ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

25η Μαρτίου 1821 – 25η Μαρτίου 2022 - Γράφει ο Δημήτρης Μπέης


25η Μαρτίου 1821. Άγια μέρα, γεμάτη δόξα και χάρη. Μέρα που μοιραζόμαστε τα κοινά αισθήματα, της υπερηφάνειας,

του στοχασμού για την πορεία της χώρας μας, για το σήμερα, αλλά και να σταθούμε δημιουργικά αντιμέτωποι με το μέλλον μας, διότι ο στοχασμός μας φέρνει κοντά όχι μόνο στο παρελθόν, αλλά και στο μέλλον. Η μνήμη και η ψυχή του Έλληνα αυτή τη μέρα θυμάται, αισθάνεται, ταξιδεύει. Ξεκινά από την Αγία Λαύρα όπου οι λεβέντες (υπό τη σκιά του ιεράρχη, του Παλαιών Πατρών Γερμανού, που ύψωσε το λάβαρο), πρωτανάψαν τη φωτιά του πολέμου. Χαιρετάει τις κορυφαίες προσωπικότητες που κατάφεραν με τη δράση τους να αφυπνίσουν τις υποδουλωμένες ψυχές και να διαμορφώσουν τις ιδέες και το όραμα που ενέπνευσε την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Περνάει από τα αιματοβαμμένα χώματα 400 και πλέον χρόνων σκλαβιάς που ποτίστηκαν από τη θυσία των παιδιών της κλεφτουριάς. Και καταλήγει σε αυτά τα ελεύθερα βουνά όπου χορεύει η Ιστορία του τόπου μας μέσα από μορφές που υπηρέτησαν τη λευτεριά.

Τα λόγια του στρατηγού Μακρυγιάννη, «Αυτός ο τόπος για να ελευθερωθεί χρειάστηκε να λιώσουνε λιοντάρια», αντικατοπτρίζουν τον αγώνα, τις θυσίες, τις αξίες, τα ιδανικά, τη βαθιά πίστη στο Θεό.  Όλοι όσοι αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν είχαν μία βαθιά πίστη στο Θεό. Οι Έλληνες έχουν πάντοτε την αναφορά τους στην πίστη τους στο Θεό, που αυτή κατευθύνει τις πράξεις τους. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Θ. Κολοκοτρώνη, «Πρέπει να φυλάξετε την πίστη σας και να τη στερεώσετε, διότι, όταν πιάσαμε τα άρματα είπαμε πρώτα υπέρ πίστεως και έπειτα υπέρ πατρίδος».  Η σχέση μας με τον Θεό μάς κάνει ελεύθερους. Ελεύθερους από αδυναμίες, εγωισμούς, διχόνοιες και ιδιοτελή συμφέροντα. Όταν ελευθερωθείς μέσα σου, επιθυμείς την ελευθερία και γύρω σου. Με όλα τα παραπάνω αντιλαμβάνεσαι ότι, «Στους αιώνες κανείς δε γεννιέται εδώ δούλος, γιατί έχει θηλάσει λευτεριά!».

Το 1821 ήταν η χρονιά που αποφασίσαμε, λοιπόν, να θέσουμε για τα επόμενα χρόνια που θα ακολουθούσαν να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, ενδυναμώνοντας τους ανθρώπους και παραδειγματίζοντάς τους, για το πώς πρέπει να παλεύουν στην περίπτωση προσπάθειας πνευματικής, οικονομικής ή εδαφικής υποδούλωσής τους. Ήταν η χρονιά που προκλήθηκαν και προσκλήθηκαν όλοι οι ενεργοί και ανήσυχοι πολίτες, να μοιραστούν τις ιδέες, τις απόψεις και τις σκέψεις τους για τα νέα ιδανικά για τα οποία θα άξιζε να επαναστατήσει κανείς.

201 χρόνια μετά το ξεκίνημα της πορείας για την οικοδόμηση της σύγχρονης Ελλάδας, ο άνθρωπος δε σταματά να αγωνίζεται. Στα 201 αυτά χρόνια που μεσολάβησαν, από την κήρυξη της επανάστασης και του αγώνα της εθνικής ανεξαρτησίας, οικοδομήσαμε ένα σύγχρονο, δημοκρατικό κράτος, μέλος της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας κοινότητας, και κατακτήσαμε ένα υψηλό επίπεδο ευημερίας. Η πρόοδος αυτή συντελέστηκε μέσα από σκληρή δουλειά και συνεχείς αγώνες.

Το Μάρτιο του 2022, ο εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της επετείου της 25ης Μαρτίου του 1821, συμπίπτει με μία περίοδο προκλήσεων και αυξημένης αβεβαιότητας για όλο τον κόσμο, αλλά, παράλληλα, και με μια περίοδο ιστορικών αλλαγών. Η παγκόσμια αναταραχή με αφορμή την κατάσταση που διαμορφώνεται στα σύνορα της Ουκρανίας επικαιροποίησε τους συσχετισμούς δυνάμεων και τους ανταγωνισμούς ισχύος σε ένα ήδη ρευστό διεθνές περιβάλλον. Οι γεωγραφικές αναθεωρήσεις χαρτών, η μεταβλητότητα των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών καταστάσεων που προσπαθούν να επιβάλλουν οι ισχυροί παίκτες στη σκακιέρα, δείχνουν για ακόμα μια φορά ζητήματα «επιβίωσης των λαών». Εύχομαι οι προκύπτουσες καταστάσεις να μη μας βρουν απροετοίμαστους μπαίνοντας για ακόμα μια φορά (έπειτα από το Β΄ παγκόσμιο πόλεμο), σε περιπέτειες. Η Ελλάδα βρίσκεται στην περιοχή που συναντώνται οι γεωπολιτικές τεκτονικές πλάκες Δύσης και Ανατολής, Ευρώπης και Ισλάμ, ορθοδόξων και μουσουλμάνων καθώς και οι ανταγωνιστικές σχέσεις Δύσης και Ρωσίας. Η θέση της χώρας στον περιφερειακό και παγκόσμιο χάρτη, το σταυροδρόμι τριών ηπείρων όπως συνηθίζεται να αναφέρεται, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό που έχει τη δυνατότητα να προσδώσει στη χώρα οφέλη.

Για να είναι όμως αυτό εφικτό, μέσα από τις ανταγωνιστικές συνθήκες που επικρατούν, θα πρέπει με σεβασμό στο ιστορικό παρελθόν, να έχουμε ήδη σχεδιάσει το μέλλον μας έχοντας «αρετή και τόλμη».

Οι σχεδιασμοί, οι λεπτοί χειρισμοί και οι στοχευμένες κινήσεις να συμπορεύονται μόνο με την ιστορία, τις αξίες, τα ιδανικά και τα εθνικά συμφέροντα της Πατρίδας και του Ελληνικού λαού, ικανοποιημένοι ότι δεν προδώσαμε το έργο των προγόνων.

Τα χρόνια που έρχονται, αν δεν επικρατήσει η λογική και η σύνεση, θα είναι δύσκολα και για την Πατρίδα μας. Αυτή τη στιγμή λοιπόν θα πρέπει να ενεργούμε με γνώμονα τους λόγους και τις πράξεις που μας άφησαν κληρονομιά πραγματικοί Έλληνες. «Σε εσάς μένει να ισιώσετε και να στολίσετε τον τόπο, οποὺ εμείς ελευθερώσαμε· και, για να γίνει αυτό, πρέπει να έχετε ως θεμέλια της πολιτείας την ομόνοια, την θρησκεία και την φρόνιμον ελευθερία» Θ. Κολοκοτρώνης.

«…Όταν μου πειράζουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα ‘νεργήσω κι ό,τι θέλουν ας μου κάνουν… Κι αυτείνη η πατρίδα δεν λευτερώθη με παραμύθια, λευτερώθη μ’ αίματα και θυσίες· Κι όσο αγαπώ την πατρίδα μου δεν αγαπώ άλλο τίποτας. Ναρθή ένας να μου ειπή ότι θα πάγη ομπρός η πατρίδα, στέργομαι να μου βγάλη και τα δυο μου μάτια» Ι. Μακρυγιάννης.

Οι υψηλοί συμβολισμοί και τα διδάγματα της Ελληνικής Επανάστασης, αποτελούν  σήμερα, περισσότερο από ποτέ, τα πιο ισχυρά όπλα στον πόλεμο για την εθνική μας ύπαρξη και στον αγώνα μας για ένα καλύτερο αύριο. Η πίστη σε αξίες και αρχές, η προσήλωση στην ελευθερία και στη δημοκρατία, η θέληση και η αποφασιστικότητα μας να υπερασπιστούμε, όπου και αν χρειαστεί, την πατρίδα, σηματοδοτεί ένα μέλλον αισιόδοξο και φωτεινό για την Ελλάδα, τον Ελληνισμό και τη συνέχιση του γένους μας.

Οι πραγματικοί Έλληνες ήταν, είναι και θα είναι πάντα αγωνιστές για το δίκιο της πατρίδας τους έχοντας πάντα στην καρδιά, την ψυχή και το μυαλό ότι, «Ο αγωνιστής την ελευθερία ή την κερδίζει μαχόμενος ή την καθαγιάζει πεθαίνοντας…».

 

Δημήτριος Γ. Μπέης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου