Το αυγό έκανε την κότα ή η κότα το αυγό; Από που κατάγονται οι κοτούλες
και πώς να ξεχωρίζεις το φρέσκο αυγουλάκι; Όλες οι αλήθειες που δεν ήξερες για τα αυγά συγκεντρωμένες.Τα αυγά είναι από τις τροφές που καταναλώνονται περισσότερο σε όλο τον πλανήτη ενώ είναι τροφή εξαιρετικά... ευέλικτη μιας και μπορεί να πάρει διάφορες μορφές. Το αυγουλάκι μπορεί να καταναλωθεί σκέτο: βραστό, τηγανητό, ποσέ, σκραμπλντ, ομελέτα ή με όποια άλλη μορφή ή να μπει σε χιλιάδες συνταγές αλμυρές και γλυκές. Πόσα ξέρεις όμως για το περίφημο αυγό;
1. Τα αυγά μας ήρθαν από την Ινδία;
Όπως πιστεύεται οι πρώτες κότες εξημερώθηκαν στην Ινδία. H εξημέρωσή τους βέβαια είχε ήδη ξεκινήσει από το Βιετνάμ πριν από 10.000 χρόνια! Απίστευτο; Από την Ινδία το εξημερωμένο πτηνό διαδόθηκε στην Περσία, τη Λυδία, μετά στη δυτική Μικρά Ασία και γύρω στον 9-8 αιώνα π.Χ. και στην Ελλάδα.
2. Το αυγό έκανε την κότα ή η κότα το αυγό;
Ο αιώνιος γρίφος λύθηκε και η απάντηση δόθηκε! Πρόσφατα ερευνητές τους Πανεπιστημίου τυο Σέφιλτν αποτάνθηκαν: η κότα έκανε το αυγό κι αυτό γιατί για να σχηματιστεί το κέλυφος του αυγού είναι απαραίτητη μια πρωτεϊνη (ovocledidin-17) που υπάρχει στις ωοθήκες της κότας.
3. Ξέρεις τι… ράτσας είναι το αυγό που τρως;
Ήξερες ότι υπάρχουν πολλές ράτσες κότας;Οι περισσότεροι πάντως εκτροφείς προτιμούν κοτούλες ράτσας leghorn κι αυτό για ένα και μόνο λόγο: κάνει περισσότερα αυγά.
4. Πόσα αυγά μπορεί να κάνει μια κότα σε ένα χρόνο;
Οι κότες ορνιθοτροφείου μπορούν να παράγουν τουλάχιστον 300 αυγά κάθε χρόνο! Απίστευτο το νούμερο; Κι όμως ισχύει!
5. Θολό ασπράδι σημαίνει φρέσκο αυγό
Το θολό ασπράδι είναι ένδειξη ότι το αυγό είναι πολύ φρέσκο! Μόνο καθώς αρχίζει και παλιώνει το αυγό το ασπράδι του γίνεται διαυγές.
6. Τα φρέσκα αυγά δεν ξεφλουδίζονται εύκολα
Όσο πιο φρέσκο είναι το αυγό, τόσο πιο δύσκολα ξεφλουδίζεται.
Από τη Δήμητρα Γκούντρα womenonly.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου