ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

Το 1ο Γυμνάσιο Γρεβενών, έχει τον δικό του εξωτερικό απινιδωτή, ΔΩΡΕΑ από τον φιλανθρωπικό μη κερδοσκοπικό Σύλλογο ΑΓΑΠΗ Βασιλικής Κόμνου..


Αν και παλαιότερα, οι απινιδωτές ήταν περίπλοκοι και δύσχρηστοι που μόνο επαγγελματίες υγείας με εκτεταμένη εκπαίδευση στην ερμηνεία του καρδιακού ρυθμού μπορούσαν να τους χρησιμοποιήσουν, σήμερα οι εξωτερικοί απινιδωτές, που χρησιμοποιούνται, δεν περιορίζονται μόνο στα τμήματα επειγόντων των νοσοκομείων, αλλά πλέον τοποθετούνται σε δημόσιους χώρους, ξενοδοχεία, υπουργεία, συνεδριακούς και εκθεσιακούς χώρους, αεροδρόμια, γήπεδα, γυμναστήρια, χώρους συναυλιών, πλοία, χιονοδρομικά κέντρα, σχολεία, ναούς, εργοστάσια, ιδιωτικές εταιρίες, περιπολικά αστυνομίας, πυροσβεστικά οχήματα και ακόμα και σε κατοικίες.

Με μεγάλη χαρά σας ανακοινώνουμε ότι πλέον τα Γρεβενά και συγκεκριμένα το σχολείο μας, το 1ο Γυμνάσιο Γρεβενών, έχει τον δικό του εξωτερικό απινιδωτή, ΔΩΡΕΑ από τον φιλανθρωπικό μη κερδοσκοπικό Σύλλογο ΑΓΑΠΗ Βασιλικής Κόμνου!

Ο Σύλλογος ΑΓΑΠΗ Βασιλικής Κόμνου δημιουργήθηκε από τους γονείς της της μικρής Βασιλικής αλλά και από μία ομάδα ανθρώπων, οι οποίοιτην γνώρισαν και την αγάπησαν. Δυστυχώς έφυγε νωρίς για τη γειτονιά των αγγέλων σε ηλικία μόλις 15 ετών!

Οι περισσότεροι αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές είναι σχεδιασμένοι, για να χρησιμοποιούνται υπό οποιεσδήποτε περιστάσεις, σε έκτακτες περιπτώσεις, όπου δεν υπάρχει άμεση ιατρική βοήθεια και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιοδήποτε πολίτη ηλικίας άνω των 12 ετών που έχει παρακολουθήσει ειδικά εκπαιδευτικά σεμινάρια καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ), δηλαδή, χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή και της τεχνητής αναπνοής.

Παρότι οι πρόοδοι στην επείγουσα καρδιακή φροντίδα συνεχίζουν να βελτιώνουν τις πιθανότητες επιβίωσης από καρδιακή ανακοπή, αυτή παραμένει παγκοσμίως βασική αιτία θανάτου. Οι περισσότεροι θάνατοι από καρδιακή ανακοπή συμβαίνουν αιφνίδια, εκτός νοσοκομείου, χωρίς ή με ελάχιστη προειδοποίηση, από ένα σύνδρομο που αποκαλείται αιφνίδιος καρδιακός θάνατος. Το συχνότερο αίτιο της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής είναι μια διαταραχή του καρδιακού ρυθμού που ονομάζεται κοιλιακή μαρμαρυγή (VentricularFibrillation – VF) και η οποία πρέπει άμεσα (εντός 3 λεπτών) να αναταχθεί (διορθωθεί) με ηλεκτρική απινίδωση (ασυγχρόνιστη κένωση συνεχούς ηλεκτρικού ρεύματος) με την βοήθεια του απινιδωτή, ώστε να αποκατασταθεί φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός.

Αυτές οι συσκευές δίνουν φωνητικές εντολές, για να βοηθούν κάποιον ανειδίκευτο στην επιτυχή χρήση της συσκευής. Είναι σημαντικό οι παρευρισκόμενοι που γίνονται μάρτυρες μιας αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής να δράσουν άμεσα. Εάν κάποιος δεν χρειάζεται απινίδωση, η συσκευή δεν θα χορηγήσει απινίδωση. Δεν είναι δυνατό να βλάψετε κάποιον με έναν αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή, αφού οι απινιδωτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο, για να σώσουν τη ζωή κάποιου.

Είναι βασικό η απινίδωση να χορηγείται άμεσα μετά την καρδιακή ανακοπή. 

Εάν η καρδιά δεν αναταχθεί σε φυσιολογικό ρυθμό εντός 5-7 λεπτών, η κοιλιακή μαρμαρυγή θα αποβεί μοιραία. Εάν απινιδωθεί εντός του πρώτου λεπτού από την καρδιακή ανακοπή οι πιθανότητες επιβίωσης του ασθενούς είναι περίπου 90%. Για κάθε λεπτό που καθυστερεί η απινίδωση, η επιβίωση μειώνεται κατά 7-10%. Εάν καθυστερήσει πάνω από 10 λεπτά, οι πιθανότητες επιβίωσης στους ενήλικες είναι κάτω του 5%.

Μετά από τα ανωτέρω, ενημερώνουμε όλους τους κατοίκους των Γρεβενών και της ευρύτερης περιοχής ότι ο εξωτερικός απινιδωτής που θα βρίσκεται σε ειδικά προφυλαγμένο κουτί στην είσοδο του σχολείου μας, είναι διαθέσιμος προς χρήση, εάν παραστεί ανάγκη, από οποιονδήποτε!




Με φιλικούς χαιρετισμούς

Η Διευθύντρια του σχολείου
Σοφία Ελευθεριάδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου