ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 15 Ιουλίου 2023

Μπάρμπεκιου με φίλους: Το λάθος που κάνουμε όλοι όταν ψήνουμε στον κήπο


Μπάρμπεκιου στην αυλή, στην βεράντα, στο μπαλκόνι: Καλή παρέα, μπιρίτσες, κρασί ή τσίπουρο, ψητά και σαλάτες! Και οι απαραίτητες τηγανητές πατάτες βέβαια!

Τα έχουμε κανονίσει όλα, έχουμε μαρινάρει τα κρέατα ή ό,τι άλλο σκοπεύουμε να ψήσουμε και ανάβουμε τη φωτιά. Δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται, καθώς εύκολα, με ένα λάθος που κάνει πολύς κόσμος, μπορούμε να καταλήξουμε να τρώμε… κάρβουνα! 
Το μυστικό βρίσκεται στη σωστή θερμοκρασία! Δεν είναι τόσο εύκολο να τη συντηρήσουμε και να μην καταλήξουμε να κάψουμε λιγότερο ή περισσότερο το φαγητό μας…



Ποια είναι σωστή θερμοκρασία και πώς θα την πετύχετε;
Όπως συμβαίνει και στα φαγητά που ψήνουμε στον φούρνο, η θερμοκρασία ποικίλλει ανάλογα με το τι θέλουμε να ψήσουμε στα κάρβουνα. Αν ψήνουμε κρέας, όπως κοτόπουλο, μπριζόλες, σουβλάκια, ξεκινάμε αρχικά με χαμηλή θερμοκρασία για να ανεβάσουμε σιγά σιγά, ολοκληρώνοντας το ψήσιμο σε υψηλή θερμοκρασία. Έτσι μπορούμε να πετύχουμε ωραία γεύση και τραγανή εξωτερική υφή.
Πώς θα το πετύχουμε αυτό; Οι ειδικοί λένε ότι ιδανικά πρέπει να χωρίσουμε την ψηστιέρα μας σε δυο ζώνες: η μισή σε χαμηλή θερμοκρασία και η μισή σε υψηλή. Αυτό βολεύει κιόλας για να μπορέσουμε να πετύχουμε το σωστό ψήσιμο που επιθυμεί το κάθε μέλος της παρέας.
Αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο στο ψήσιμο του κρέατος είναι η εσωτερική θερμοκρασία του και όχι η θερμοκρασία της φωτιάς. Πώς μπορούμε να καταλάβουμε αν είναι έτοιμο; Με ένα θερμόμετρο φαγητού! 
Ποια είναι η σωστή θερμοκρασία, σύμφωνα με τους ειδικούς; 
72°C για το μπιφτέκι, 74°C για το κοτόπουλο, 63°C για τις μπριζόλες, χοιρινές και μοσχαρίσιες. Σχετικά με τις μπριζόλες, ο ειδικός στηρίζει ότι πρέπει να μην ξεπεράσει τους 58°C για να μην βγουν στεγνές.
Αν δεν έχετε θερμόμετρο, υπάρχουν και άλλα κόλπα για να καταλάβετε αν τα κρέατά σας είναι έτοιμα. Όταν το κοτόπουλο είναι έτοιμο, είναι πιο σκληρό στο εξωτερικό του. Σχετικά με τις μπριζόλες, ανάλογα με το πόσο σκληρές είναι, μπορούμε να κρίνουμε αν είναι medium ή medium rare.

Η στιγμή που βάζουμε τη σος
Οι ειδικοί λένε ότι δεν πρέπει να βάζουμε σος στο κρέας πολύ νωρίς, καθώς περιέχει ζάχαρη, η οποία καραμελώνει εύκολα και καίγεται. Οπότε αν τη βάλουμε από την αρχή, θα κάψουμε τα ψητά μας. Αν θέλουμε να βάλουμε σος κατά το ψήσιμο, τότε είναι καλό να τη βάλουμε 5 λεπτά προτού τα βγάλουμε από τη φωτιά.

Πώς να ψήνουμε φρούτα και λαχανικά
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι καλύτερο να ψήνονται σε χαμηλή φωτιά και για λίγα λεπτά, 4-10΄, ανάλογα με το τι ψήνουμε. Τα φρούτα έχουν ζάχαρη, που καραμελώνει με τη φωτιά, οπότε δεν θέλουμε να τα αφήσουμε πολύ και να καούν. Και φυσικά όταν ψήνουμε φρούτα, όχι ως συνοδευτικά του φαγητού, αλλά ως επιδόρπιο, πρέπει να φροντίσουμε να έχουμε καθαρίσει καλά τις σχάρες μας! Δεν θέλουμε να μυρίζουν τσίκνα! 

 olivemagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου