Η Ελληνική Αστυνομία κατέγραφε το 2021 μια υπόθεση ξυλοδαρμού με ανήλικους δράστες, κάθε δύο μέρες. Αρκετά από τα βίαια περιστατικά, τα οποία παρουσιάζουν τον τελευταίο χρόνο αύξηση που ξεπερνάει το 16%, καταγράφηκαν μέσα σε σχολικά συγκροτήματα, στα πλαίσια ενός ανησυχητικού κύμματος bullying.
Εκτός από την υπόθεση και την εξαφάνιση του Θύμιου που έχει «παγώσει» το Πανελλήνιο, τους τελευταίους μήνες, αρκετές υποθέσεις σχολικού εκφοβισμού είδαν το φώς της δημοσιότητας. Σύμφωνα με το Χαμόγελο του Παιδιού, η ειδική γραμμή που έχει δημιουργηθεί για να διαχειρίζεται τέτοιου είδους περιστατικά, καταγράφει δύο με τρεις αναφορές την ημέρα, με τους ψυχολόγους του Οργανισμού να κάνουν λόγο όχι μόνο για αύξηση των περιστατικών αλλά και για ποιοτικές αλλαγές που παρατηρούνται στο φαινόμενο του bullying.
Αυξάνεται το… άγριο ξύλο στα σχολεία
Σχεδόν ένας ανήλικος την ημέρα, έπεφτε θύμα ξυλοδαρμού στην Ελλάδα τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, που φέρνει στη δημοσιότητα ο «Ε.Τ.».
Συγκεκριμένα από τα συνολικά 327 θύματα, τα 190 ήταν ηλικίας 15 έως 18 ετών, καθώς οι περισσότερες σωματικές βλάβες σε βάρος ανήλικων, σημειώνονται σε χώρους Επαγγελματικών Λυκείων.
«Πήγαιναν στα παιδιά και τους έλεγαν αύριο θα φέρεις 20 ευρώ και μην τυχόν και μιλήσεις. Και τα παιδιά ζητούσαν λεφτά από τους γονείς και αν δεν τα έφεραν τα έδερναν».
Την παραπάνω καταγγελία είχε κάνει περίπου ένα χρόνο πριν, μητέρα μαθητή στο 2ο Γυμνάσιο Γέρακα.
Ένας 13χρονος έφτασε στο σημείο να παρουσιαστεί στο σχολείο έχοντας πάνω του αεροβόλο με πλαστικές σφαίρες, φοβούμενος για τη σωματική του ακεραιότητα, καθώς όπως είπε δεχόταν ακραίο bullying. Οι μαθητές του Γυμνασίου, περιέγραφαν κάθε λογής περιστατικά εκφοβισμού, ακόμα και άγριους ξυλοδαρμούς.
Κατά 27% αύξηση στους ανήλικους δράστες
Μόνο το 2021, οι ανήλικοι δράστες που απασχόλησαν τις αρχές για σωματικές βλάβες, αυξήθηκαν κατά 27%, σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο. Αντίστοιχη αύξηση που ξεπερνούσε το 16%, σε σχέση με το 2020, σημειώθηκε και στις υποθέσεις ξυλοδαρμού. Ενδεικτικό των βίαιων τάσεων που καταγράφεται σε αρκετούς νεαρούς μαθητές είναι το γεγονός ότι το προηγούμενο χρόνο έχουν καταγραφεί 62 δράστες ξυλοδαρμών, ηλικίας μόλις… 8 έως 14 ετών, αριθμός που αυξήθηκε κατά 52% μέσα σε ένα μόλις χρόνο.
Τα φαινόμενα ξεκινούν στο Δημοτικό και εντείνονται στο Γυμνάσιο
«Η εμπειρία μας δείχνει ότι τα φαινόμενα ξεκινούν από το Δημοτικό, κορυφώνονται στο γυμνάσιο, ενώ στο Λύκειο τις περισσότερες φορές εξισορροπεί η έκρυθμη κατάσταση μεταξύ των συμμαθητών. Κάτι βέβαια που δεν παρατηρείται σε κάποιες περιπτώσεις Επαγγελματικών Λυκείων», εξηγεί ο Στέφανος Αλεβίζος, ψυχολόγος του Χαμόγελου του Παιδιού.
tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου