Η άγνωστη βυθισμένη γέφυρα της Ελλάδας και ο κρατήρας με τα νούφαρα
Ας μάθουμε μερικές πληροφορίες για την ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται η βυθισμένη γέφυρα. Πρόκειται για τον Άγιο Κωνσταντίνο Φωκίδας ο οποίος μαζί με τη νησίδα του Αγίου Αθανασίου, βρίσκονται στα νότια και απέναντι από το λιμάνι της Ιτέας. Εκεί, λοιπόν, ανάμεσα σε αυτά τα δύο νησάκια μπορεί να δει κανείς από ψηλά αυτά υπολείμματα πέτρινης γέφυρας μήκους περίπου 210 μέτρων η οποία σήμερα φυσικά είναι βυθισμένη και καλύπτεται εξολοκλήρου από το νερό της θάλασσας. Πιθανολογείται, σχετικά με αυτή τη γέφυρα ότι πρόκειται για βυζαντινή κατασκευή η οποία τα ένωνε και γκρεμίστηκε εξαιτίας κάποιου γεωλογικού φαινομένου.
Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι ακριβώς ήταν αυτό, αν για παράδειγμα ήταν κάποιος ισχυρός σεισμός. Στο νησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου υπάρχουν αναφορές ότι ακόμη και το 1720 λειτουργούσε σχολείο το οποίο είχε ιδρύσει ο Νικόλαος Λογοθέτης και δίδαξαν ο ιερομόναχος Καβρίκος από την Αγία Ευφημία μαζί με τον Πρωτόπαπα από τα Άγραφα. Ωστόσο αυτό το σχολείο σταμάτησε να λειτουργεί μετά τα Ορλωφικά. Επιπλέον επάνω στο νησάκι υπάρχει και το ένα ομώνυμο εκκλησάκι, δρομικής κατασκευής. Χτίστηκε επί Τουρκοκρατίας και έχει και ένα μικρό καμπαναριό.
Όσον αφορά τη γέφυρα, τώρα, σύμφωνα με τον Φ. Νέγρη αποτελούσε στην πραγματικότητα έναν μώλο που κατασκευάστηκε με λίθους 20-60 κιλών και είχε πλάτος τέσσερα μέτρα. Η μία εκδοχή αναφέρει ότι αυτή η γέφυρα χτίστηκε από τους κατοίκους της περιοχής την περίοδο της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Ωστόσο η δεύτερη εκδοχή λέει ότι η πέτρινη βυθισμένη γέφυρα κατασκευάστηκε αρκετούς αιώνες νωρίτερα και βυθίστηκε ύστερα από μια γεωλογική μεταβολή.
Εκεί κοντά υπάρχει και ο περίφημος κρατήρας με τα νούφαρα.
Πάρτε μια γεύση από ψηλά μέσα από το βίντεο του καναλιού Up Stories του Youtube…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου