοϊού.
Οι υγειονομικοί αντιμετωπίστηκαν αρχικά ως «ήρωες». Τώρα, νιώθουν την έντονη στοχοποίηση από τη μεριά της κυβέρνησης: αχρείαστη υποχρεωτικότητα εμβολιασμού, μη επίλυση δίκαιων κλαδικών αιτημάτων (ΒΑΕ, μονιμοποίηση συμβασιούχων, αύξηση μισθών, άρση αναστολών εργασίας, εργατικό ατύχημα).
8. Κατάρρευση εμβολιαστικού προγράμματος
Η κυβέρνηση απέτυχε να πείσει τους πολίτες με επιχειρήματα να εμβολιαστούν. Στοχοποίησε τους επιφυλακτικούς πολίτες, προβάλλοντας την ατομική ευθύνη. Ο ΕΟΔΥ δεν ανταποκρίθηκε στις εμβολιαστικές ανάγκες. Δεν εφαρμόσθηκαν προγράμματα εμβολιασμού πόρτα πόρτα. Άτομα με ειδικές ανάγκες αιτούνται ακόμη και τώρα τον εμβολιασμό κατ’ οίκον χωρίς ανταπόκριση. Άστοχοι ήταν χειρισμοί των υγειονομικών αρχών για συγκεκριμένα εμβόλια εταιρειών. Υπήρξαν λάθος μηνύματα για τους εμβολιασμένους πολίτες ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα, χωρίς να τηρούν κανένα μέτρο προστασίας. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα στη χώρα μας, με 11 εκατομμύρια κατοίκους, να έχουμε 7.317.910 ολοκληρωμένους εμβολιασμούς και μόνο 4.873.284 να έχουν πραγματοποιήσει την αναμνηστική δόση.
9. Άστοχες προβλέψεις «ειδικών» για την πανδημία
Υπήρξε αποπροσανατολισμός των πολιτών με τις άστοχες προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας. Το καλοκαίρι προέβλεπαν το τέλος της πανδημίας και το πληρώνουμε με εκατόμβες νεκρών και τώρα προβλέπουν ξανά το τέλος της πανδημίας, με 100 θανάτους την ημέρα. Οι σοβαροί επιστήμονες που ήταν στο πρώτο κύμα της πανδημίας εξαφανίστηκαν, γιατί διέβλεπαν την εξέλιξη με την εγκατάλειψη του ΕΣΥ. Η ενημέρωση πια πέρασε στους επιστήμονες της ατομικής ευθύνης. Ό,τι βολεύει την κυβέρνηση.
10. Αδιόρθωτοι – Εμμονή στις αναστολές εργασίας
Κανονικά θα έπρεπε να μαθαίνεις από τα λάθη σου και έστω και αργά να τα διορθώνεις. Η κυβέρνηση εδώ είναι αδιόρθωτη. Οι ΜΕΘ είναι πολυτέλεια κατά τον Πρωθυπουργό. Ανακοινώνονται απολύσεις αντί για προσλήψεις. Υπάρχει επιμονή στις αναστολές εργασίας. Τις αμέσως επόμενες ημέρες, ακόμα και την επόμενη εβδομάδα, θα υπάρξει παράταση στους επικουρικούς, η οποία θα είναι μεγάλη, μέχρι τα τέλη του χρόνου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου