Ο Δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος κατέδειξε την αναγκαιότητα της ύπαρξης των βαρέων αρμάτων μάχης. Βαριά αλλά
Αυτό φάνηκε και κατά την έναρξη του πολέμου όταν οι Γερμανοί με τα άρματα του Χάιντς Γκουντέριαν εφάρμοσαν τον «αστραπιαίο πόλεμο» και αιφνιδίασαν τους συμμάχους καταλαμβάνοντας σε ελάχιστο χρόνο την Πολωνία, τις Κάτω χώρες και τη Γαλλία.
Αυτό φάνηκε και κατά το τέλος του πολέμου, όταν τα Σοβιετικά τανκς διέλυσαν στο Κουρσκ τα Γερμανικά άρματα μάχης και από κει και μετά άνοιξε ο δρόμος για την τεράστια αντεπίθεση που σταμάτησε στην καγκελαρία του Χίτλερ.
Όπως λένε οι αναλυτές στον σύγχρονο πόλεμο τα τανκς είναι απαραίτητα για τη διεξαγωγή του. Παρά το γεγονός ότι πλέον έχουν θανάσιμους εχθρούς (όχι όπως παλιά τις νάρκες και τα μπαζούκα) αλλά τα ελικόπτερα, και τα drone.
Οι χώρες της ΕΕ
Από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα έχει τα περισσότερα εν ενεργεία άρματα μάχης σύμφωνα με τα στοιχεία του globalfirepower.com. Συνολικά 1.243, μετά ακολουθεί η Πολωνία με 863, η Βουλγαρία με 410, η Γαλλία με 406 κ.α Γερμανία, Ιταλία και Βρετανία (δεν είναι μέλος της Ε.Ε πλέον) έχουν από 200 μέχρι 250 τανκς η κάθε μια.
Στον κόσμο
Η υπερδύναμη στα τανκς σε όλον τον κόσμος είναι η Ρωσία με 12.420. Ακολουθούν οι ΗΠΑ με 6.612, η Βόρεια Κορέα με 5.895, η Κίνα με 5.250, η Ινδία με 4.614. Στην 9η θέση είναι η Τουρκία με 3.022 και στην 18η η Ελλάδα με 1.243
Στις τελευταίες θέσεις (άνω της 100στής) είναι η Μολδαβία με 10 τανκς, η Βόρεια Μακεδονία με 10 τανκς, και τελευταία είναι η Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία με 3 τανκς.
Τα στοιχεία αφορούν μόνο σε άρματα μάχης (ΜΒΤ). Σε αυτά δεν υπολογίζονται τεθωρακισμενα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, (ΤΟΜΠ) και τεθωρακισμενα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ).
in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου