Κάτι που οφείλεται στην αύξηση των θανάτων την τελευταία διετία λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, γεγονός που είχε ως επακόλουθο να χρειάζονται περισσότερες θέσεις ταφής στα κοιμητήρια.
«Έχουμε περιπτώσεις που υπάρχει αναμονή για τον ενταφιασμό που φτάνει τις 20 ημέρες», αναφέρει στο thestival.gr ο Βασίλης Μπαμπούλας, ιδιοκτήτης Γραφείου Τελετών, που δραστηριοποιείται σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.
Κηδείες σε κλειστό κύκλο
«Υπάρχει μία αλλαγή από την εποχή του κορωνοϊού και έπειτα. Ο κορωνοϊός δημιούργησε νέες συνθήκες», αναφέρει ο Βασίλης Μπαμπούλας, ιδιοκτήτης οίκων τελετών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Μία μεγάλη αλλαγή αφορά στην προσέλευση. Πλέον ο κόσμος που θα βρεθεί στην τελετή έχει μειωθεί αισθητά, αφού αρκετοί είναι εκείνοι που φοβούνται να έρθουν σε επαφή με πολλά άτομα σε κλειστό χώρο.
«Οι κηδείες είχαν κατά μέσο όρο 100 με 110 άτομα και πλέον έχουν 25 με 40», δηλώνει ο Βασίλης Μπαμπούλας.
Ωστόσο, οι κηδείες σε κλειστό κύκλο φαίνεται να αποτελεί και επιλογή της οικογένειας. Όπως εξηγεί ο κ. Μπαμπούλας, οι συγγενείς τα τελευταία δύο χρόνια επιλέγουν πιο απλές τελετές. Αποδίδει αυτή την επιλογή στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών.
«Πολλοί δεν κάνουν ούτε την καθιερωμένη δεξίωση μετά την κηδεία», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Βασίλης Μπαμπούλας λέγοντας παράλληλα πως σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει το αίτημα να μην ανακοινώνονται οι κηδείες.
«Θέλουν να γίνονται όλα σε στενό κύκλο διότι ανησυχούν», αναφέρει, εκτιμώντας ωστόσο πως πίσω από αυτή την επιλογή ίσως συντρέχουν και οικονομικοί λόγοι.
Το Live Streaming στις κηδείες ήρθε… για να μείνει
Οι παραπάνω συνθήκες δημιούργησαν πρόσφορο έδαφος για μια νέα τάση. Το «ύστατο χαίρε» να μεταδίδεται ζωντανά μέσω διαδικτύου.
«Εφόσον δεν έρχεται πια πολύς κόσμος στις τελετές, βρήκε άμεση εφαρμογή η ζωντανή αναμετάδοση της κηδείας και έτσι συγγενείς και φίλοι που δεν έρχονται μπορούν να δουν την κηδεία του ανθρώπου τους», περιγράφει ο ιδιοκτήτης του Οίκου Τελετών “Φάνης Μπαμπούλας & Υιός”.
Το κύμα ακρίβειας αγγίζει και τους οίκους τελετών
Η σημαντική αύξηση των τιμών σε όλα τα αγαθά επηρεάζει και τον κλάδο των οίκων τελετών. Οι αυξήσεις σε καύσιμα, ρεύμα και πρώτες ύλες, όπως η ξυλεία, έχει ως συνέπεια το κόστος μιας κηδείας να γίνεται μεγαλύτερο.
Από την πλευρά τους οι επαγγελματίες του κλάδου προσπαθούν να απορροφήσουν τις αυξήσεις. «Τα κόστη μας έχουν ανέβει κατά 20%. Ωστόσο δεν προχωρούμε σε αύξηση των τιμών, δεδομένου και το πόσο δύσκολη είναι η στιγμή εκείνη», δηλώνει ο Βασίλης Μπαμπούλας.
Πρωτοπορούν οι οίκοι τελετών;
Παρά το γεγονός πως οι οίκοι τελετών αναλαμβάνουν μία θλιβερή και μακάβρια διαδικασία, φαίνεται πως υπάρχει χώρος για καινοτομία. Ο Οίκος Τελετών “Φάνης Μπαμπούλας & Υιός” παρέχει εδώ και αρκετά χρόνια τη δυνατότητα της ζωντανής αναμετάδοσης μιας κηδείας. «Αυξήθηκε κατακόρυφα η ζωντανή αναμετάδοση λόγω της πανδημίας», λέει ο Βασίλης Μπαμπούλας.
Ωστόσο, όπως αναφέρει στο Thestival ο κ. Μπαμπούλας, μία ακόμα «καινοτόμα» παροχή είναι η ανάλυση του DNA του αποθανόντος. «Προχωρούμε σε αυτή την ανάλυση ώστε να γνωρίζουν οι συγγενείς και οι επόμενες γενιές ποιες ασθένειες μπορεί να είναι κληρονομικές», εξηγεί.
Το… «ασφαλιστικό πρόγραμμα» κηδείας
Μία ακόμα ιδιαίτερη παροχή της συγκεκριμένης εταιρείας είναι… ο προγραμματισμός και η προπληρωμή της τελετής «Είναι κάτι σαν ασφαλιστικό πρόγραμμα κηδείας. Ένας άνθρωπος πριν πεθάνει μπορεί να συντάξει τις επιθυμίες του και να προπληρώσει την κηδεία του για να μην επιβαρύνει τους συγγενείς του», διευκρινίζει ο κ. Μπαμπούλας.
Τελικά οι οίκοι τελετών είναι ένα επάγγελμα που δεν «πεθαίνει» ποτέ;
Μία από τις πλέον κοινότυπες αντιλήψεις είναι πως οι οίκοι τελετών δεν «πεθαίνουν» ότι και αν συμβεί. «Είμαστε ένας κλάδος με πολλά προβλήματα, η κερδοφορία δεν είναι αυτή που νομίζουν οι περισσότεροι», αναφέρει ο Βασίλης Μπαμπούλας.
Πέρα από το κύμα ακρίβειας που πλήττει και τον κλάδο τους, ο κ. Μπαμπούλας κάνει λόγο για κανιβαλισμό της ελληνικής αγοράς. Όπως υποστηρίζει, σε αντίθεση με το εξωτερικό, στη χώρα μας δεν υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες για την ίδρυση ενός οίκου τελετών.
«Δεν είναι δυνατόν για να ιδρύσεις ένα κρεοπωλείο να πρέπει να έχεις ψυκτικούς θαλάμους και για να ιδρύσεις ένα γραφείο κηδειών να μην πρέπει να έχεις», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μπαμπούλας και προσθέτει: «Η Κύπρος έχει μόλις 15 οίκους τελετών ενώ η Θεσσαλονίκη, μία πόλη που είναι κοντά σε πληθυσμό, έχει 150!». Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση αυτή δημιουργεί προβλήματα στον κλάδο και έχει ως συνέπεια «να πλήττονται οι σοβαροί επαγγελματίες του χώρου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου