ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Μαζική φυγή εργατών γης από την Ελλάδα


Ορατός ο κίνδυνος αγρανάπαυσης αλλά και ελλείψεων, λένε εκπρόσωποι αγροτικών οργανώσεων
Την τεράστια έλλειψη σε εργατικά χέρια για την καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων στην Ιεράπετρα αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας υπογραμμίζουν στα «ΝΕΑ» εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων, κάνοντας λόγο για αναγκαστική αγρανάπαυση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης που εμφανίστηκε προ τριετίας, πλέον λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς, όπως εξηγεί ο γενικός γραμματέας του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας και μέλος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μιχάλης Βιαννιτάκης, τον τελευταίο χρόνο υπήρξε μια πολύ έντονη και μαζική φυγή αλλοδαπών εργατών προς άλλες χώρες, με αποτέλεσμα, ενώ στην Ιεράπετρα απασχολούνταν 8.000-10.000 εργάτες, σήμερα να έχουν μείνει μόνο 1.500.

Το φλέγον ζήτημα θα τεθεί επί τάπητος απόψε, με έκτακτη γενική συνέλευση του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, όπου θα συμμετέχουν αγρότες της περιοχής, βουλευτές του Ν. Λασιθίου και αιρετοί από τον Δήμο και την Περιφέρεια, με στόχο να ασκηθεί πίεση στα συναρμόδια υπουργεία για την επίλυση αυτού του δύσκολου γρίφου.

«Στην Ελλάδα για να μπορέσει ένας οικονομικός μετανάστης να κινηθεί ελεύθερα χρειάζεται να παρέλθουν επτά έτη. Την ίδια στιγμή, η Ιταλία ολοκληρώνει την αντίστοιχη διαδικασία σε τρία χρόνια. Άρα, η κύρια παράμετρος του προβλήματος είναι αυτή. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το ότι οι εργάτες φεύγουν, ενώ ο μέσος όρος του μεροκάματου είναι 35-40 ευρώ το 8ωρο και ενώ δεν υπάρχει εργαζόμενος με κάτω από 1.100-1.200 τον μήνα», αναφέρει ο Μ. Βιαννιτάκης για την Ιεράπετρα, όπου το κατεξοχήν αγροτικό προϊόν είναι τα κηπευτικά εκτός εποχής – ντομάτες, αγγούρια, μελιτζάνες, πιπεριές -, τα οποία εξάγονται και σε Γερμανία, Αγγλία και βαλκανικές χώρες.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου