ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

Φοιτητές από τις ΗΠΑ στο Γεωπάρκο UNESCO Γρεβενών – Κοζάνης (εικόνες)

Οι δραστηριότητες του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Γρεβενών – Κοζάνης συνεχίζονται, με τη φιλοξενία και ξενάγηση ομάδας φοιτητών γεωλογίας από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Επικεφαλής της ομάδας είναι ο Δρ. Peter Clift, καθηγητής Γεωλογίας και Γεωφυσικής, ο οποίος γνωρίζει την περιοχή και έχει πραγματοποιήσει τη διδακτορική του έρευνα στην Ελλάδα (στη χερσόνησο της Αργολίδας).

Τελευταία φορά που επισκέφθηκαν τη περιοχή ήταν το 2019, στο πλαίσιο του συνεδρίου εορτασμού των 50 χρόνων θεωρίας Τεκτονικών Πλακών. Ένα συνέδριο υπαίθρου αφιερωμένο στην έρευνα που ξεκίνησε ο καταξιωμένος, παγκοσμίου φήμης γεωλόγος (καθηγητής του Peter Clift, όπως και της Δρ. Άννας Ράσιου), Eldridge Moores, στον Βούρινο.



Αυτή τη φορά, επιστρέφουν με 16 προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου της Λουϊζιάνα, για να επισκεφθούν και να μελετήσουν επί τόπου τους σημαντικούς γεωτόπους του Γεωπάρκου Γρεβενών – Κοζάνης. Θέσεις παγκοσμίου ενδιαφέροντος, αντιπροσωπευτικών πετρωμάτων, που διατηρούν τα χαρακτηριστικά αναλλοίωτα στο χρόνο, μαρτυρώντας τις συνθήκες σχηματισμού τους, συνεπώς του παλαιο-περιβάλλοντος της περιοχής. Όταν, εκατομμύρια χρόνια πριν, οι ήπειροι ήταν διαφορετικές, με τον ωκεανό της Τηθύος να τις χωρίζει, πριν, οι παγετώνες κάλυπταν τις σημερινές βουνοκορφές, τότε που ζούσαν τεράστια “προβοσκιδωτά” ζώα στην περιοχή, τα οποία σήμερα γνωρίζουμε μέσω των απολιθωμάτων τους.



Στόχος του Γεωπάρκου Γρεβενών – Κοζάνης αποτελεί η μελλοντική συνεργασία με το πανεπιστήμιο και η πραγματοποίηση ερευνητικών εργασιών στη περιοχή.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Κοζάνης η γεωλόγος κ. Άννα Μπατσή έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο του Γεωπάρκου Γρεβενών – Κοζάνης στην εκπαίδευση και στην επισκεψιμότητα της περιοχής από μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων.

ΕΡΤ Κοζάνης – Σύνταξη: Δέσποινα Αμαραντίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου