Στη θερμοδυναμική, εντροπία είναι η έννοια μέσω της οποίας μετράται η αταξία, της οποίας η μέγιστη τιμή αντικατοπτρίζει την πλήρη αποδιοργάνωση (ομογενοποίηση των πάντων) και ισοδυναμεί με την παύση της ζωής. Σε μια τέτοια κατάσταση δεν υπάρχει καμία διαδικασία και δε βρίσκεται «σε λήθαργο» (κρυμμένη) κανενός είδους πληροφορία που να επιτρέπει τη ζωή, αν με κάποιο τρόπο γίνει εκ νέου παροχή μόνο ενέργειας.
Η εντροπία είναι παντού. Είναι ο λόγος που το γυαλί σπάει, τα παγάκια λιώνουν και ο αέρας εξέρχεται από ένα τρύπιο λάστιχο. Ο λόγος για τον οποίο βιώνουμε τον χρόνο μόνο προς μία κατεύθυνση. Το παρελθόν είναι παρελθόν, γιατί είναι μια κατάσταση χαμηλότερης εντροπίας. Όντας σύστημα με νόηση σε κάποια βαθμίδα της ανάπτυξής του, θα έβρισκε λύσεις για το περιβάλλον, την οικονομία και την εντροπία! Θα καταλάβαινε ότι οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι.
Η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας έχει εισέλθει δυστυχώς σε αυτόν τον μονόδρομο και κατάσταση και εύχομαι να δεί το φώς στην άκρη του τούνελ.
Η αξιοποίηση του τοπικού ανθρώπινου δυναμικού και η περαιτέρω προσέλκυση ταλέντων στη δημιουργία και προώθηση της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας θα επιτρέψει στους νέους να παραμείνουν ή να επιστρέψουν στην πατρίδα μας – ακόμη και στον τόπο καταγωγής τους – και μπορεί να ανατρέψει το brain drain, ώστε να μπορέσουμε καταλάβουμε κάποια στιγμή ότι οι παγίδες που λέγονται μεγαλουπόλεις και σύγχρονος τρόπος «ζωής» προβλήματα και παγίδες φέρνουν στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Η επικοινωνία, τέλος, των ερευνητικών αποτελεσμάτων με δυναμική επιχειρηματικής αξιοποίησης θα προσελκύσει το ενδιαφέρον Ελλήνων της Διασποράς, που πέρα από τεχνογνωσία και κεφάλαια θα προσφέρουν γέφυρες με τις αγορές του εξωτερικού.
Εν όψη της ενάρξεως του Αναπτυξιακού, γεννιέται το ερώτημα αν τελικά αν η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και οι άνθρωποι της μπορούν εμπράκτως να ζήσουν την πολυπόθητη ανάπτυξη, την διαφοροποίηση, την εξέλιξη σε όποια και αν ήταν η απασχόληση τους ως τώρα. Αν δεν αλλάξει σύντομα η εργασιακή νοοτροπία, αν δεν καταργηθούν οι πελατειακές σχέσεις, αν δεν γεφυρωθούν οι διαφορές που στην ουσία είναι άνευ λόγου και ουσίας και θεμελιωθούν συνέργειες μεταξύ επιχειρήσεων αλλά και μεταξύ επιχειρήσεων και δημοσίου - η καταστροφή τότε είναι μονόδρομος. Η περιοχή θέλει άμεσα έρευνα, καινοτομία, ομαδική εργασία, δημιουργική λήψη αποφάσεων
να ξεφύγει από το εγώ, να βαδίσει με κριτήριο το κοινό συμφέρον και την ανάπτυξη, να αναζητήσει νέους τομείς απασχόλησης, να σταματήσει τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα προς τέρψη του λαού, αλλιώς η πλήρης απαξίωση, ο μαρασμός και η εγκατάλειψη του τόπου μας είναι βέβαιη, εκτός και αν ανάπτυξη θεωρείται η ανακύκλωση του δημοσίου χρήματος και των επιδομάτων ανεργίας.
Βλέποντας τους δείκτες ανεργίας (Β’ τρίμηνο 2021) διαπιστώνει κανείς ότι στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται οι περιφέρειες με τις χαμηλότερες επιδόσεις στην καινοτομία (Δυτική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και Νότιο Αιγαίο). Εδώ η ανάπτυξη οικοσυστημάτων καινοτομίας μπορεί να δώσει σημαντικές διεξόδους εργασίας και μάλιστα καλά αμειβόμενης. Η περιοχή ήδη έχει μια δυσπιστία στην αποτελεσματικότητα των εργαλείων του ΕΣΠΑ λόγω μη σωστής προεργασίας, εκτέλεσης και απορρόφησης κονδυλίων, βραδυκινησίας και παντελούς έλλειψης στρατηγικής, άρα η συμμετοχή επιχειρήσεων στον Αναπτυξιακό ‘21-‘27 εκ μέρους των τοπικών επιχειρήσεων, είναι σχεδόν αδιάφορη και ανύπαρκτη. Σε αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο επίσης η πολύ άσχημη διαχείριση από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας των δυο προγραμμάτων (40 εκ€ και 5 εκ€) για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά την εποχή της πανδημίας. Ο απόηχος της πολύ κακής διαχείρισης των εν λόγω προγραμμάτων είναι πασιφανής σε όλο τον επιχειρηματικό κόσμο της Δυτικής Μακεδονίας με αποτέλεσμα να χάνεται δυστυχώς η εμπιστοσύνη των ανθρώπων του τόπου μας, σε σχέση και με τον Αναπτυξιακό.
Η περιοχή μας, χρειάζεται άμεσα την αύξηση της χρηματοδότησης της έρευνας, εκμετάλλευση του νόμου για τις εταιρείες-τεχνοβλαστούς, της παροχής φορολογικών κινήτρων σε ιδιώτες επενδυτές (ΕΟΖ), την στήριξη της ανάπτυξης Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας, έγκριση σύστασης Κέντρων Ικανοτήτων, εκμετάλλευση της πρόσκλησης για τη δημιουργία Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας, και άλλες πρωτοβουλίες εργαλεία που ήδη διατίθενται από την Κυβέρνηση και παραμένουν παντελώς ανεκμετάλλευτα ή κατά το δοκούν επιλεκτικά σε ημέτερους.
Εν όψει λοιπόν της έναρξης του Αναπτυξιακού, κάνω έκκληση για την συμμετοχή όσων περισσοτέρων ενδιαφερομένων ώστε να μην χάσει και αυτό το τρένο η ΠΔΜ γιατί είναι και το τελευταίο της.
Χάρης Κάτανας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου